Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz različitih stranaka

Osjetni porast broja žena u novom sazivu Hrvatskog sabora, izabrano ih je 35

06.07.2020.
u 13:16

Najviše zastupnica, četrnaest, izabrano je sa listi Restart koalicije

U novi saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 'mjesto', prema neslužbenim rezultatima, izabrano je 35 zastupnica iz različitih političkih stranaka, osjetno više u odnosu na prethodni saborski saziv.

Naime, na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. u Sabor je bilo izabrano samo 19 zastupnica, a do kraja tog saziva, u svibnju ove godine, broj zastupnica se popeo na 29.

Moguće je da im se broj promijeni i u novom, 10. sazivu Hrvatskog sabora, nakon što se formira hrvatska Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica preuzme neku dužnost u izvršnoj vlasti.

Najviše zastupnica, četrnaest, izabrano je sa listi Restart koalicije, koja je inače doživjela teški izborni poraz, potom s HDZ-ovih pobjedničkih lista - devet, Domovinskog pokreta Miroslava Škore - četiri, koalicije Možemo! - tri, Listi nacionalnih manjina - dvije i jedna zastupnica s Mostove izborne liste.

Broj saborskih zastupnica, iz različit političkih stranaka, mijenja se od saziva do saziva, no nikada nije premašio broj njihovih muških zastupničkih kolega, ni četvrtinu saziva. 

VIDEO Dragan Bagić i Mate Mijić komentiraju rezultate izbora

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
13:27 06.07.2020.

koga briga sto ima tko medju nogama. Po meni potpuno nevazno. Moze ih biti i 100% ako dobiju dovoljno glasova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije