Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Noćna inspekcija u akciji: Kažnjen zagrebački klub, evo kako su prošli ostali

– Ako se obiđe lokal u kojem nema nikakvih problema, onda se piše službena zabilješka. Ako postoji problem, kršenje regulacija i odluka civilne zaštite, piše se zapisnik i prekršajni nalog – objašnjava inspektor
02. studenoga 2020. u 09:48 25 komentara 22424 prikaza
Foto: Screenshot

Novinarska ekipa HRT-a pratila je u subotu inspekciju civilne zaštite u njihovim noćnim nadzorima provođenja epidemioloških mjera, a uspjeli su snimiti i lokal koji je kažnjen s 20 tisuća kuna zbog nepoštovanja mjera.

Covid redari osiguravaju pridržavanje epidemioloskih mjera na groblju Mirogoj NA MIROGOJU BEZ GUŽVE Covid redari osiguravaju pridržavanje epidemioloških mjera na grobljima

U prvom lokalu na prvi pogled sve se čini u redu, no na upozorenju pogrešni podaci – umjesto 50 osoba, piše da je dopušteno 68. I dok policija održava red, obavljaju se dodatne provjere. Nesporazum je razjašnjen, vlasnik samo upozoren.

Inspekcija nastavlja do kafića čiji je vlasnik nedavno dobio kaznu, a sada je to druga priča.

– Pedeset osoba, dezinficijens, ljudi koji ulaze nose maske, nema kretanja bez maske, pružatelji usluge imaju masku tako da je ovaj lokal lijepi primjer u Zagrebu – govori inspektor.

Koliko je sve to važno, objasnili su u španjolskim novinama El pais. U kafiću u kojemu je 15 gostiju i tri djelatnika i nitko se ne pridržava mjera za 4 sata 14 će osoba biti zaraženo. Broj zaraženih bio bi upola manji kada bi svi nosili maske. A ako je uz to uključena ventilacija i vrijeme provedeno u kafiću smanji se na dva sata, tek je jedna osoba u opasnosti od zaraze.

– Pokušavamo najbolje što možemo. Ljudima govorimo da stavljaju maske dok se odmiču od stola, pri ulasku, dok idu na WC i tako – govori konobar Mateo Briški.

Luka Čičin Šain 'dobre šanse za cjepivo' Čičin-Šain: Treba uvesti strože mjere. Objasnio zašto su maske i provjetravanje jako važni

– Ako se obiđe lokal u kojem nema nikakvih problema, onda se piše službena zabilješka. Ako postoji problem, kršenje regulacija i odluka civilne zaštite, piše se zapisnik i prekršajni nalog – objašnjava inspektor, a nakon toga inspekcija stiže u klub u kojem je upravo takav slučaj.

– Nemaju fizičku distancu i nema obavijesti na vratima za 50 ljudi. Tu će ići prijava za ovaj ugostiteljski objekt. Kazna je 20 tisuća kuna za pravnu osobu, a za odgovornu osobu u pravilu je 10 tisuća kuna – kaže inspektor.

Da je to visok, ali pravedan udarac po džepu, smatraju vlasnici koji se mjera pridržavaju, posebno u noći poznatoj po tulumima pod maskama, navodi HRT.

– Ako smo svi jednaki, svi smo jednaki, svi smo isti. Mi se pridržavamo, jako, ali mislim da je posao smanjen. Nema tu više posla kako smo radili. Do 10, do 12, što odradimo, to je to, ali što se tiče posla, katastrofa–- kaže vlasnik lokala Davor Rajić.

Radnog vremena, čini se, svi se pridržavaju pa sva čarolija noćnog izlaska završava točno u ponoć.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar 1ofthem
  1ofthem:

  Lažete , nije dobio nikakvu kaznu , medijsko zastrašivanje

 • prokurator:

  gasi to sve i zatvaraj. kudikamo teže ugrožene struke su bez posla, neš ti drame ako klubove zatvore iza 24, ili na koji tjedan. to nije velik broj radnih mjesta ugrožen, to je samo profit vlasnika ugrožen.

 • Avatar Adminjetrica
  Adminjetrica:

  "Inspekcija civilne zaštite"?????