Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja zdravlju

Neodgovorni roditelji odbili su cijepiti sina. Kažnjeni su s 5,3 milijuna kuna

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/2
15.03.2019.
u 14:32

Nakon svega roditelji su ponovo odbili cjepivo bez obzira na to što su se uvjerili kakvu opasnost necijepljenje donosi. Pogotovo kada se zna kolika je cijena jedne doze cjepiva – između 24 i 30 dolara

Što se može dogoditi roditeljima u Americi ako odbiju cijepiti svoje dijete? Prvo, ono doista može oboljeti od tetanusa. A onda vas uz to, kako je otkrila jedna obitelj iz Oregona, to može još i koštati, i to ni manje ni više nego 812 tisuća dolara (5,3 milijuna kuna).

Prvi slučaj u 30 godina

Nakon slučaja na američkim društvenim mrežama ponovo se razvila diskusija o pravu roditelja da odbiju cijepiti svoje dijete protiv bolesti za koje se vjerovalo da su u SAD-u iskorijenjene.

Radi se o šestogodišnjem dječaku koji je, igrajući se, porezao čelo, rana mu je očišćena i zašivena kod kuće, no šest dana kasnije počeli su grčevi, ukočili su mu se vrat i leđa, imao je teškoće s disanjem te mu se grčila čeljust zbog čega više nije mogao otvoriti usta. Barem je ovo posljednje bilo jasan znak da je moguće da dječak ima tetanus. Bolest mu je doista i dijagnosticirana u bolnici, odmah se pristupilo liječenju, primio je cjepivo. Prvi put u životu.

Bio je to prvi slučaj tetanusa u Oregonu u više od tri desetljeća. U bolnici i na rehabilitaciji dječak je proveo osam tjedana. Stručnjaci su teško mogli vjerovati da se ponovo susreću s tetanusom. No dječakova obitelj suočila se s jednom drugom nevjericom. Stigao je, naime, račun za njegovo liječenje – 811.929 dolara, i to bez prijevoza helikopterom od kuće do bolnice, rehabilitacije i kontrolnih pregleda u ambulanti. Izvješća ne spominju je li iznos plaćen i tko ga je platio.

Nakon svega roditelji su ponovo odbili cjepivo bez obzira na to što su se uvjerili kakvu opasnost necijepljenje donosi. Pogotovo kada se zna kolika je cijena jedne doze cjepiva – između 24 i 30 dolara.

Epidemija ospica

Slučaj je visokopubliciran i zbog epidemije ospica među necijepljenom djecom koja je natjerala više američkih država da preispitaju svoje zakonodavstvo kojim se regulira cijepljenje.

Svjetska zdravstvena organizacija otpor prema cijepljenju proglasila je najvećom prijetnjom zdravlju ove godine.

Pogledajte video prosvjeda protiv obveznog cijepljenja:

Ključne riječi

Komentara 16

FR
Frogy
14:56 15.03.2019.

U Americi cijepljenje nije obavezno, prema tome roditelji nisu dobili kaznu. Bolnica im je ispostavila račun jer je osiguranje zbog necjepljenja vjerojatno odbilo platiti. Oni imaju malo drugačiji zdravstveni sustav nego mi.

ZN
Znam
17:14 15.03.2019.

Pa koliku če oštetu dobit djete koje nije cjepljeno ..socijalna mora isplatit stetu djetetu ..tako da ce bit u debelom plusu ako je sve po zakonu

Avatar javorko
javorko
14:46 15.03.2019.

cemu ih kaznjavati?Kad se desi se deso nemaju pravo ici doktoru i zabrana medijske paznje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije