Naslovnica Vijesti Svijet

Talijanska ministrica zdravstva: Necijepljena djeca ne smiju na nastavu

U skladu s novim pravilima, djeca do navršenih šest godina će, ako ne budu cijepljena biti ispisana iz jaslica i vrtića
13. ožujka 2019. u 09:19 2 komentara 498 prikaza
Cjepivo protiv tetanusa
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Talijanskim je školarcima zabranjen dolazak na nastavu dok ne donesu potvrdu o tomu da su cijepljeni, a njihovi će roditelji u protivnome biti kažnjeni s 500 eura globe, prenosi BBC.

cijepljenje Napokon dokazali Veliko istraživanje otkrilo: Cjepivo protiv ospica ne uzrokuje autizam!

Glavne su to odredbe novog zakona "Lorenzin", koji je u punoj primjeni od 11. ožujka.

U skladu s novim pravilima, djeca do navršenih šest godina će, ako ne budu cijepljena biti ispisana iz jaslica i vrtića, prenose mediji.

Učenicima u dobi od šest do 16 godina neće se moći zabraniti pohađanje nastave, ali će roditelji biti novčano kažnjeni ako ne prilože dokaz o tomu da su djeca dobila sva obvezna cjepiva.

Rok za donošenje potvrda o cijepljenju trebao je biti 10. ožujka, no zbog vikenda je produljen do ponedjeljka.

"Svi su imali vremena ispuniti obvezu", rekla je ministrica zdravlja Giulia Grillo za Repubblicu, istaknuvši da je pravilo jednostavno: "Nema cjepiva, nema škole".

Giuseppe Conte Građanski dohodak Talijanska vlada izdvaja šest milijardi eura za pomoć najsiromašnijima

U skladu sa zakonom Lorenzin, koji je naziv dobio po bivšemu ministru zdravlja koji ga je predložio, djeca prije polaska u školu moraju dobiti niz obveznih cjepiva.

To se odnosi na cjepivo protiv vodenih kozica, dječje paralize, ospica, zaušnjaka i rubeole. Zakon je donesen zbog naglog porasta broja oboljelih od ospica i vodenih kozica.

Stopa procijepljenosti u Italiji je, kao i u većini europskih država, drastično pala. Ona iznosi manje od 80 posto, a u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije mora iznositi 95 posto kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Riječ je takozvanom "imunitetu krda": ako je protiv određene zarazne bolesti cijepljeno dovoljno ljudi, ono će zaštititi i osobe koje nisu cijepljene, odnosno virusu će se onemogućiti brzi prijenos. Ako je u jednoj zajednici cijepljen velik postotak ljudi, zaraza će se ubrzo spriječiti jer virus neće tako lako nailaziti na necijepljene.

Sabor, 28.02.2019. Cijepni obuhvati Saboru o cijepljenju: 'Radi se o razini rizika za prijenos dječje paralize'

Ovo je važno da bi se uspjeli zaštititi i oni koji se ne smiju cijepiti, a riječ je o imunokompromitiranoj, alergičnoj i kronično bolesnoj djeci.

Prije stupanja odluke na snagu, u zemlji je trajala višemjesečna rasprava o obveznom cijepljenju. Navodno je potpredsjednik vlade Matteo Salvini vršio pritisak na Grillo da dodatno odgodi rok za cijepljenje, odnosno pribavljanje dokumentacije o cijepljenju, no ministrica se uspjela oduprijeti pritisku.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • vremenski:

    može se uskoro očekivati zakon o strijeljanju sto hrvata svaki dan i krdo ne bi reagiralo <3

  • Avatar mars3486
    mars3486:

    Otkad neki medicinski postupak (a cijepljenje to je) može biti prisilan!? Dr. Mengele bi bio oduševljen.