Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKIDA SE PODJELA

New York uveo transrodnu ravnopravnost u javnim toaletima

lgbt
Foto: Reuters/PIXSELL
09.03.2016.
u 12:10

Odluku je s oduševljenjem pozdravila brojna njujorška zajednica transseksualnih i LGBT osoba

Stanovnici New Yorka od ponedjeljka mogu javne toalete u vlasništvu grada koristiti prema osjećaju vlastitog rodnog identiteta, a ne prema spolu, čime se ukida klasična podjela  na "muške" i "ženske" toalete.

Takva izvršna odluka koju je potpisao gradonačelnik Bill de Blasio odmah je stupila na snagu, a upravitelji gradske imovine dobili su instrukcije da je poštuju u praksi jer je utemeljena na mišljenju gradskog Povjerenstva za ljudska prava.

Odluku je s oduševljenjem pozdravila brojna njujorška zajednica transseksualnih i LGBT osoba, a računa se da ih je u New Yorku oko 25.000 jer se smatra da će pomoći u promoviranju njihovih prava i spolnog identiteta.

"Braneći prava jedne naše zajednice, smatramo da branimo prava svih zajednica u gradu", kazao je prilikom potpisivanja uredbe de Blasio.

Odluka liberalnog njujorškog gradonačelnika u praksi znači da će transrodna osoba koja se osjeća ženom iako je po spolu muškarac moći ići u kabinu za žene.

Odluka kojom se u New Yorku dokida diskriminacija transrodnih, barem kad je u pitanju upotreba prostorija u vlasništvu grada, ne odnosi se samo na toaletne prostore nego i na javne bazene, garderobe i slična mjesta.

Kako će provedba de Blasiove odluke izgledati u praksi pokazat će vrijeme. Kako bi se trajnije dokinula diskriminacija transrodnih zajednica, New York ubuduće planira "rodno neutralna" mjesta na kojima se obično očekuju stroga privatnost i intimnost osoba koje se ondje nađu.

>> Google pod kritikama zbog razotkrivanja transrodne žene

>> Rod i spol nisu uklesani u kamen, kako nas uče stoljećima

Komentara 19

Avatar Hunter86
Hunter86
12:33 09.03.2016.

Bolesno.

SL
sladjanabjelicic
13:45 09.03.2016.

Strasna ce biti cijena ovog udaljavanja i od prirode i od Boga, tesko buducim generacijama ,kuga iz srednjeg stoleca ce biti nista u poredenje sa kaznom koja ceka za ovo odstupanje.

DU
Deleted user
16:41 09.03.2016.

pa sta je tu cudno, u New Hampshiru su odbili zako kojije bi branio sex sazivotinjama......New Hampshire Farmers Slam Proposed Bestiality Ban. New Hampshire is one of the few states that still legally permits bestiality, providing a safe haven foror animal sexual predators, and a new bill which aims to end the practice is meeting heavy resistance from farming representatives. Those who support the bill claim that states without strong bestiality laws will become hot spots for animal sex tourism. Hoffman explained that one Internet forum had 194 separate advertisements, as of last week, with more than 650 responses for sex with animals in New Hampshire. A recent report claims 100,000 Americans are sexually interested in animals.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije