Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nevolje koje smo sami stvorili ne ostavljaju dobar dojam na goste

Turisti koji su trebali boraviti u hotelu Croatia u Dugoj Uvali smješteni su u druge objekte; Maistra i Vrsar spore se zbog naknade za turističko zemljište
28. ožujka 2010. u 16:10 1 komentara 2 prikaza
Turisti
Foto: Nino Strmotić

Turistička sezona u Istri neslavno je započela nailaskom gostiju na zapečaćena vrata hotela Croatije u Dugoj Uvali i svađom Maistre i Općine Vrsar zbog turističkoga zemljišta. Maistrin sukob s Općinom Vrsar zbog naknade za zemljište na kojem su smješteni Maistrini kampovi nova su kockica u mozaiku istarskih problema.

Zatvoreni za Uskrs

Spor traje već godinama, a kulminirao je u petak, kad je predsjednik uprave Maistre Kristian Šustar najavio da zbog “jednostrane i nametnute cijene zakupa od gotovo tri eura po metru kvadratnome” Maistrini kampovi na spornom zemljištu neće raditi za Uskrs, a možda ni cijele sezone. U Općini su spremni na dogovor, no samo o roku u kojem bi Maistra trebala platiti 50 milijuna kuna, koliko u Vrsaru procjenjuju da im ta hotelska kuća duguje. Ne uspiju li se dogovoriti, kažu u Općini, odluku treba prepustiti sudu. U međuvremenu, u boljem je položaju Maistra, čiji čelnik i sam navodi da Maistra u Vrsaru ostvaruje više od 85 posto noćenja te zapošljava više od 450 zaposlenika.

Stara nova priča

Problemi zbog hotela Croatije stara su priča. U subotu je policija nakon dojave da je netko skinuo pečat Ministarstva turizma obavila očevid i utvrdila osnovanu sumnju da je nepoznata osoba počinila kazneno djelo skidanja i povrede državnog pečata. Hotel je jesenas zatvoren odlukom Ministarstva, koje je temeljem odluke Županijskog suda u Puli odbilo izdati kategorizaciju. U međuvremenu je najmoprimac, poduzeće Fio&D, primio odluku Vrhovnog suda kojom se odluka nižeg suda poništava.

– Očekujemo da napokon dobijemo rješenje kojim možemo nastaviti s radom – kaže prokurist Fia&D Dragan Boljat, dodajući kako su u dogovoru s turoperatorima subotnji gosti o trošku Fia&D preusmjereni u druge hotele. Od direktora hotela Branka Matića doznajemo da novi gosti stižu već danas, a za Uskrs bi hotel trebao biti pun.

– U tri mjeseca koliko je bio zatvoren hotel je malo zapušten, ali je funkcionalan i može ga se brzo urediti – kaže Matić.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje