The elephant in the room, kaže se na engleskom o "slonu u sobi" kojeg svi vide, ali rijetko tko o toj kontroverzi želi raspravljati. Na Jadranu slon više nije u sobi, na cijeloj je obali. Sve se čini isto kao prije, ali nije. Zvuk cvrčaka dočekuje gosta na Cresu, miris rogača širi se čim siđete s trajekta na Ugljanu, oko uživa u plavetnilu gledajući sa sjevera Paga prema Lošinju. Maslinovo ulje u Vodnjanu, za koje maslinari tvrde da može biti ulje bogova ili ulje robova, i dalje miriše na svježu travu, a osjeti se i gorčina i pikantnost, taman kako treba. Crkva sv. Nikole i dalje je tu, radoznalo se penju turisti na brdašce na kojem se krunilo sedam hrvatskih kraljeva, nešto dalje pun je i Virski most, gotovo 50 tisuća ljudi dolazi automobilima ljeti na taj otok. Novaljski Hiper Novalis pun je turista partijanera koji u košaricama nose koktele Pelin Spritza, na blagajnama gužva kao i uvijek. Nešto dalje, na zadarskim Kolovarama, hrabri kupači i dalje skaču s desetmetarske skakaonice, isto je već 68 godina, a južnije jedrilice i dalje kruže preko puta Turnja, oko Galešnjaka, otoka koji izgleda poput srca. Doplovi često i Beyoncé. Ali nešto i dalje bode oči ove sezone na Jadranu. Cijene. Opet su porasle. Sjetimo se, ne tako davno, cijene u turističkoj sezoni bile su vrtoglave u Dubrovniku ili na Hvaru. Danas su, čini se, te stradunske cijene standard na obali. Gotovo cijeli Jadran drži cijene ovog ljeta, kao nekoć Stradun, u kultnom Celeu ili Festivalu... Dokad će turisti to moći pratiti?
Stranci šeću, u kafić ne sjedaju: 'Vlasnik je, eto, malo digao cijenu piva jer nema gostiju, zato je pet eura'
Gotovo na cijeloj obali cijene su ovog ljeta kao što su nekoć bile u kultnom Celeu ili Festivalu na Stradunu. A nisu sva naša mjesta kao Venecija ili Dubrovnik. Dokad će turisti to moći i htjeti pratiti?
Komentara 116
Ovogodišnje cijene su prava deračina.
Samo kod dalmoša vrijedi logika: malo gostiju dižem cijene. u U normalnim zemljama puno gostiju dižem cijene
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Nikako da shvate kako ljudi i ako imaju nisu glupi da ne vide kako ih se pokušava napraviti budalama. Svatko tko je zaradio i ima novaca vidio je puno restorana u životu i zna ocijeniti ponudu, kvalitetu pripreme i kvalitetuu sastojaka. Tko to ne razumije naučit će na svojoj koži. To je tako svuda, pa i kod nas. Pa zazor misle kako su u svijetu svi glupi da se ne sjete poduplati cijene da bi više zaradili, nego su se eto oni prvi sjetili?