Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA SABORA

'Oduzimanje dubrovačkih zidina je protuustavna odluka'

Dubrovnik
Grgo Jelavić/PIXSELL
03.02.2014.
u 12:57

Društvo prijatelja dubrovačke starine tvrdi da je riječ o zadiranju u neovisnost pravosuđa

Društvo prijatelja dubrovačke starine "zgroženo" je Izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, koje je Sabor izglasao prošli tjedan, a prema kojima nakon 62 godine Grad Dubrovnik preuzima od DPDS-a upravljanje dubrovačkim zidinama.

U DPDS-u tvrde da se ovim poništenjem ugovora sklopljenih s Gradom Dubrovnikom "direktno zadire u neovisnost pravosuđa Republike Hrvatske, jer se takvi ugovori mogu poništavati samo na sudovima", te da je riječ o protuustavnoj odluci.

"Izglasavanje ovakvog zakonskog teksta predstavlja opasan presedan kojim se ozakonjuje uplitanje izvršne vlasti u rad sudstva te u pravni poredak uvodi pravna nesigurnost. Na ovaj način bilo koji pravni subjekt u Hrvatskoj ne može biti siguran da je sklopio pravni posao jer mu već sutra ugovor može biti stavljen izvan snage jednostranim aktom tijela vlasti", izjavio je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić, najavljujući daljnje pravne korake pred Ustavnim sudom.

>> HDZ protiv izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika

Komentara 5

AS
asi2013
09:31 05.02.2014.

Pretpostavljam da se radi o velikom novcu i interesima, ali kako ne znam pojedinosti, ne mogu ni komentirati, ja i svi oni dalje od Dubrovnika. I ja sam prijatelj Dubrovačkih starina, kao i mnogi ljudi u Hrvatskoj, ali ako netko to koristi na dobar način za sebe, to je druga stvar. Nebi bilo ni sukoba da nije tako.

IS
istri
17:13 10.02.2014.

jednog dana u Tom drustvu neko ce se pojaviti :ZIDINE SU MOJE! bez podloge (novac) mnogi koji imaju prste u pravo mjesto poceli su kupnjom hotela tvornica itd a to nece stati dok jednog dana nebude vise sto kupovati, NENE ZABORAVI COVJECE JER TO JE NASA BODUCNOST.

AS
asi2013
09:37 05.02.2014.

Moje pravo na grad, to jest mjesto, svodi se samo na plaćanje režija i svega ostalog. Dubrovnik jest poseban, ali i za mene je moje mjesto posebno, ali nemamo nikakvo društvo iz kojega mi mogli radom izvlačiti i neki dohodak. Logično je da se o Dubrovniku, kao i o Splitu, brine gradska vlast, a za dobro svih građana, a da ta briga ne postaje vlasništvo uske grupe građana. Te DPSD, te Prijatelji starina, te Srđ je naš, navodi čovjeka samo na jedno: Što mi dobivamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije