Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fiskalizacija

Obalu će češljati 80 inspektora - račune taksista kontrolirat će 24 sata na dan

Turizam
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
26.06.2019.
u 06:35

Ciljane kontrole pekarnica, taksista, restorana i trgovine na veliko trajat će do 3. srpnja. Inspektori idu tamo gdje je nerazmjer izdanih računa

U tri od četiri nadzora fiskalizacije koji su provedeni u lipnju, te približno dva od tri nadzora koji su provedeni tijekom prvih pet mjeseci inspektori su otkrili da kontrolirani obveznici krše obveze vezane uz fiskalizaciju! Neizdavanje računa građanima najveći je grijeh poduzetnika koji posluju s gotovinom.

Naglasak na Jadran

Neovisno o praznicima i uobičajenoj praksi spajanja radnih i neradnih dana tijekom lipnja, Porezna uprava ne popušta s kontrolama pa je u toku nadzor poslovanja pekarnica, taksista, restorana i nespecijalizirane trgovine na veliko. Kod posljednje grupe poduzetnika, radi se o trgovcima koji na veliko prodaju robu za daljnju preprodaju u maloprodaji. Nadzor poduzetnika iz četiri spomenute grupacije trajat će do 3. srpnja, nakon čega će na red doći neke druge djelatnosti.

– Tijekom ljeta, odnosno tijekom turističke sezone, a zbog povećanog broja gostiju, nadzori se provode s posebnim naglaskom na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24-satnu nazočnost inspektora na terenu, sukladno izrađenim planovima, a poštujući odredbe Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike – odgovara Valentina Lazar Landeka, viša inspektorica. U prosjeku u obavljanju nadzora fiskalizacije tijekom ljetnih mjeseci, dnevno sudjeluje više od 80 inspektora Porezne uprave.
Inače, srpanj i kolovoz su prema potrošnji dva udarna mjeseca u godini. U odnosu na zimske mjesece u trgovini se prodaja povećava za tridesetak posto, a u ugostiteljstvu četiri do šest puta. Pojačana potrošnja registrira se već od Uskrsa do kraja rujna, ali sve veći promet odvija se i za vrijeme adventa.

U prvih pet mjeseci inspektori Porezne i Carinske uprave pokucali su na vrata 6436 obveznika fiskalizacije te su kod njih 3970 uočili određene nepravilnosti. Ne reagira se odmah i prema svima sankcijama, pa su tako inspektori prosječno svakom drugom (1799) napisali prekršajnu prijavu, ukupno 23 milijuna kuna kazne. No, 63 poduzetnika kažnjena su zabranom rada!

– Želim naglasiti da njegujemo partnerski odnos s poduzetnicima koji u velikoj većini fiskaliziraju račune te uredno i pravodobno podmiruju porezne obveze – ističe Vesna Gilja, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave, koja pojašnjava da nailaze na brojne propuste jer se kontrole provode ciljano. Poreznici dnevno prate i analiziraju podatke o izdanim i fiskaliziranim računima i po djelatnostima i pojedinačno po poreznim obveznicima, obveznicima fiskalizacije te na teren izlaze ondje gdje dolazi do odskakanja u odnosu na okruženje ili prijašnji promet.

U prvih pet mjeseci kroz fiskalne je veze prošlo 892 milijuna računa “teških” 68 milijardi kuna! Taksisti su, zacijelo, iskočili kao rizičnija grupacija poduzetnika jer su kod njih ove godine kontrole bile više puta. Nije isključeno da se neće ponoviti i idućih tjedana jer se vijest o izlasku inspektora na teren brzinom munje proširi po kontroliranim kvartovima, pa se ilegalni taksisti pritaje dok ne prođe opasnost. Ima procjena da vrijednost poreznih utaja u taksi prijevozu godišnje iznosi oko 100 milijuna kuna, a osim taksista koji su u sustavu PDV-a, ali ne izdaju račune, na tom tržištu su i brojni ilegalni prijevoznici koji ostvaruju znatan promet preko popularnih aplikacija.

Do početka ovog tjedna Porezna uprava je u lipnju obavila 585 nadzora fiskalizacije, od čega su u 72 posto nadzora utvrđene nepravilnosti.

Gotovo 14 milijardi kuna

Što se kontrolira? Porezna uprava ističe da su obveznici dužni izdavati račune te voditi poslovne knjige i evidencije radi oporezivanja prema propisima kojima se uređuje pojedina vrsta poreza. Porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini obvezni su promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno preko naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način. Fiskalni nadzor poduzetnika zajedno provode ovlašteni službenici Ministarstva financija te Carinske i Porezne uprave. Dosad je u lipnju izdano oko 164 milijuna računa čija vrijednost premašuje 13,8 milijardi kuna.

VIDEO Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Komentara 21

LU
LUSTRACIJA
06:54 26.06.2019.

“Cesljat“ ce taksiste i kafice -da nije slucajno ostalo 3 kune manjka....hahaha....Agrokor - 20 godina nije inspekcija smjela uci u njega - 10 milijardi dugova....kolaps cijele drzave...nevidjena pljacka....Uljanik-3 Maj-900 milijuna kuna drzava izgubila.....pljackano desetljecima bez ikakve kontrole....pokradene miljarde...“nismo znali“.....kriminalci u Saboru ,Vladi i Sudstvu...fuj

TB
taras.buljba
10:26 26.06.2019.

Treba lopuze kaznjavati posebno taksiste svicarcima uzme 600 kn. za 10 km voznje.

NO
Nordik
07:54 26.06.2019.

Pekari s kašetama punih peciva šeću plažama. Nula računa a peciva skuplja nego u pekari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije