Naslovnica Vijesti Svijet

Trump promijenio ploču: Evo što sad kaže o napadu na Siriju

Američki ministar obrane James Mattis  upotrijebio je mnogo oprezniji ton kasnije u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje o navodnom kemijskom napadu.
12. travnja 2018. u 14:08 93 komentara 13960 prikaza
Donald Trump priprema napad
Foto: Michael Reynolds/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je relativizirao vlastito ranije upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Siriju nakon navodnog kemijskog napada na civile kazavši da bi napad "mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće".

Sirija Pobunjenici napuštaju Dumu Sirijske snage kontroliraju u potpunosti Istočnu Gutu

"Nikad nisam rekao kada će napad na Siriju uslijediti. Mogao bi se dogoditi uskoro, ali i ne tako skoro! U svakom slučaju, SAD su, pod mojom administracijom, uradile odličan posao u čišćenju regije od Islamske države. Pa gdje je zasluženo 'Hvala ti, Ameriko?" - rekao je Donald Trump koji je samo jedan dan od velikih prijetnji bombardiranjem Sirije poprilično ublažio svoju retoriku. 

On je obećao poduzeti brzu i odlučnu akciju protiv Sirije nakon izvješća o navodnom napadu otrovnim plinom u kojem je ubio desetke ljudi. Damask je zanijekao odgovornost za incident koji je proširio jaz između Zapada i Moskve, koja podupire sirijsku vladu. U srijedu, čak iako je Trump ranije rekao da neće "objavljivati" svoje korake u Siriji, on je u poruci na Twitteru rekao da će projektili "stići, lijepi, novi i 'pametni'!"

Američki ministar obrane James Mattis  upotrijebio je mnogo oprezniji ton kasnije u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje o navodnom kemijskom napadu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je kazao kako će odlučiti hoće li napasti ciljeve u Siriji nakon kemijskog napada nakon što se prikupe sve potrebne informacije.

"Trebat ćemo donijeti odluke u dogledno vrijeme kad procijenimo da je najkorisnije i najučinkovitije", kazao je Macron.

Trump je u srijedu kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. I Asadove posljednje izjave daju naslutiti kako nikome nije u cilju da dođe do velikog oružanog sukoba koji bi u konačnici uzorokovao dodatnu nestabilnost u regiji.

"Sa svakom pobjedom postignutom na terenu, podižu se glasovi nekih zapadnih zemalja, a akcije se intenziviraju u pokušaju da se promijeni tijek događaja. Ti glasovi i svaka moguća akcija doprinijet će samo povećanju nestabilnosti u regiji te prijetiti međunarodnom miru i sigurnosti", kazao je Asad.

Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan 'Ostat će u kontaktu' Trump i Erdogan razgovarali o sirijskoj krizi Putin i Trump Trump prijeti Putinu 'Rusijo, evo vam lijepih raketa' Jim Mattis Jim Mattis SAD još analizira obavještajne podatke o kemijskom napadu u Siriji

 

 

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar moranzilanovic
  moranzilanovic:

  Ruske rakete izgleda ipak nisu baš tako loše :-)

 • Avatar Proleter
  Proleter:

  Izvaljaše onog krpoglavog saudijca. Taman kad im je platio za napad ovi odustali. Moš mislit što će krpoglavi dobit pare natrag.

 • Neonacionalist:

  Čitam kako je francuski predsjednik izjavio da ima dokaze da je Asad ogovoran za kemijski napad , nije ih predočio javnosti ali on kaže da ih ima i mi bismo mu trebali valjda vjerovati na riječ isto kao i Britancima ... prikaži još!a u slučaju trovanja onoga špijuna , oni su izjavili da iza toga najvjerovatnije prema njihovoj procjeni stoji Rusija i to je izgleda sasvim dovoljan dokaz , pa u kakvom to svijetu mi živimo kada se povlače tako ozbiljni potezi i još k tome dolazi do mogućnosti izbijanja rata a bez ikakvih relevantnih dokaza .