Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLOG ZA BRIGU

Novi soj korone tema razgovora europskih čelnika, Španjolska želi obustavu letova prema Britaniji

Germany's Merkel, France's Macron, Austria's Kurz discuss fight against Islamist extremism
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.12.2020.
u 17:13

Španjolska je zatražila od Bruxellesa "koordiniran" odgovor EU-a u vezi s obustavom letova iz Velike Britanije, nakon otkrića novog soja koronavirusa u toj zemlji, objavila je u nedjelju španjolska vlada.

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel razgovarali su u nedjelju telefonom o novom soju koronavirusa koji se širi u Velikoj Britaniji i zbog kojega su neke europske zemlje obustavile letove u tu zemlju, priopćila je Elizejska palača. 

Francuski predsjednik, njemačka kancelarka, predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog vijeća razgovarali su u vrijeme dok Nizozemska, Belgija i Italija obustavljaju putničke letove s Velikom Britanijom. Španjolska je zatražila od Bruxellesa "koordiniran" odgovor EU-a u vezi s obustavom letova iz Velike Britanije, nakon otkrića novog soja koronavirusa u toj zemlji, objavila je u nedjelju španjolska vlada.

"Želimo zaštititi prava europskih građana putem koordiniranja i sprječavanja jednostranih mjera", navodi se u vladinu priopćenju.

VIDEO: Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuje se napuštanje mjesta boravišta i prebivališta do 8. siječnja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", opet po "prvim informacijama".

No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a.

"Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju", ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije".

Komentara 31

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
17:58 20.12.2020.

Kod svih se virusnih infekcija prije ili kasnije može desiti neka promjena ili mutacija. Prethodno cijepljeni moguće su otporni i na tu mutaciju. Ako nisu, tada se radi novo cjepivo koje u sebi uključuje zaštitu i od stare i od nove verzije. I to je sasvim normalno i ne treba paničariti. I dobra vijest je da će razvoj novog cjepiva, ako bude potrebno, biti brži i jeftiniji od razvoja cjepiva za trenutu verziju korone. Nema puno konkretnih vijesti o nekom novom soju, pa smo još neko vrijeme na oprezu, preventivne mjere maska za usta i nos, distanca i smanjivanje kontakata djeluju na sve viruse. U Hrvatskoj je zbog zaštite od korone i većeg broja cijepljenih protiv sezonske gripe ove godine izgleda izostala sezonska gripa, možda još dođe krajem siječnja, ali već sada je dobro da joj nema ni traga. Veselimo se i ostanimo bez korone još koji mjesec, a onda će cijepljenje dati pozitivne rezultate i negativne brojke će se smanjiti.

AA
aabbcc
17:47 20.12.2020.

Novi soj korone_ Ovo mi smrdi da su neki promasili ili radili vakcinu za pogresan soj korone!

MA
Maux
17:23 20.12.2020.

Zanimljivo kako odjednom novi virus baš prije Brexita bez dogovora. U UK je glavna tema problemi na granici koji će nastati kad izadju bez dogovora. Pa sad odjednom se ukida promet prema UK i to samo iz EU. Čovjek bii pomislio da se to radi da se izbjegne kaos na granici. Baš im je korona lijepo sjela. LOL HAHAHAHA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije