Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovčara

Navodnom zločincu s Ovčare dali azil zbog obiteljskog života

ovcara
Patrik Macek/PIXSELL
07.05.2012.
u 22:03

Milanu Šarčeviću prvotno je trebao biti deportiran zbog sudjelovanja u masakru na Ovčari, no sud je odluku poništio

Milan Šarčević bio je na Ovčari 1991. godine kada su na tom mjestu ubijane stotine ljudi. Tada je bio pripadnik srpskih vojnih postrojbi, no tvrdi kako nije ubio nikoga, već da je nekima i pokušao pomoći u bijegu, riskirajući pritom vlastiti život, piše Daily Mail.

Danas 60-godišnjak, Šarčević sa svojom 56-godišnjom suprugom Nadom, 28-godišnjom kćeri Srđanom te njezinom devetogodišnjom kćeri živi u stanu u Londonu. Iako mu je britanski Home Office, zadužen za imigraciju i nacionalnu sigurnost, prošle godine naredio napuštanje zemlje zbog umješanosti u masakr na Ovčari, još uvijek se nalazi na istom mjestu. Sud je odluku Home Officea poništio, pozivajući se na članak 8. Zakona o ljudskim pravima koji azilantima jamči pravo na obiteljski život. Riječ je o kontroverznom članku na kojega se, na primjer, pozvao bivši zimbambeanski diktator Robert Mugabe kako bi dobio azil u Velikoj Britaniji.

- Ruke mi doista nisu krvave - kaže Šarčević, koji želi ostati živjeti u Velikoj Britaniji, pa se nada da će sada moći naći i posao.

Prvi je put u Britaniju došao prije više od deset godina, a azil mu je tada odbijen pa se 2002. godine vratio u Hrvatsku. Tada je britanskim službenicima ispričao kako, unatoč tome što je bio vojnik, nikada nikoga nije ubio, a zbog pokušaja spašavanja nekih od žrtava skoro je strijeljan. Home Office mu je zahtjev odbio u veljači prošle godine, optuživši ga da je imao "izravnu ulogu u masakru hrvatskih zarobljenika".

Međutim, pred žalbenim sudom malo je promijenio priču. Prema novoj verziji, Šarčević je za masakr na Ovčari doznao tek deset godina nakon što se dogodio te nije ispalio ni metka tijekom bitke za Vukovar. Sud je njegovu žalbu prihvatio, ustvrdivši da je Šarčević u najgorem slučaju sudjelovao u zločinima, ali da to nije dovoljno njegovo za odvajanje od obitelji. I Šarčevićevoj supruzi dozvoljeno je da ostane u zemlji jer pati od depresije te postoji rizik od samoubojstva u slučaju povratka u Hrvatsku.

- Sretan sam što mi je Zakon o ljudskim pravima omogućio da ostanem u ovoj državi - zadovoljan je Šarčević.

Komentara 60

AN
angel70
08:00 08.05.2012.

nismo mi smijurija od pravosuđa kao vi.....ono sa merčepom i ostalima

AN
angel70
08:03 08.05.2012.

mocart tebi nedostaje ljubavi ????

AN
angel70
07:36 08.05.2012.

dabogda i vama hrvatima englezi bili takvi saveznici.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije