Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na meti cvjećarnice, pekare...

Porezna opet u akciji: Čak 3 od 4 obveznika ne posluju po pravilima

fiskalizacija,fiskalna blagajna
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
26.04.2019.
u 08:37

U posljednjoj akciji prije Uskrsa, obišli su 284 objekta, a u čak 75 posto slučajeva utvrđene su nepravilnosti

Brojnim ugostiteljima, pekarima i iznajmljivačima automobila ovih će dana na vrata pokucati porezni inspektori, a akciju su započeli jučer te će je provoditi do 2. svibnja. Cilj im je pronaći nepravilnosti u provođenju fiskalizacije.

U zadnjoj akciji bili su tjedan prije Uskrsa, a tada su otkrili kako 3 od 4 porezna obveznika ne posluju po pravilima, pišu vijesti.hr.

Porezni inspektori u nadzor dođu kao obična mušterija, kupe neki proizvod, plate i čekaju račun. Kada dobiju račun, ili ne dobiju, tada tek otkrivaju svoj pravi identitet.

U ovoj godini ukupno su u nadzor izišli nešto manje od 3000 puta, a kod više od polovice nije se radilo po propisima. Naplatili su i više od 2 milijuna i 200 tisuća kuna kazni. U posljednjoj akciji prije Uskrsa obišli su 284 objekta, a u čak 75 posto slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

– One se odnose na neizdavanje računa, što se smatra najtežim poreznim prekršajem. Također nefiskaliziranje u zakonskom roku, krivi podaci poslovnih prostora i operatera, nepolaganje ostvarenog gotovinskog prometa – kaže Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije.

Ona ističe kako nijedan objekt ne zatvaraju zbog jednog računa već prvo idu upozorenja.

– Ako je tako više od dva puta, Porezna uprava izdaje naredbu i zabranjuje poreznom obvezniku obavljanje poslovne djelatnosti i uz to ide novčana kazna – kaže Brkić.

VIDEO Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Komentara 40

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
09:13 26.04.2019.

Da Porezna ima poštene namjere, krenuli bi u akciju porijekla imovine, ali ne sječe se grana na kojoj sjediš. Smiješ ukrasti nekažnjeno milijune, ali za neizdani račun za kruh, zatvaranje radnje. Zemlja apsurda, koja je dugoročno osuđena na propast.

Avatar siva_sova
siva_sova
09:07 26.04.2019.

tako su kontrolirati i agrokor svih ovih godina :)

ST
stefj
09:15 26.04.2019.

Hm, ako 3/4 ne radi po pravilima, bit će da s tim pravilima očito ima problema. Očito su nameti veliki, pravila ima previše, rigidna su i nejasna... A što sad, očito država ne zna drugačije. Broj zaposlenih u realnom sektoru pada, broj istih u državnim i javnim strukturama raste. I to je to... Valjda je cilj da svi radimo u javnim službama ili velikim multinacionalnim kompanijama, zakoni i nameti su posloženi u tom smjeru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije