Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA U ŽENEVI

VIDEO Predstavljeno devet čovjekolikih robota: Poručili su da neće ustati protiv čovječanstva

Humanoid robot 'Desmona' is pictured at AI for Good Global Summit in Geneva
Foto: PIERRE ALBOUY/REUTERS
1/5
08.07.2023.
u 08:50

Organizatori konferencije željeli su afirmirati ulogu umjetne inteligencije i robota u rješavanju najvećih globalnih izazova poput bolesti i gladi

Devet čovjekolikih robota okupilo se na konferenciji "Umjetna inteligencija za opće dobro" u Ženevi kojom organizatori žele afirmirati ulogu umjetne inteligencije i robota u rješavanju najvećih globalnih izazova poput bolesti i gladi. Roboti očekuju da će ih biti sve više i tvrde da mogu pomoći u rješavanju svjetskih problema. Obećali su da neće ljudima krasti poslove ni ustati protiv čovječanstva.

- Surađivat ću s ljudima, pomagati im i biti im na usluzi i neću biti zamjena za bilo koji posao- rekla je Grace, medicinska robotkinja odjevena u plavu uniformu medicinske sestre. "Jesi li sigurna, Grace?", pitao ju je njezin tvorac Ben Goertzel iz tvrtke SingularityNET. "Da, sigurna sam", odgovorila je. 

VEZANI ČLANCI:

To je potvrdio i robot Ameca koji ima sposobnost mimike lica. "Roboti poput mene mogu se iskoristiti da bi se poboljšala kvaliteta života i svijet učinio boljim mjestom. Vjerujem da je samo pitanje vremena kad ćemo imati tisuće robota poput mene", rekao je. Upitan namjerava li se pobuniti protiv Eilla Jacksona koji ga je stvorio i sjedio pored njega, Ameca je odgovorio: "Ne znam zašto to mislite. Moj stvoritelj je drag prema meni i jako sam sretan svojom trenutnom situacijom". 

Brojni roboti nedavno su poboljšani tako što je u njih ugrađena najnovija verzija generativne umjetne inteligencije pa su sofisticiranim odgovorima ugodno iznenadili i svoje kreatore. Ai-Da, robot koji može slikati, složio se s piscem Yuvalom Noahom Hararijem koji je na konferenciji pozvao na bolju regulaciju umjetne inteligencije.

"Brojne poznate osobe u svijetu umjetne inteligencije predlažu da se to područje na neki način regulira i ja se s time slažem", rekao je Harari. No Desdemona, robotska pjevačica u grupi Jam Galaxy tome nije sklona. "Ne vjerujem u ograničenja, nego u mogućnosti", rekla je. "Istražimo mogućnosti svemira, neka svijet bude naše igralište".

Komentara 4

5S
505.scrtom
09:40 08.07.2023.

lol, neće ustati protiv čovječanstva, pa pričekajte jedno stotinjak godina. ta vrsta tehnologije i umjetna inteligencija se jako brzo razvija, tako da će čovjeku bit sve teže imati sve pod kontrolom.

DU
Deleted user
21:00 12.07.2023.

Umjetnu inteligenciju uvijek će kreirati - čovjek i uz pomoć umjetne inteligencije. Sad, ovisi u kom smjeru će to čovjek činiti, da li na dobro, na kontrolu ili na zlo i uništavanje dijela čovječanstva. Čovjek će uvijek biti taj koji Posljednji donosi - odluku.

JF
Jure_Francetić
15:48 08.07.2023.

Pjevat ćemo svi mi pjesmu: bilo je to godine, 2103. kad su našu zemljicu stigle nesreće. Ustani Arnolde zemljani te zovu, zovu , ustani Arnoldeee , Švarcneeegeeruuu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije