Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi nastavak serijala Unknown

Netflixov dokumentarac šokirao svijet: Stvorili smo psihopatskog poluboga i pustili ga u svijet

Logotipi različitih streaming servisa
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
12.07.2023.
u 13:08

Najnoviji nastavak Netflixove dokumentarne serije ''Unknown'', pod punim nazivom ''Unknown: Killer Robots'', gledatelji smatraju jezivim. ''Što smo učinili?'' pitaju se obožavatelji serije na društvenim mrežama. ''Mogu samo zaključiti da smo stvorili psihopatskog poluboga i pustili ga u svijet'', napisao je na Twitteru jedan gledatelj.

Obožavatelji popularnog Netflixovog dokumentarca ''Unknown'' zgroženi su, kako kažu, alarmantnim otkrićima koja donosi najnoviji nastavak. ''Unknown: Killer Robots'' bavi se opasnostima umjetne inteligencije u vojnoj primjeni. Što se događa kada stroj donosi odluke o životu ili smrti? Dokumentarac prati zastrašujuće događaje iza kulisa znanosti koju financira vojska te utrku u izgradnji nove tehnologije uz pomoć umjetne inteligencije koja se infiltrira u sve razine oružanih snaga.

Gledatelji su šokirani viđenim. ''Što smo učinili?'' pitaju se obožavatelji serije na društvenim mrežama. ''Mogu samo zaključiti da smo stvorili psihopatskog poluboga i pustili ga u svijet'', napisao je na Twitteru jedan gledatelj. U dokumentarcu govore i znanstvenici koji su također zabrinuti zbog onoga što se može vidjeti u dokumentarcu. Neki od obožavatelja serije kažu kako nakon nove epizode nisu mogli spavati jer ''to što je prikazano, to je prava noćna mora''. Prema riječima jednog od njih, Netflixovo izlaganje je ''fascinantno, potiče na razmišljanje i predstavlja noćnu moru''.

VEZANI ČLANCI 

Neprofitna organizacija koja pomaže izbjeglicama iz Afganistana, Afghans For A Better Tomorrow pohvalila je film kao ''revolucionarni dokumentarac koji istražuje uspon robota pokretanih AI-jem na bojnom polju'', ali skupina nije mogla, a da ne razmišlja o mračnijim implikacijama filma. ''AI je sigurno na putu da promijeni naše živote'', primijetili su na Twitteru. ''Ali što kada se upotrebljava u ratu, na mjestima kao što su Afganistan ili Somalija?'' 

Sean Ekins, računalni stručnjak i toksikolog koji se pojavljuje u ''Robotima ubojicama'', ''jedva da je spavao otkad je ispričao filmskim stvarateljima svoje iskustvo s ovim vrhunskim prijetnjama''.

Područje računalne toksikologije koristi goleme računalne mreže za otkrivanje obrazaca i predviđanje novih bioloških interakcija između živih bića i kemikalija. Ekinsov rad obično uključuje korištenje tog biokemijskog modeliranja umjetne inteligencije za smišljanje novih lijekova koji spašavaju živote, ali prije nego što je održao govor o opasnostima umjetne inteligencije, proveo je test zbog kojeg su ga ubrzo pozvali u Bijelu kuću. ''Tražili smo od stroja da, umjesto da tjera toksičnost, tjera prema toksičnosti'', rekao je Ekins filmašima. ''Mislili smo da će propasti.'' Umjesto toga, Ekins je, na svoj užas, svjedočio suprotnom. Rekao je: '"Računalo je obavilo posao. Kretalo se kroz generiranje tisuća molekula, a mi nismo morali učiniti ništa." 

GALERIJA Sam cilja: Što sve može umjetna inteligencija ruskog tenka 'Armata'? 

Logotipi različitih streaming servisa
1/6

Njihov AI stvorio je 40.000 novih ideja za molekule kemijskog oružja. ''Mnogi od njih'', rekao je Ekins, ''bili su smrtonosniji od smrtonosnih nervnih agensa poput plina VX i novičoka. Postoji mračna strana umjetne inteligencije za koju nisam mislio da ću ikada doznati.''.

Zahvaljujući svjedočanstvima stručnjaka, obožavatelji Netflixove serije ''Unknown'' i sami su se našli oči u oči s mračnom stranom AI-ja. Jedan je obožavatelj tvitao ''Nepoznato: Roboti ubojice na Netflixu su zastrašujući'', a drugi je recenzent opisao dokumentarac kao ''Black Mirror susreće Terminatora''. ''Terminator se počinje osjećati stvarnim'', tvitao je obožavatelj uz najavu filma. 

VIDEO Temperaturni rekordi u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije