Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put pravde

Zbog mučenja životinje Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv vlasnika

Foto: Privatni album
1/6
23.07.2020.
u 11:10

Zakonom je predviđena kazna zatvora od godine dana, a dok čekaju odluku Suda volonteri traže dom za kujicu Dee-Dee koju su spasili

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu pred Općinskim je sudom podignulo optužnicu i prijedlog za izdavanje kaznenog naloga protiv vlasnika kujice zbog kaznenog djela mučenja životinje iz čl. 205 st 1. Kaznenog zakona.

Kujica zbog koje ODO traži kaznu pronađena je u okolici Samobora. Bila je u dvorištu zavezana na lancu, imala je otvorene rane na zdjelici i nogama, veterinari su uz to potvrdili i pothranjenost. Život joj je bio ugrožen, a brigu o njoj preuzeli su volonteri Udruge za zaštitu životinja S-PAS.

– Kad je došla k nama, bila je puna gnojnih rana. Na nekim mjestima na tijelu nije bilo kože, utvrđena joj je i anemija. Vlasnik je prvo ponudio da će pomoći, dao nam je nešto novca i potpisanu izjavu o odricanju. Dva, tri puta je pitao za nju, i to je sve – kaže Gloria Malin, predsjednica Udruge. Osim tjelesnih rana, kujica kojoj su dali ime Dee-Dee nije se slagala s drugim psima. Tjelesne rane izliječili su veterinari, a volonteri su radili na njezinom ponašanju i suživotu s drugim psima.

– Ne znamo što je prošla i kako je živjela. Sad je dobro, rane su zarasle, udebljala se i dlaka joj se sjaji. – ističe G. Malin.

Dok su se jedni volonteri brinuli za zdravlje kujice, drugi su krenuli u pravnu bitku, vlasnik je trebao odgovarati za svu patnju koju je prošla. Tu je dužnost preuzela ANIMALEX-Udruga studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu za pravnu zaštitu životinja.

– Nakon dojave zvali smo nadležno sklonište i komunalne redare, komunalno redarstvo je izašlo na teren i sastavilo zapisnik. Međutim, prijavu veterinarskoj inspekciji nisu proslijedili, što su morali zakonski po službenoj dužnosti. S obzirom na to da je stanje kujice bilo kritično, nazvali smo nadležno sklonište kako bismo organizirali pomoć za kujicu. Voditeljica skloništa s kojom sam osobno razgovarala rekla je da je kujica stara oko 9 godina, da je već nekoliko puta napala čovjeka i da je najbolje da ju se uspava. To nije bila istina, kujica je bila izrazito plaha i ima oko dvije godine. Udruga S-PAS je preuzela kujicu uz pristanak vlasnika, a uime udruge ANIMALEX napisala sam kaznenu prijavu zbog mučenja životinje (Kazneni zakon, članak 205. st.1.) s obzirom na to da je kujica kroz dulje vrijeme bila zanemarena, nije joj pravodobno pružena veterinarska skrb, a po sebi je imala brojne dekubituse i otvorene rane i bila je teško pothranjena. Drago nam je da je ODO Novi Zagreb prepoznao počinjeno kazneno djelo, nadamo se i adekvatnoj sankciji – ističe Iris Ban-Krošelj iz udruge ANIMALEX.

A adekvatna sankcija koju propisuje Kazneni zakon je kazna zatvora od jedne godine za onog tko teško zlostavlja životinju, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama. I dok čekaju što će reći Sud, volonteri traže udomitelje za potpuno oporavljenu kujicu. Iako se promijenila i podnosi druge pse, za Dee-Dee ipak traže dom u kojem će biti jedini pas. Javiti im se možete na 091/31-85-690.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije