Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačke zidine

HDZ protiv izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika

Dubrovnik zidine (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
30.01.2014.
u 18:34

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je rekao da oni neće podržati prijedlog zakona jer je protuustavan i štetan

U gotovo praznoj sabornici HDZ se oštro usprotivio izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kojim se se upravljanje dubrovačkim zidinama oduzima Društvu prijatelja dubrovačke starine nakon 62 godine i prebacuje na Grad Dubrovnik. Riječ je o stranačkom pogodovanju, budući HNS-ov gradonačelnik Andro Vlahušić želi više novca pa koristi priliku da HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar donese zakon kojim će raskinuti ugovor s kojim ministarstvo nema nikakve veze, poručili su HDZ-ovci te podsjetili da ugovor između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine traje do 2019. godine.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je rekao da oni neće podržati prijedlog zakona jer je protuustavan i štetan.

- Ovaj zakon ulazi u građansko pravni odnos između dviju pravnih osoba koji su taj pravni odnos uredile međusobnim ugovorom i u slučaju prijepora ugovorile nadležnost pravosudnog tijela tj. nadležnog Općinskog suda u Dubrovniku – tvrdi Bačić te dodaje da je pravno nedopustivo zakonom raskinuti pojedinačni ugovor.

- Predlažemo Vladi da povuče ovaj zakon kako ne bi ponovno bili u poziciji da Ustavni sud zbog njegovih pravno i stručno utemeljenih odluka prozivate da je politički obojen. Ovaj zakon je i kontradiktoran odnosno neprovediv – nastavio je Bačić pojasnivši kako zakon propisuje da se obnova spomeničke cjeline primjenjuju na gotovo cijelo područje bivše Dubrovačke Republike, a kako to područje danas obuhvaća nekoliko općina, Grad Dubrovnik nema ovlasti na njima. Naglasio je i da ovaj zakon nije podržala ni struka, pa su Društvo povjesničara i konzervatora Hrvatska molili Vladu da ga ne donosi i da odustane od oduzimanja zidina Društvu prijatelja dubrovačkih starina.

Rok od 60 dana

- Zbog svega toga klub HDZ-a ne može podržati ovakav prijedlog zakona već predlaže da ga Vlada povuče ili ako ga ne povuče da se ostavi rok od 60 dana u kojemu roku će gradsko vijeće održati tematsku sjednicu na temu Dubrovačkih gradskih zidina pa bi bilo dobro da Vlada najprije posluša stav Dubrovačkog gradskog vijeća pa tek onda se izjasni o daljnjoj sudbini ovakvog prijedloga zakona – kazao je Bačić, a njegov stranački kolega i bivši ministar kulture Jasen Mesić je primijetio da su mijenjale i države i vlasti i sustavi.

- Ali nikome do sada do novoizabranog gradonačelnika nije palo na pamet da kreira do sada neviđenu politiku i da uzima upravljanje Dubrovačkih zidina Društvu prijatelja starina koje uzgred budi rečeno svojim radom te zidine očuvalo. Recite mi kolegice i kolege jednog jedinog stručnjaka iz područja zaštite baštine koji podržava ovaj prijedlog, jednog jedinog u RH a možete i šire. Pokažite mi jednu jedinu stručnu referencu koja tvrdi da je novi način bolji. Pogledajte dopise Društva konzervatora, Društva povjesničara umjetnosti, jeste ikad imali ovakav unisoni stav struke oko nečega? Svoj glas je digla i Hrvatska podružnica ICOMOS-a. Inače ICOMOS vam je apostrofiran u UNESCO-voj Konvenciji za zaštitu baštine kao međunarodna nevladina organizacija koja daje ocjenu da li je neko kulturno dobro može biti na listi svjetske baštine ili ne može. I ta podružnica vam diže glas protiv ovog prijedloga zakona. A od vladajuće koalicije na to čujemo samo muk – kritizirao je Mesić koji je rekao da nikada nije primio više poziva struke kao protiv ovog zakona.Ministarstvo pritisnuto stranačkom stegom treba povući ovaj zakon, naglašava.  Na tvrdnju Mesića da se zakonom omogućava i gradnja unutar Dubrovačkih zidina, SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić je rekla da tu sigurno nije riječ o nekontroliranoj gradnji. 

- Postoje parcele unutar spomeničke cjeline i treba omogućiti strogo kontroliranu izgradnju – komentirala je Šimac Bonačić, a Mesić joj je odgovorio da je u šoku jer je vrlo lako izgubiti zaštitu UNESCO-a ako se upusti u izgradnju unutar spomeničke cjeline. 

- Znate li koja je procedura bila potrebna za izgradnju kolodvora na Pilama koji nije unutar zidina? Jeste li vi svjesni što otvarate, pa sada više ništa ne priječi gradnju unutar zidina, možete stadion unutra izgraditi – čudio se Mesić. HDZ-ovog Gorana Marića zanimalo je što je tako hitno da se donosi ovaj zakon i njime van snage stavlja ugovor koji su potpisale treće stranke. - Ugovor se ne raskida zakonom. Ali bitno je vidjeti iz koje je stranke gradonačelnik Grada Dubrovnika, a iz koje ministrica – ukazao je Marić. Jozo Radoš je u ime Kluba zastupnika HNS-a poručio da se ovim zakonom pokušava riješiti apsurdna situacija u Dubrovniku, jer s jedne strane građani svake četiri godine biraju gradonačelnika koji će voditi grad, a s druge strane, tako važan resurs kao kulturno dobro se ne daje na upravljanje tom gradonačelniku nego udrugi osnovanoj prije 50 godine čije financije se ne može kontrolirati. 

'Apsurdna situacija'

- To je apsurdna situacija i tu vidim politizaciju. I ako se tako jako borite za to da udruge upravljaju kulturnim dobrima, što niste predložili zakon kojim bi se to omogućilo – pitao je Radoš Mesića na što mu je ovaj odgovorio da je u svom mandatu predao nekoliko kulturnih dobara na upravljanje udrugama, jednako kao što je i to napravila ovo ljeto ministrica kulture Zlatar Violić te jednoj šibenskoj udruzi dala sredstva da obnovi šibensku tvrđavu Barone. Radoš vjeruje da je ovo dobar primjer decentralizacije, a zamjerio je i da Zavod za obnovu Dubrovnika ima proračun od 13 milijuna kuna, a Društvo od 50 milijuna kuna te da Društvo ne podliježe javnoj nabavi pri obnovi zidina. 

- Ovo rješenje je bolje za javni interes, urednije i vodi boljem upravljanju – zaključio je Radoš, a Mesić mu je dodao da ovaj zakon nema veze s javnim interesom. 

- Nećete na Pustijerni graditi nešto od javnog interesa, nego apartmane za bogate goste. I nije istina da Društvo proračun ima 50 milijuna kuna jer pola odmah daje Gradu, a ostalo mora uložiti u obnovu – odgovorio mu je Mesić te dodao da s druge strane Grad ne objašnjava gdje i kako je utrošio spomeničku rentu. HDZ-ov Josip Borić najavio je da će sljedeća vlast sigurno mijenjati ovaj sporni zakon. 

- Mijenjat će ga ako to prije nje ne učini Ustavni sud na još jednu sramotu ove vlade, jer ovaj je zakon protuustavan – uvjeren je Borić koji je zatražio od HNS-ovaca da kažu građanima Stona tko će sada uređivati njihove zidine kada Društvo više neće moći. Njegov stranački kolega Željko Reiner zamjerio je da se ovim zakonom ulazi u pojedinačni pravni posao sklopljen između trećih strana.

>> Dubrovačka Republika prva u Europi zabranila ropstvo, čak 400 godina prije SAD-a!

Komentara 3

SI
sindiluani
09:24 31.01.2014.

e pa što ste mislili da će oni drugima dati toliki novac da upravljaju s njim ?!a dubrovčanima valjda paše kad se ne bune...

Avatar carlibraun
carlibraun
09:32 31.01.2014.

Ma kada će više zabraniti ovu teroristićku organizaciju hdz.

MA
magnum2013
09:40 31.01.2014.

Meni više u ovoj Hrvatskoj ništa nije jasno. Više ne dođe ni jedan prijedlog od nekoga a da svi odmah nisu protiv. Postali smo nacija buntovnika i neradnika. Još mi sada nije nešto jasno. Za razgledavanje starina u DU u7bire se masna ulaznica. Gdje odlazi taj novac budući da bi ulaznica trebala biti radi sakupljanja sredstava za održavanje istih. Nisu mi jasni ni u općinskoj vladi DU. Kukaju za novac koji bi im trebala dodjeliti Vlada iz sredstava svih nas, a istovremeno šakom i kapom dijele sredstva dubrovčanima za prevoz avionima, participacije za autoput, vlakove. Još samo fali da im se odobri i topli obrok za vrijeme puta da ne dehidriraju jadni. Bio im je ponuđen projekt golf terena. Naravno i tu su bili protiv jer bi im kemikalije zagadile vodu. Sda nema golf terena i čitamo da se u DU pije nezdrava voda. Objasnite mi tko je tu lud, a zbunjeni smo svi. Kad vidimo šta se sve radi kod nas ponekad nam je žao da odlućujemo sami o sebi. Nama fali tutor, skrbnik i odgajatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije