Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera HNS

Nenad Pralija tri sata proveo na ispitivanju u USKOK-u

nenad pralija (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/10
04.01.2012.
u 09:25

Bivši sportski direktor RNK Splita uhićen je u nastavku istrage o namještanju utakmica i podmićivanju sudaca HNS-a

Nastavljen je USKOK-ov rat s nogometnom hobotnicom. Nakon sudačkih šefova Željka Širića i Stjepana Djedovića, pa tajnika Karlovca Nevena Šprajcera, uhićenja su se nastavila u Splitu. U utorak navečer djelatnici USKOK-a uhitili su bivšeg direktora RNK Splita, 41-godišnjeg Nenada Praliju, bivšeg tajnika Špiru Barbarića i šeficu računovodstva Snježanu Blažević, koja je vodila knjige dok se klub natjecao u drugoj i trećoj ligi.

Podignute kaznene prijave

Pralija je u popodnevnim satima prevezen na ispitivanje u USKOK, koji je u poslijepodnevnim satima izdao priopćenje:

– Djelatnici PNUSKOK-a, po nalogu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad tri osobe zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela davanja mita i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Protiv troje osumnjičenika USKOK-u je podnesena kaznena prijava – navodi se u priopćenju.

Troje uhićenika oko 18 sati dovezeno je iz Splita u Zagreb u USKOK na ispitivanje. Nenad Pralija tri je sata proveo na ispitivanju. Prema neslužbenim informacijama istražitelje je najviše zanimalo kompletno poslovanje RNK Split. Aktivno je iznosio obranu. Večeras nije odlučeno hoće li se za njega tražiti određivanje istražnog zatvora, a čitava procedura se nastavlja sutra.

U četvrtak odluka o pritvoru

Pralija i ostali uhićeni noć će provesti u policijskom pritvoru na Oranicama odakle će sutra ili biti pušteni na slobodu ili će pak biti dovedeni kod suca istrage na Županijskom sudu koji odlučuje o jednomjesečnom istražnom zatvoru ako tužiteljstvo bude zatražilo da ih se sprovede u Remetinec.

Afera namještanja utakmica i podmićivanja sudaca Hrvatskoga nogometnog saveza počela je uhićenjem nogometnih sudaca Željka Širića i Stjepana Djedovića početkom prosinca. Njih su dvojica optužena da su primala mito za tzv. pošteno suđenje, a prije Božića "pao" je i šef karlovačkoga Županijskog saveza Neven Šprajcer.

Ključni čovjek u Širićevu i Djedovićevu uhićenju bio je mladi Hajdukov predsjednik, 32-godišnji Hrvoje Maleš. U dogovoru s USKOK-om ušao je u pregovore i razgovore kako bi se njegovu klubu pošteno sudilo, a cijela akcija potrajala je skoro dva mjeseca. Širiću i Djedoviću određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Šprajcera se pak sumnjiči da je Širiću platio 25.000 eura da NK Karlovac uđe u prvu ligu.

Inače, Pralija je najveće nogometno ime od svih dosadašnjih uhićenika. Riječ je o bivšem hrvatskom reprezentativcu koji je za Hrvatsku odigrao 11 utakmica. Karijeru je počeo u Splitu, a slavu je dosegao kada je s Hajdukom igrao četvrtfinale Lige prvaka u sezoni 1994./95. U inozemstvu je nosio dres španjolskog Espanyola, talijanske Reggine, a najduže se zadržao u Maccabiju iz Haife s kojim je igrao u Ligi prvaka. Pri kraju karijere vratio se u Hajduk, igrao i za Trogir, a karijeru funkcionara odradio je sa Splitom koji je u četiri godine iz četvrte lige doveo u prvu.

Komentara 261

OB
-obrisani-
14:35 04.01.2012.

Ostavio marković osmanlijske gene na našeg tgeru dok mu je mamu oplodio na sjeveroistoku maksimirskog stadiona.

Avatar delminium
delminium
16:39 04.01.2012.

akademski obrazovan čovjek o svakoj temi mora znati ponešto. O svojoj struci jako puno. A moja struka je agrar, ne samo struka već i velika ljubav.

Avatar delminium
delminium
15:25 04.01.2012.

Ima čedo ali tvoji sele u pašaluk dosta ste uživali blagodati Zagreba od 1945.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije