Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM U DOBA PANDEMIJA

Objavljen popis zemalja čiji državljani mogu u RH: 'To je model kakav nitko nije napravio'

Dubrovnik: Plaža Banje još uvijek puna kupača
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
28.05.2020.
u 13:31

Državljani deset zemalja članica Europske unije lakše će moći ući u Hrvatsku.

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković naveo je popis zemalja čiji državljani će moći ući u Hrvatsku bez da moraju navoditi svoj razlog dolaska. Riječ je o zemljama članicama Europske unije: Slovenija, Njemačka, Austrija, Poljska, Češka, Slovačke, Mađarska, Estonija, Latvija i Litva.  

- S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspjeli pobijediti epidemiju, uspjeli smo napraviti plan gdje bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. To je napravljeno sukladno epidemiološkoj situaciji u tim zemljama. Trendovi su takvi da možemo donijeti takvu odluku. To je dio naših priprema. Kako se situacija bude poboljšavala, širit ćemo popis ciljanih zemalja - rekao je premijer Andrej Plenković.  Kako je najavio, lakši ulazak u zemlju bit će omogućen i uz pomoć aplikacije. 

Sam popis komentirao je i ministar Davor Božinović. 

- Zbog zadovoljavajuće situacije neće se tražiti od tih građana neće se posebno tražiti razlog ulaska. Moći će ući i prije COVID-19, no uz poštivanje epidemioloških mjera - rekao je.  Nadometnuo je kako će se prilikom ulaska tražiti mjesto odredišta, mail i broj kako bi mogli biti kontaktirani u slučaju epidemiološke potrebe. 

- Preporučujemo stranim građanima da se prijave na stanicu entercroatia.mup.hr zbog lakšeg ulaska u zemlju. Pristupačnog je dizajna i lagano je za upotrebu. Dostavljeni podaci putem stranice će prilikom skeniranja putne isprave biti dohvaćeni u nacionalni informacijski sustav za upravljane državnom granicom i neće biti potrebe zaustavljanja na graničnom prijelazu. Građani će na svoj mail dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi i sve potrebne informacije vezane uz preporuke HZJZ-a - kazao je i dodao: - Oni koji to ne učine morat će to napraviti na granici. 

Foto: FIBA/Screenshot

Ministar Gari Cappelli istaknuo je kako je on zadovoljan s time. 

- To je model kakav nitko nije u Europi napravio. Bit će na 12 jezika. Sad je prvo na engleskom, a kako se bude prevodilo tako će biti na 12 jezika. Dobro je da smo dali znak da budemo spremni - naveo je ministar turizma i zahvalio se svima na tome. 

Ključne riječi

Komentara 39

JU
Judita
14:45 28.05.2020.

Pozitivno sam iznenađena ovako svježom idejom. Model na prvu ostavlja dojam pristupačnosti. Djeluje jasno i lako razumljivo čak i za one koji se u svakodnevnom životu puno ne koriste IT tehnologijom. Nadam se da će i u stvarnom korištenju biti funkcionalno.

Avatar Ćelavac
Ćelavac
14:49 28.05.2020.

Pohvalna inicijativa. U prvom valu su napravili sve što je bilo potrebno za očuvanje zdravlja i sigurnosti naših građana, a sada se krenulo i u revitalizaciju turizma. Mnoge države si to ove sezone neće moći priuštiti, a mi hvala Bogu hoćemo!

IP
iphone8
14:48 28.05.2020.

Treba sad biti oprezean i ne brzati kako nam se novi val korone ne bi vratio. Definitivno treba omoguciti dolazak turista iz zemalja kod kojih je epidemioloska slika povoljna, a zemlje koje ce korona free tek postati, one ce postupno biti dodavane na popis zemalja ciji ce gradjani ulaziti u HR bez davanja razloga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije