Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MITOLOŠKA ZVIJER

Nova podvarijanta Kraken brzo se širi, ali donosi i dobre vijesti

Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
14.01.2023.
u 01:30

Najnovija podvarijanta omicrona brzo se širi, ali ne predstavlja velik rizik za veći dio stanovništva Europe, izuzevši pojedine ranjivije skupine. O novoj brzoširećoj varijanti nije dostupno mnoštvo informacija te bi se procjena rizika mogla mijenjati u nadolazećim tjednima.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u petak da najnovija podvarijanta koronavirusa koja se brzo širi nije velik rizik za većinu ljudi u Europi. Stručnjaci su u petak upozorili da su ranjive skupine poput osoba starije životne dobi, necijepljenih ili onih s kompromitiranim imunosnim sustavima izloženi umjerenom do visokom riziku od nove omikronove podvarijante XBB.1.5. No istaknuli su da izgleda da je rizik za opću populaciju u Europskom ekonomskom prostoru nizak, uz ogradu.

"Postoji nekoliko nepoznanica u vezi s XBB.1.5 podvarijantom i ova bi se procjena mogla promijeniti u tjednima koji dolaze kako budemo raspolagali s više dokaza", navodi se u izvješću ECDC-a. Podvarijanta XBB.1.5 omikron varijante koronavirusa jako se brzo širi u SAD-u, ali je još relativno rijetka u Europi. ECDC očekuje da će se brzo proširiti. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Matematički modeli sugeriraju da bi XBB.1.5 podvarijanta mogla postati dominantna u Europskom ekonomskom prostoru (EU, Island, Lihtenštajn i Norveška) za mjesec do dva. Za sada nema dokaza da ta podvarijanta izaziva težu bolest od ranijih podvarijanti omikrona, navodi ECDC.

Institut Robert Koch, njemačka agencija za kontrolu i prevenciju bolesti, objavio je u četvrtak da je XBB.1.5 potvrđen kod samo 1 posto  uzoraka zaraženih osoba analiziranih u laboratoriju.

WHO je u petak skratio preporučeno razdoblje izolacije za zaražene covidom na 10 dana za one koji imaju simptome i pet dana na one koji nemaju. Do sada je preporuka bila 13 dana izolacije za osobe sa simptomima i 10 dana za one bez simptoma.

>> VIDEO: Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem: Sisak ne može čekati nove ministre

Komentara 2

WT
WTF!
01:57 14.01.2023.

Do kada u planu talasanje sa podvarijantama,podsojevima navodnog virusa? Nešto se priča do 2025te🤔. Zahvaljujući covid "cjepivu"( genetska modifikacija za samokreiranje autoimunih bolesti) + PCR koji uopće nije namijenjen za dijagnostiku,taj "virus" će i dalje biti tu. Misli na sebe i ne cijepi se. Wake up!

V0
Vlaskoulicanec3.0
20:58 14.01.2023.

Necijepljeni bi mogli oboliti... Ono što se ali ne kaže je to, da će cijepljeni definitivno oboljeti... Budu ovca, cijepi se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije