Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
George Weah

Nogometni talent uzvukao ga je iz siromaštva, a sada je predsjednik Liberije

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.12.2017.
u 15:32

Zadatak mu je pokrenuti jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta – Liberiju, desetljećima izmorenu građanskim ratom, bolestima i bijedom. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Monrovije, nogometni talent odveo ga je u Paris St. Germain, Milan, Monaco, Chelsea i Manchester City

Nekadašnji najbolji svjetski nogometaš George Weah (51) novi je predsjednik Liberije. S više od 60 posto glasova pobijedio je u drugom krugu Josepha Boakaija. Prvi će put u 70 godina ta afrička zemlja doživjeti mirnu tranziciju vlasti.

Od Weaha se očekuje da zemlju koja je dugo godina bila u građanskom ratu povede i na put gospodarskog oporavka, oslobađanja od siromaštva i korupcije, što nije pošlo za rukom njegovoj prethodnici, dobitnici Nobelove nagrade za mir i prvoj liberijskoj predsjednici Ellen Johnson Sirleaf.

George Manneh Oppong Ousman Weah, prvi bivši profesionalni nogometaš predsjednik neke države, odrastao je u sirotinjskom dijelu glavnog grada Monrovije odakle ga je izvukao sjajni nogometni talent koji ga je odveo u klubove poput Paris St. Germaina, Milana, Monaca, Chelseaja i Manchester Cityja. Jedini je afrički nogometaš koji je osvojio i nagradu Fife za najboljeg nogometaša svijeta (1995. godine). ”Čestitke legendi rossonera Georgeu Weahu na izboru za predsjednika Liberije”, objavio je AC Milan.

Ovo Weahu nije i prvi put da se natjecao za predsjednika njegove zemlje koju su u 19. stoljeću osnovali oslobođeni američki robovi. Izgubio je protiv Sirleafove također u drugom krugu 2005. godine, i to poslije pobjede u prvom, a nedugo nakon završetka brutalnih građanskih ratova i svrgavanja s vlasti Charlesa Taylora, koji danas služi 50-godišnju zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ratne zločine u susjednom Sijera Leoneu.

No, zemlja u kojoj je u ratu između plemena od 1989. do 2003. ubijeno 250 tisuća ljudi, uz korištenje drogirane djece vojnika, brojna silovanja i sakaćenja, a gdje cvjetaju jedino bolesti (ebola je prije tri godine odnijela više od četiri tisuće života), nepismenost i siromaštvo (4 od 5 Liberijaca je siromašno), očajno treba novu nadu. Nema većeg imena u Liberiji od Georgea Weaha, kojega su već na dan izbora prozvali Kralj George. Ali nekadašnja nogometna superzvijezda koja nije skrivala suze nakon pobjede nema previše vremena.

Otprije je izložen kritikama da je zapravo ponudio malo konkretnih prijedloga kako pokrenuti najstariju afričku republiku modernog tipa. Tek da će izgraditi ceste, stvoriti bolja radna mjesta i pojačati razvoj. No, to su zemlji s trećim najnižim BDP-om po stanovniku, koja je i inače ovisila o stranoj pomoći, tek logični preduvjeti.

Liberija je bogata željeznom rudačom, gumom i drvom, koji se eksploatiraju uz visoku cijenu koju plaća ekologija, ali i dijamantima. Nerazvijeno tržište, slaba infrastruktura, loši gospodarski odnosi sa susjednim državama problemi su za koje će Weahu trebati vremena i sreće. 

1/17

Komentara 2

VI
vidum
16:09 31.12.2017.

Baš me zanim hoće li Kolinda dobit još jedan mandat, ili će predsjedanje prepustiti stranačkom kolegi D. Šukeru?

DH
dalibor.hren
21:17 30.12.2017.

Sretno George! Nadam se da ćeš biti uspješan kao i na zelenom polju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije