Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANI REKLI SVOJE

Najveći gubitnici izbora: Ovi kandidati nisu dobili ni jedan glas

Glasačka kutija
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/13
06.07.2020.
u 12:38

Među onima koji ne idu u Sabor su i SDP-ov Gordan Maras i Ivan Pernar.

Nakon jučerašnjih izbora zbrajaju se listići i gleda se tko su najveći gubitnici izbora i kome su građani svojim glasom poslali jasnu poruku. Mnogima pada prvo na pamet Davor Bernardić koji je zbog loših izbornih rezultata objavio da više neće biti predsjednik SDP-a, međutim, on je ušao u Sabor bez problema. Neki ne samo što nisu ušli u Sabor, za njih jedva da je itko glasao, dok za neke nije glasao baš nitko. 

Čak 26 osoba koje su se kandidirale na parlamentarnim izborima nije dobilo ni jedan glas. To znači da za njih nije glasao nijedan član obitelji, nitko od prijatelji, pa čak ni oni sami. 

Kandidati s liste Stranke hrvatski Vidik imaju najviše takvih članova i to 10. To su: Matija Bratanović, Ivan Maturanec, Snježana Lazarin, Artur Kalin, Laura Benc, Larisa Kalin, Marica Ač, David Angjal, Marija Flanjak i Darko Podgorelec.

Glasačka kutija
1/9

Za sebe nisu glasali ni Slobodan Obreza iz SRP-a, Vlasta Medar iz Demokrata, Ivan Bastalec iz HDS-a, Milka Ozimec, Dušan Hrubik i Branko Ozimec iz Abecede, dok nijedan glas nisu dobili Darijo Banić i Rudolf Lukman s liste saveza BDSH-HBPS. Nitko nije zaokružio ni brojku ispred imena Silvana Starčića iz Stranke reda, Marice Apučić iz Hrvatske stranke budućnosti, Štefice Pižir iz Hrvatske stranke građevinskog otpora. 

Nitko nije glasao ni za Zlatka Mužića, Karmelu Fišer, Mirjanu Spajić iz Stranke hrvatskog zajedništva, kao ni za Borisa Kružića i Kaleba Džodana iz Stranke ''Moja voljena Hrvatska''. 

Za njih se glasalo, ali ne dovoljno 

Oni su u istoj situaciji kao i oni koji su imali prednost stoga što su poznati javnosti jer su bili u Saboru, no nisu dobili dovoljno glasova za novi saziv Sabora. 

Ivan Pernar, koji je u prošlom sazivu Sabora bio jedan od vidljivijih članova, neće ući u novom sazivu. On je u VIII. izbornoj osvojio 3226 glasova, a cijela lista 3,27 posto, što je bilo nedovoljno za prolaz dalje i saborski mandat. 

– Super mi je ekipa koja pronalazi moje mane i greške pa kažu da zbog njih nisu izašli na izbore. Pa nisam jedini kandidat bio na izborima, mogli su izaći i glasati za bilo koga drugog, međutim, njima očito nitko ne odgovara. Za razliku od njih, onima koji glasuju za HDZ ne smetaju nikakve njihove mane i greške. Oni uvijek pronalaze razloge zašto da glasuju za HDZ. Tu je i tajna uspjeha HDZ-a. Sada kad je HDZ dobio izbore, opet će neki četiri godine dijeliti grafike protiv HDZ-a, napadati ih i govoriti da se njima HDZ ne sviđa, ali moje pitanje svima njima jest: Gdje ste bili kad su bili izbori? Niste htjeli mene niti ikog drugog u Saboru? Nikakav problem, gledat ćete sada HDZ-ovce četiri godine. Plenković vam zahvaljuje na svojoj pobjedi i vašem mudrom izboru da bojkotirate izbore – poručio je Ivan Pernar biračima.  

Među gubitnicima je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojem su birači poslali itekako jasnu poruku. Naime, Bandić je na prvom mjestu svoje stranke u II. izbornoj jedinici osvojio samo 1789 preferencijalnih glasova, što je znatan pad podrške s obzirom na to da je na prošlim izborima 2016. godine dobio čak 9642 preferencijalna glasa. 

Neuspjeh je doživjela i njegova stranka. Na ovim izborima njegova lista osvojila je samo 2,2 posto glasova, za razliku od 2016. godine kad su osvojili 9,24 posto. Njegovi rezultati jasno govore – Milan Bandić u novom sazivu ne ide u Sabor. 

Glasačka kutija
1/36

Bandić se jučer osvrnuo na neuspjeh na parlamentarnim izborima. 

– Dok god u Zagrebu radimo svoj posao pošteno i korektno i nosimo teret odgovornosti dviju kriza – COVID-a i potresa, ne možemo na nacionalnom planu zabilježiti neki značajan rezultat – objasnio je zagrebački gradonačelnik. 

VIDEO: Dragan Bagić i Mate Mijić komentiraju rezultate izbora

Miro Kovač, koji je izazvao Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima i izgubio, osvojio je samo 2229 glasova birača. Podsjećamo, on je bio postavljen na posljednje mjesto na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici. U novom sazivu Sabora nećemo gledati ni Stevu Culeja, koji je osvojio samo 3738 glasova. 

Među gubitnicima je i Željko Kerum čija je lista osvojila 2,89 posto, a on sam 2705 glasova. 

Građani u Saboru više neće gledati ni Gordana Marasa. On je u I. izbornoj jedinici osvojio samo 2831 glas, što mu nije bilo dovoljno da uđe u Sabor. Za razliku od izbora 2016. godine, kad je u II. izbornoj jedinici dobio najviše na listi i to 13.339 glasova.  

"Dragi moji. Prvo, moram čestitati izbornom pobjedniku i zbog Hrvatske te njenih građana nadam se da će imati uspješan mandat. Drugo, želim zahvaliti svima koji su izašli na izbore i tako pokazali da im je stalo do toga da njihova zemlja bude bolja. Također želim zahvaliti i onima koji su podrżali SDP te osobno mene kao kandidata na listi Restart koalicije. Analizirat ćemo rezultate danima, ali uzrok je svima jasan. Povjerenje se samo po sebi ne može dobiti, ono se mora zaslužiti. Mi ga ovaj puta nismo zaslužili. Osobno osjećam veliku odgovornost i napravit ću sve da se vratimo na pravi put. Hvala vam što ste mi dali priliku da vas zastupam proteklih 12 godina. Ponosan sam na to vrijeme, a sada su ispred mene novi izazovi i životni putevi. Bila mi je čast biti vaš zastupnik!" piše u statusu Gordana Marasa. 

 

Komentara 32

NI
niko63
13:16 06.07.2020.

Nekoliko bolesnika manje ali bojim se da smo dobili par bolesnika više u Sabor.

Avatar otacdomovine1
otacdomovine1
14:46 06.07.2020.

Čak i najnezadovoljniji ovim ispitima moraju priznati - bar smo se riješili Pernara! Svašta je prošlo kroz naš Sabor, ali ništa nije ni blizu te sramote.

NE
nečešrazbojniče
13:56 06.07.2020.

Neki će u nezasluženu mirovinu umjesto na dugogodišnje izdržavanje kazne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije