Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
specijal večernjeg lista

Spektakularna povorka: Kralj Tomislav projahao centrom Zagreba

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/9
21.03.2018.
u 13:58

Povorka je započela u 10 sati šetnjom "kralja Tomislava i njegove pratnje" iz Dubravkinog puta, preko  Trga kralja Tomislava pa sve do Hrvatskog povijesnog muzeja gdje je održana promocija Večernjakovog specijala.

Danas je povodom promocije specijalnog izdanja Večernjeg lista "Kralj Tomislav - NAJMOĆNIJI HRVATSKI VLADAR" držala i povorka koju je uprizorila Kravat pukovnija.

Povorka je započela u 10 sati šetnjom "kralja Tomislava i njegove pratnje" iz Dubravkinog puta, preko Trga kralja Tomislava pa sve do Hrvatskog povijesnog muzeja gdje održana promocija Večernjakovog specijala. 

1/19

Na promociji je održan i okrugli stol pod nazivom „Legende i činjenice o kralju Tomislavu“ koji je moderirao dr.sc. Božo Skoko.

Na okruglom stolu su sudjelovali mnogi stručnjaci kao što su dr.sc. Vladimir Peter Goss (Sveučilište u Rijeci), dr.sc. Hrvoje Gračanin (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr.sc. don Josip Dukić (Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu), dr.sc. Mario Jareb (Hrvatski institut za povijest) te Marijan Lipovac (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti).

Pisati o kralju Tomislavu uvijek je veliki izazov s obzirom na razmjer između njegova značenja za Hrvatsku i nedostatka pouzdanih povijesnih izvora. Ova bogato ilustrirana knjiga na jednom mjestu donosi sve što znamo o Tomislavu, ali i mitove, legende, nagađanja i radove koji su inspirirani Tomislavovim impresivnim likom i djelom. Čitatelji će se u specijalu upoznati s Tomislavovim raznovrsnim aspektima: bio je ratnik, diplomat, državnik i poliglot. Od samih početaka kao nasljednik opskurnog kneza pa sve do titule prvog hrvatskog kralja, specijal temeljito analizira i secira svaki povijesni izvor koji su povjesničari uspjeli spasiti i iskoristiti.

1/24

Komentara 99

FR
franjo
16:54 21.03.2018.

Jeli su ova dvojica iza njega Tuđman i Tito ?

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
14:06 21.03.2018.

Ovo klanjanje kod Kamenitih vrata je totalni MEGAfail jer je svetište nastalo mnogo mnogo godina kasnije. MEGAfail, GIGAfail, TERAfail !!!

VA
vadis1
17:03 21.03.2018.

Nema dokaza da je postojao kralj Tomislav. Ali prvi hrvatski kralj je ipak netko bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije