Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ogorčeni: Dok se HDZ i SDP prepucavaju, mi se smrzavamo

Politika nas ne zanima, samo želimo da nam bude toplo, poručili su prosvjednici. Načelnik im je obećao da će se problem riješiti na hitnoj sjednici Općinskog vijeća
21. listopada 2010. u 17:20 29 komentara 12 prikaza
\'topusko...211010...snimio...jurisivl...na...slici...prosvjed...u...topuskom.\'
Foto: Vladimir Jurišić/VLM

Mi stanari 170 stanova u Topuskom žrtve smo bezobzirnog prepucavanja HDZ-a i SDP-a, a nas politika ne zanima. Želimo samo znati kada će nam se upaliti grijanje, kada će nam u stanovima biti toplo i kada će se naša djeca kad dođu iz škole moći ugrijati u svojim domovima, rekla nam je Ankica Perčilnić, jedna od očajnih i ljutitih stanovnika nekoliko stambenih zgrada koji su jučer i danas prosvjedovali u Topuskom.

Bez dogovora o koncesiji

Grijanja nemaju zbog nedogovora Općine Topusko, na čijem je čelu načelnik Nikola Abramović (HDZ), i tvrtke Termalne vode, koju vodi Zvonko Belošević, a u posrednom je vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, kojoj je na čelu SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel. Ključni je problem to što su se stanovi dosad godinama grijali preko Lječilišta Topusko, koje nije imalo koncesiju za obavljanje distribucije toplinske energije. Radi uspostave zakonskih okvira osnovana je tvrtka Termalne vode, no nastala je još gora situacija. Općina i tvrtka ne mogu se dogovoriti o koncesiji, a stanari se, ni krivi ni dužni, smrzavaju.

Zgradu Lječilišta griju?

– Kako nam nije odobrena koncesija za distribuciju toplinske energije, ne postoji zakonska mogućnost da uključimo grijanje u topuskim stanovima. Svi pregovori i pokušaji da općinskim čelnicima objasnimo situaciju u kojoj kršimo zakon ako grijanje pustimo a da nismo ishodili koncesiju, ostali su bez rezultata. Rješenje je da Općinsko vijeće sazove izvanrednu sjednicu, preispita i poništi dosadašnje odluke i prihvati Termalne vode kao koncesionara, jer smo se jedini javili na natječaj i sve uvjete zadovoljavamo. Grijanje će tada biti uključeno – objašnjavao je Z. Belošević okupljenim građanima, koji mu nisu do kraja povjerovali, jer su primijetili da bez koncesije i dalje griju zgrade Lječilišta.

Općinski načelnik N. Abramović obećao je danas da će sjednica Vijeća biti održana čim prije, te je objasnio da ponudu Termalnih voda Vijeće nije moglo prihvatiti zbog nezadovoljavanja traženih kriterija. No, mještane to ne zanima, već žele grijanje, uz tvrdnju da je bilo sasvim dovoljno vremena da Općina sredi probleme s koncesionarom, a ne da se čeka hladna jesen.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • inspekcija1:

    Obrazovani i stručni ljudi ne žele u mulj koji se zove plitika i zato je sve prepušteno lokalnim kaubojima......

  • senka1984@net.hr:

    Termalne vode sa jednim zaposlenim sigurno imaju sve uvjete da dobiju koncesiju na 30 godina. A plan poslovanja za to razdoblje stane im u nekoliko rečenica......manje nego godina koncesije....

  • ujkohr:

    Očito se nekom ne sviđa moj komentar - naglašavam da nije bio zlonamjeran no ako nekog istina boli to je druga priča...ili ja možda pričam bezveze pa bih molio da me se u tom slučaju argumentirano demantira. Hvala.