Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLINA

Obilježena 29. obljetnica napada na Policijsku postaju Glina, dan nakon proglašenja neovisnosti

29. obljetnica oružanog otpora u Glini, stigao i Božinović
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
26.06.2020.
u 14:26

Četiri sata odupirali su se branitelji nadmoćnom neprijatelju, nekolicina ih je ranjena, a poginuo je tada 21-godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom, postavši tako prvi branitelj koji je stradao u neovisnoj Hrvatskoj

I u Glini se potvrdilo ono što je hrvatska policija cijelo vrijeme pokazivala. Teret obrane i stvaranja hrvatske države prvi su na sebe preuzeli policijski službenici koji su time udarili i temelj stvaranja pobjedničke hrvatske vojske, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak u Glini na obilježavanju 29. godišnjice napada na Policijsku postaju Glina, 26. lipnja 1991. godine.

Večer prije Hrvatski sabor je proglasio nezavisnost i samostalnost Hrvatske, a u ranim jutarnjim satima 400-tinjak srpskih pobunjenika krenulo je u napad na Glinu i tamošnju policijsku postaju koju je branilo 15-ak policajaca.

„Netom proglašena neovisnost morala se odmah braniti od velikosrpskog agresora, koji se nikako nisu mogli pomiriti sa željom i pravom hrvatskog naroda za neovisnošću i demokracijom“ – rekao je Božinović.

Četiri sata odupirali su se branitelji nadmoćnom neprijatelju, nekolicina ih je ranjena, a poginuo je tada 21-godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom, postavši tako prvi branitelj koji je stradao u neovisnoj Hrvatskoj. Preostali su policajci na prevaru odvedeni u kninski zatvor gdje su 52 dana proveli u logoru kojim je upravljao zloglasni kapetan Dragan. Oni su svi svjedočili i u sudskom postupku protiv njega, a u kojem je kapetan Dragan dobio 13,5 godina zatvora za ratni zločin.

Policijsku postaju ubrzo, u munjevitoj akciji, oslobađaju pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, koji su pri tome imali trojicu ranjenih. Glina će u hrvatskim rukama ostati još mjesec dana, do 27. srpnja, kada snažni tenkovski napad prisiljava hrvatske branitelje na povlačenje.

Na svečanosti 29. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na ovom području sudjelovale su brojne delegacije, uključujući i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, general-bojnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH i drugi.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza” te održan mimohod s ratnim zastavama postrojbi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gradonacelnik koji menstruira
gradonacelnik koji menstruira
14:35 26.06.2020.

Napad je vodio kapetan Dragan, to je onaj kojeg je HDZ pustio iz zatvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije