Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijene više do 10-ak posto

Od ožujka nova poskupljenja: Od mesa, preko wc papira i banana, do sokova i kave

Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
20.02.2023.
u 21:26

"Poskupljenje je sigurno i na to treba računati. Vi ne možete inflaciju zaustaviti, to je isto kao da pokušavate zaustavljati plimu. Plima kada dođe ona dolazi i nemate tu snagu da je zaustavite, ista je stvar s inflacijom – ona pokriva sve", govori Branko Roglić.

Iako su nakon nove godine cijene svega porasle, od ožujka nas čekaju nova poskupljenja, javlja Danas.hr. Veliki dobavljači najavili su trgovcima čak 60 novih cjenika, a vlasnik grupacije Orbico, prvi čovjek najveće tvrtke za distribuciju u zemlji, Branko Roglić, tvrdi da će sve biti još skuplje. "Poskupljenje je sigurno i na to treba računati. Vi ne možete inflaciju zaustaviti, to je isto kao da pokušavate zaustavljati plimu. Plima kada dođe ona dolazi i nemate tu snagu da je zaustavite, ista je stvar s inflacijom – ona pokriva sve", govori Roglić i dodaje da misli da će poskupljenja biti do 10-ak posto

Od mesa, preko wc papira i banana, do sokova i kave – poskupljuje baš sve, i to bez iznimke. Dobavljači ne popuštaju, tvrde da se poskupljenja više ne mogu odgađati. Nove cijene na policama mogu se očekivati za manje od dva tjedna. Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina, objašnjava da se radi o 60-ak dobavljača i da će povećanja stupiti na snagu 1. ožujka, a neka tek u travnju. 

Ivica Katavić, predsjednik Udruženja za trgovinu HGK, tvrdi da se tu uglavnom radi o proizvodima iz uvoza. "To bi značilo za trgovce da će morati korigirati svoje maloprodajne cijene a za kupce da će te proizvode u budućnosti na policama pronalaziti po nešto višim cijenama", objašnjava Katavić.

Inflacija je već teško pogodila građane, a sad se moraju pripremiti na još gore razdoblje. "Ja ne znam kako ćemo mi to. Evo, ne znam. Stvarno je jako teško i sada, a pogotovo što će biti dalje", potužio se Zagrepčanin Alojz Katinić, a njegova sugrađanka Marica Marić kaže da to što se radi s cijenama totalna katastrofa. "Mene samo zanima je li život došao na to da ja moram gledati hoću li kupiti jednu ili dvije čokolade", rekla je Marica.

"To je balon koji se napuhava i on će eksplodirati, to je sigurno. Mi distributeri nastojimo da ne poskupljujemo svoj posao, da samo prenesemo cijenu koju dobijemo od naših proizvođača, ja se nadam da ćemo u tome uspjeti i da ćemo cijene koje dobijemo od naših proizvođača prenijeti bez dodatnog poskupljenja", zaključuje Branko Roglić.

>> VIDEO: Inflacija usporava, ali više od 50% hrane kupuje se na akciji

 

 

Komentara 26

ZO
zoranos
22:00 20.02.2023.

Evo danas bio prilog o stočarima i mlijeku - 2kn im daju za mlijeko, a nama u dućanu prodaju za već 10kn! Ima tu troškova, ali da cijena ide gore 400% od seljaka do dučana... Ljudi trebaju jednostavno reći dosta! Pa kad prodaja padne 50%, past će i cije barem 20%! Ali ova kriza zapravo pokazuje da se u RH jakooo dobro živi! 50% je sirotinje, ali je i 50% dobrostojećih! Percepcija je drugačija jer onih 50% jadikuje, a drugih 50% šuti i kupuje!

Avatar krcedolac
krcedolac
21:55 20.02.2023.

Treba investirati u inflaciju. Jedina sigurna stvar koja ima tendenciju rasta.

EZ
ezer
23:10 20.02.2023.

Najglasniji u poskupljenjima je atentator na Todorića koji prodaje sve od igle do lokomotive. Ne mogu oni toliko poskupiti koliko mi možemo malo kupiti. Kako su granice otvorene i nema tečajne razlike potrošači će u susjedstvo u nabavu, a oni neka prodaju po novim višim cijenama. Bude veselo do kraja mjeseca u trgovinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije