Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Božinović: Podneseno već 35.000 zahtjeva za propusnicama, više od 60 posto odbijeno

NASLOV
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/7
21.12.2020.
u 20:43

Odlukom je svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj zabranjeno napuštanje područja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16105. Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 80 osoba.

20:34 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je u Dnevniku HTV-a kako je prema njegovim informacijama više od 60 posto zahtjeva za izdavanje propusnica odbijeno, a da je do 18 sati podneseno više od 35.000.

Različiti su zahtjevi za izdavanje propusnica, kazao je i dodao da su najviše zahtjeva predale tvrtke koji planiraju i dalje poslovati te da je odluka o napuštanju mjesta prebivališta privremena i preventivna.

Istaknuo je kako će se upozoriti osobe koje nemaju uvjeta da prijeđu bilo kojim prijevoznim sredstvom preko županijske granice. Božinović je kazao kako policijski službenici od početka koronakrize su angažirani 24 sata dnevno. Dodao je da će na dvjestotinjak punktova biti angažirano 800 policijskih službenika za provedbu ove odluke.

Načelnik Stožera civilne zaštite rekao je da je Ustavni sud već odlučivao o ustavnosti odluka.

- Mislim da je ova Odluka razmjerna, preventivna, ona bi trebala trajati do 8. siječnja. Preventivna je u tome da se dodatno ne samo pošalje poruka, već da ograniči kontakte koji su najčešći u ovo doba godine i mogu prouzročiti lošu epidemiološku situaciju nakon Nove godine, poručio je.

Rekao je kako je Vlada već prije iskomunicirala da se neće uvoditi policijski sat, te se neće uspostavljati totalni lockdown.

- Mi se toga držimo i uspijevamo balansirati, naravno prije svega vodeći računa o zaštiti života i zdravlja stanovništva, ali je bitno i gospodarstvo.

- Brojke u zadnje vrijeme padaju i mi se nadamo da neće trebati provoditi i donositi odluke o oštrijim mjerama. Međutim, ove mjere načelno bi se mogle produžavati, jer smo u takvom dobu godine kad je virus posebno virulentan i brzo se širi, pogotovo u zatvorenim prostorima, dodao je.

13:25 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika  smanjio se na 600. Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana broji 1005 novih slučajeva. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 550 uzoraka. Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata iznosio je 21 posto, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima osam posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 274 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 130 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 20 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 17 na respiratoru, 77 ih je u Klenovniku od kojih jedan na respiratoru i 47 u Novom Marofu. Aktivnih slučajeva je 1135. Preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno je do sada evidentirano 219 preminulih, od kojih 115 tijekom ovog mjeseca.

13:23 - U Međimurskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 15 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, a broj pozitivnih osoba u toj županiji na današnji dan je 1089. Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježe 9290 osoba pozitivnih na COVID-19 testiranih PCR testom, brzim antigenskim testovima, dijagnostikom na temelju kliničke slike i osobe testirane u drugim ustanovama izvan Međimurske županije. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr.med. Marina Payerl-Pal rekla je da podaci pokazuju da se smanjuje udio pozitivnih među ukupnim brojem testiranih uzoraka, i sad se kreće oko 30 posto. Sedmodnevna incidencija iznosi 743, što je za 45 posto manje nego što je bila u prethodnim danima, dok je 14-dnevna incidencija pala ispod 2000, i sad iznosi 1909.

S obzirom da je Međimurska županija jedna od rijetkih županija i regija koja svojoj ukupnoj epidemiološkoj slici pribraja rezultate ne samo PCR testiranja, već i brze Ag testove i kliničke slike, podaci o incidenciji su 11 posto veći nego kad bi se a samo PCR rezultati.

- To su trendovi koji nam daju optimizam u ovom vremenu i mali su dašak dobrih vijesti. Dobra vijesti je i da 26. prosinca 2020. godine u Međimurje dolaze prve doze cjepiva, i to 445 doza. Prema planu, cijepljenje će započeti 27. prosinca, a prvo će se cijepiti korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Nakon njih zdravstvene osobe koje su djelatnici hitne pomoći i covid odjela – rekla je ravnateljica Payerl-Pal. Hospitalizirana su 142 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenta, a na respiratoru ih je 18, najviše dosad. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, žena stara 78 godina, s pridruženim teškim kroničnim bolestima. Smanjenje broja pozitivnih osoba još se neće odraziti na broj hospitaliziranih i preminulih osoba, istaknuo je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.med. Tomislav Novinščak, dodavši da će brojke biti reflektirane kroz koji tjedan, no ipak je primjetan pad broja hospitaliziranih.

- Najveći broj hospitaliziranih osoba je bio 155, a trenutno su hospitalizirane 142 osobe. Proteklih tri dana primjetan je pad broja hospitaliziranih u odnosu na broj otpuštenih, no treba i dalje biti oprezan. Većina hospitaliziranih su osobe s teškom kliničkom slikom, stoga moramo i dalje poštovati mjere i čuvati zdravstveni sustav – rekao je ravnatelj. 

- Trend smanjenja broja pozitivnih osoba su dobre vijesti zahvaljujući kojima u Božićno vrijeme i novu godinu možemo ući s malom dozom optimizma - poručio je županMatija Posavec i zahvalio još jednom svim liječnicima, medicinskim sestrama, tehničarima, bolničarima i djelatnicima zdravstvenog sustava koji su posljednjih mjeseci neumorno radili kako bi održali zdravstveni sustav. Do sada je u Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano ukupno 705  pozitivnih pacijenata.

13:20 - U Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđen je 21 novi slučaj zaraze koronavirus, preminulo je šest osoba zaraženih tim virusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Oporavilo se 178 osoba, pa je trenutno aktivno 1.135 slučajeva. U samoizolaciji su 1.802 osobe. U subotu i nedjelju, u Općoj bolnici Zabok i Bolnici hrvatskih veterana uzeto je 249 briseva, 196 nalaza bilo je negativno, 53 pozitivno.

13:18 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je zabilježeno 19  novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR). S  područja grada  Ogulina je 13 osoba,   Josipdol  5,  Tounj 1. U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo 6091 osoba.
U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 174 COVID pozitivnih pacijenata ( Ogulin-53, Duga Resa-46, Karlovac-75). U protekla 24 sata je primljeno 11  novih pacijenata (  9 u OB Karlovac i 2 u OB Ogulin), a nitko nije otpušten sa bolničkog liječenja. Na respiratoru se nalazi 8 COVID pozitivnih pacijenata (OB Karlovac). U protekla 24 sata u bolnicama je umrlo 5 osoba ( 1-Ogulin, 2 -Duga Resa, 2 -Karlovac). U samoizolaciji se nalaze 1152 osobe.

12:50 - U Zavodu Andrija Štampar u protekla 24 sata provedeno je 780 covid testiranja te je u Zagrebu zabilježeno 114 novih slučajeva zaraze, a udio oboljelih se smanjuje. Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Sandra Šikić kazala na konferenciji za novinare da je protekli tjedan zabilježeno 25 posto pozitivnih među testiranima, što je manji udio u odnosu na ranije, kad je prelazio više od 35 posto.

Trendovi su ohrabrujući, očito se građani sve više pridržavaju mjera. Pozivamo ih da to nastave i za blagdane, kazala je Sandra Šikić. Oboljeli su pretežito imali kontakte s prethodno pozitivnim osobama, za dio njih linija zaraze nije poznata, a zabilježen je i uvoz zaraze iz drugih zemalja. Među oboljelima je 36 korisnika i 13 djelatnika domova za starije i drugih socijalnih ustanova, te tri učenika osnovne škole, kazala je Sandra Šikić.

Video: Nove mjere

Izvijestila je i kako Zagreb u prvom valu dobiva dvije tisuće doza cjepiva koje se trenutno distribuiraju, a  njime će se od 27. prosinca do Nove godine cijepiti osobe s popisa prioriteta - djelatnici hitne medicine i djelatnici bolnica koji rade izravno s covid bolesnicima te korisnici domova za starije i nemoćne.

Od 18. do 20. prosinca u covid ordinacijama Grada Zagreba pomoć je zatražilo 1330 građana. Na covid punktovima Domova zdravlja uzorkovana su 734 brisa, a na punktovima za antigensko testiranje 18. i 19. prosinca 1980 antigenskih testiranja, od kojih je 569 osoba bilo pozitivno, što je 28,7  posto, kazala je zamjenica pročelnika za zdravstvo Ivana Portolan Pajić.

U karanteni Grada Zagreba trenutno boravi 13 osoba - studenata i to devet u izolaciji te četiri u samoizolaciji. Ukupno je u karanteni do sada boravilo 190 osoba, kazala je Portolan Pajić.

Od petka je u Zagrebu zabilježeno devet kršenja odluka stožera, od kojih osam zbog nepravilnog nošenja maski. Dvije osobe dobile su novčane kazne jer su prethodno dva puta upozorene, kazao je Stipo Mandić iz Policijske uprave zagrebačke   

Trenutno je u Zagrebu 16353 građana pod covid mjerom, što je manje za 2221 osobu.

Na preventivnoj samoizolaciji se nakazi 11917 građana, što je manje za 1104, kazao je Mandić.

12:49 - U Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) je 27 novooboljelih osoba, od 205 testiranih u nedjelju, a umrle su četiri osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite. Prema podacima stožera u protekla 24 sata ozdravilo je 440 osoba pa je ukupno aktivnih slučajeva u Primorsko-goranskoj županiji 2890. Prema podatcima ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Rijeka hospitaliziranih s covidom-19 je 162, među kojima je 18 oboljelih na respiratoru.

12:47 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristiglo je 48 pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 7 vjerojatno pozitivnih (potvrđenih brzim AG testovima). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (30), općina Brodski Stupnik (4), općine Bukovlje, Oriovac, Sibinj i Slavonski Šamac (po 2) te općine Bebrina, Klakar, Okučani, Oprisavci, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.511.

U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminule su dvije osobe (Ž – 1963. i M – 1964.), a dvije su osobe preminule u novogradiškoj Općoj bolnici (M – 1937. i Ž – 1941.). Hospitalizirana je ukupno 81 osoba (4 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 56 osoba, a u novogradiškoj bolnici 25 osoba. Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (2 osobe manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 2.074 osobe (288 osoba manje nego prethodni dan).

Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 159 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima te u nadzorima nisu utvrdili niti jedno kršenje propisanih mjera.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane, poslovne subjekte, ustanove i institucije na pridržavanje svih donesenih mjera i uputa jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

12:39 - Na području Zadarske županije 80 je novooboljelih osoba od koronavirusa, a 4 su osobe preminule od kojih je 3 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.  Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar (56), Benkovac(3), Biograd na Moru(1) i Obrovac(2) te općina Bibinje(1), Jasenice(1), Kali(1), Kukljica(1), Novigrad(1), Pakoštane(1), Pašman(2), Poličnik(1), Posedarje(1), Privlaka(2), Ražanac(1), Sukošan(1), Sv.Filip i Jakov(2) i Vrsi(2).
 
Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 280 uzoraka, aktivan nadzor provodi se nad 2306 osoba, a od koronavirusa oporavilo se 707 osoba. U ovome trenutku aktivnih je  729 slučajeva. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od  79 i 81 godine . Preminula su i dva muškarca u dobi od  87 i 89 godina, jedan  u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru, drugi u podružnici Doma za starije i nemoćne osobe u Salima. Na svim COVID odjelima zadarske opće bolnice hospitalizirano je 57 pacijenata od kojih je 11 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju na liječenju je 31 pacijent, a u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zaraženo je 29 pacijenata.
 
Brzim testiranjima provedenim tijekom vikenda u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar utvrđeno je daje od 133 uzeta uzorka njih 12 pozitivno na koronavirus (11 korisnika i 1 djelatnik).  Do sada je koronavirusom  zaraženo 160 korisnika, 82 ih se oporavilo, a preminulo je 29. Od 28 zaraženih djelatnika 15 ih se oporavilo.
 
S obzirom na povećanje oboljelih od COVID-a 19 u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar, ovoga vikenda održan je u toj ustanovi hitan sastanak vezan uz zbrinjavanje pozitivnih korisnika u naše dvije bolnice. Dogovoreno je da  sve  korisnike kojima je potrebna bolnička zdravstvena zaštita zbog COVID 19 bolesti, potrebno  smjestiti u Opću bolnicu Zadar i u Specijalnu bolnicu Biograd na Moru  kako je  predviđeno donesenim planom Stožera Civilne zaštite Zadarske županije  o bolničkom zbrinjavanju oboljelih na području Zadarske županije, sukladno dinamici razvoja epidemije te Odlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Trijažu korisnika oboljelih od COVID 19 bolesti prema zdravstvenim ustanovama te utvrđivanje mjera izolacije i samoizolacije korisnika provodit će kao i do sada  domska liječnica koja će korisnike kojima je potrebna liječnička pomoć upućivati  na bolničko liječenje. Sve korisnike kojima nije potrebno bolničko zbrinjavanje zbog COVID 19 bolesti, a predviđena im je mjera  izolacije i samoizolacije,  u dogovoru s domskim liječnicom i nadležnim epidemiologom, zbrinut će se u dodatno tehnički prilagođenom prostoru  ustanove. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije - izvijestili su iz zadarskog stožera.

12:38 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 489 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječe 44 osobe, od kojih je šest osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 25 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1928 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 12 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. U proteklom tjednu, od 14.-20. prosinca, ukupno je oboljelo 597 osoba: 317 s područja Šibenika, 46 s područja Drniša, 60 s područja Knina, 24 s područja Vodica, 19 s područja Murtera, 18 s područja Tisnog, 12 s područja Promine, 3 s područja Ružića, 7 s područja Unešića, 3 s područja Biskupije, 4 s područja Rogoznice, 4 s područja Primoštena, 22 s područja Skradina, 9  s područja Bilica, 11 s područja Tribunja, 7 s područja Kistanja, 1 osoba s područja Civljana, 7 osoba s područja Pirovca te 23 osobe koje nemaju prebivalište u našoj županiji.

11:28 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 382 obrađena testa danas je 97 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 46, Kaštela 10, Makarske 2, Omiša 7, Solina 4, Trilja 3, Trogira 2, Dugog Rata 4, Marine 1, Muća 2, Okruga 1, Podbablja 1, Podstrane 10 i Šolte 4 osobe. 
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 56 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3347 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 179 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 16 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je osam osoba; šest muških osoba starosti 73, 34, 71, 74, 86 i 63 godine i dvije ženske osobe stare 66 i 80 godina.  Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

11:00 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 69 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 61 pozitivno na PCR testiranju, a 8 na brzom antigenskom testu (18 osoba iz Vinkovaca, 9 iz Vukovara, 5 iz Županje, po 4 osobe iz Cerne, Otoka i Srijemskih Laza, po 2 iz Iloka, Negoslavaca, Nuštra, Soljana i Trpinje, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Antina, Bršadina, Borova, Ivankova, Komletinaca, Lipovca, Lovasa, Markušice, Mikluševaca, Privlake, Rokovaca, Sotina, Starih Jankovaca i Tovarnika). Preminule su dvije osobe. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7298, od kojih je 6636 osoba izliječeno, a ukupno su preminule 133 osobe. Trenutno su u županiji 92 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirano je 138 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 31889. U samoizolaciji na području županije je 1778 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 57 radnika iz sustava zdravstva (11 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara, 8 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 20 radnika (3 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 21 nastavnika i 37 učenika. U samoizolaciji se nalazi 41 nastavnik i 523 učenika.

10:34 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna je osoba preminula, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Najviše novozaraženih osoba, njih 34, je s područja Bjelovara, četiri osobe su iz Čazme, tri iz Daruvara, po dvije iz Garešnice i Grubišnog Polja. Po jednu novooboljelu osobu imaju Veliki Grđevac, Končanica i Velika Trnovitica.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice na liječenju je 71 pacijent obolio od koronavirusa, od kojih je šest na respiratoru. 

Preminula je jedna osoba, pa se broj preminulih od početka pandemije popeo na  62.

10:32 - U Zagrebačkoj županiji je 184 novooboljelih od koronavirusa, izliječenih je 360, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici (46), Samoboru (39), Svetom Ivanu Zelini (16), Dugom Selu (14), Ivanić-Gradu (11) itd. Stožer ne navodi je li od nedjelje bilo preminulih od koronavirusa. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo od početka pandemije do ponedjeljka, u Županiji je evidentirano je 15548 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 11329 osoba, a 43 osobe su preminule. Trenutno je aktivno 4176 slučaja.

10:31 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika. Izliječeno je 30 osoba: 17 iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, po tri iz Opuzena i Župe dubrovačke te po jedna iz Konavala, Ploča i Slivnog.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 56 osoba pozitivnih na koronavirus. Deset pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, sedam pacijenta je na invazivnoj ventilaciji, dva pacijenata su na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na kisiku. U posljednja 24 sata obrađena su 44 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 31 203 uzorka. U samoizolaciji je 901 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 114 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:30 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je osam novooboljelih osoba od  zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Siska, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja grada Gline.

10:20 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je u ponedjeljak kako je području županije potvrđeno novih 13 slučajeva bolesti Covid-19. Vikendom se testiraju samo hitni slučajevi, pa će stvarni razmjeri epidemije biti poznati tek od utorka i srijede. U Općoj bolnici Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus u dobi od 54 i 72 godine koje su u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze. Na području županije trenutno je aktivno 570 slučajeva bolesti, ozdravile su 142 osobe, a na bolničkom liječenju je 77 osoba. Od početka epidemije na području županije potvrđeno je 4816 slučajeva.

9:49 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 181 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 4 novozaražene osobe s područja županije. Za 3 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba. Izliječeno je 71 osoba. Trenutno je 586 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1362 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 62 osobe, od toga su 2 osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1938. godište) s pridruženim kroničnim bolestima. 

7:56 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 610 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 569 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 41 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 1538 osoba, a ukupno je testirano 21676 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:50Od danas počinje izdavanje propusnica. "Odlukom je svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj zabranjeno napuštanje područja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište. Osnovni razlog donošenja ove Odluke je ograničavanje kretanja i putovanja koji nisu neophodni za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, i time sprječavanje prijenosa bolesti COVID-19. Zahtjevi za izdavanje propusnica upućuju se županijskim stožerima prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnosi zahtjev, odnosno Ravnateljstvu civilne zaštite ako se radi o drugom opravdanom razlogu.

Također, s obzirom na intenciju Odluke napominje se kako će Ravnateljstvo civilne zaštite restriktivno tumačiti „druge opravdane razloge“ te se mole građani da ne podnose zahtjeve za propusnice, ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog zbog kojeg trebaju napustiti županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište", kažu u Stožeru.

Postupak izdavanja

Slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav)

Sustav e-Propusnice omogućava sljedeće funkcionalnosti za građane:  predaja zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica prema nadležnom stožeru civilne zaštite; pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa; pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku. 

Proces izdavanja e-Propusnice:

u internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr;

odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu;

potvrdite svoje podatke;

ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva;

ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev;

nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a građanima ih izdaju stožeri civilne zaštite prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Razlozi izdavanja e-Propusnica

pružanje medicinske skrbi;

putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodna i ne može se obaviti od kuće;

ostali opravdani razlozi.

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne u MUP-u radi provjera na terenu. U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva još vrijede.

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane možete uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-Propusnice (0-24 h).

Kontakt točka za sva pitanja vezana uz e-Propusnice: 0800 80 90 (8-20h), propusnice@rdd.gov.hr (0-24h), epropusnice.gov.hr 

Više o svemu saznjate OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 9

JP
josip.pivar11
21:08 21.12.2020.

Stručnjaci! Stanovnici grada Zagreba i Zagrebačke županije ne trebaju propusnice, a to je približno četvrtina stanovništva Hrvatske. Kad im se pridodaju oni ne žive na tom području ali tu rade - eto ti zamalo polovica stanovništva Hrvatske. A u nekim županijama se možeš ne samo šetati nego i autom voziti pa ćeš tek tu i tamo sresti pješaka ili auto. A oni se ne smiju kretati bez propusnice. Eto, stručnjaci. Pa i velika većina radnika treba propusnice - moji Međimurci putuju masovno u Zagreb raditi - jedino valjda penzioneri nemaju razloga za putovanje.

DU
Deleted user
21:19 21.12.2020.

što ne kažeš da svi tvoji jarani imaju propusnice i one duplićke

XI
xibau
21:18 21.12.2020.

uddbaš božinović opet briljira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije