Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jim Mattis

SAD još analizira obavještajne podatke o kemijskom napadu u Siriji

Jim Mattis
Foto: Reuters/Pixsell
12.04.2018.
u 00:03

Ministarstvo obrane ne komentira moguće buduće vojne akcije. Za komentar predsjednikova tvita obratite se Bijeloj kući", rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

SAD još uvijek analizira obavještajne podatke o prošlotjednom kemijskom napadu u Siriji, rekao je u srijedu američki ministar obrane Jim Mattis, govoreći opreznijim tonom nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio raketnim napadima.

Upitan ima li dovoljno dokaza protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Mattis je rekao: "Još uvijek analiziramo obavještajne podatke, mi i naši ostali saveznici. Još radimo na tome". Pojedinosti nije iznosio.

Mattis je također ponovio da je američka vojska spremna za vojnu opciju ako to bude potrebno i ako tako odluči predsjednik Trump. Nekoliko sati nakon što je Trump tvitao da će rakete "padati" po Siriji, Pentagon je objavio da neće komentirati buduće vojne operacije.

"Ministarstvo obrane ne komentira moguće buduće vojne akcije. Za komentar predsjednikova tvita obratite se Bijeloj kući", rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

"Kao što je predsjednik rekao 8. travnja, kemijski napad sirijskog režima na nedužne civile u Dumi 7. ožujka bio je strašan i zahtjeva trenutni odgovor međunarodne zajednice", dodao je. Organizacija za zabranu kemijskog oružja objavila je da će se sastati u ponedjeljak na hitnom sastanku kako bi razgovarala o, kako je objavila u priopćenju, "navodnom kemijskom napadu" u Dumi u kojem se vjeruje da su plinom potrovani deseci ljudi.

Taj kemijski napad u Siriji Washington je izmislio, kazao je pak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da tako nešto ne smije biti iskorišteno kao opravdanje za američke napade na ciljeve sirijske vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se nada da će "prevagnuti zdrav razum", iako geopolitičke napetosti širom "sve više kaotičnog svijeta" stvaraju nervozu.

"Stanje međunarodnih odnosa ne može ne izazvati nervozu. Situacija u svijetu postaje sve više kaotična", rekao je Putin u Kremlju, obraćajući se novim ambasadorima u Rusiji. On je dodao kako se nada da će "zdrav razum prevagnuti", da će međunarodni odnosi krenuti u konstruktivnom smjeru i da će svi svjetski sustavi postati stabilniji i predvidljiviji.

 

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
06:50 12.04.2018.

ameri analiziraju samo jedno....gdje je najpogodnije otvoriti novu siriju.... a to ce biti tamo gdje je nafta....a oruzja imaju u izobilju...a nasi stratezi lete k njima ......a oni drze do nas kao do indijanaca u rezervatima...

DU
Deleted user
06:28 12.04.2018.

Znaju ameri da je ukradena nafta najjeftinija nafta.....ameri su novovjeki nacionalsocijalisti....a hrvatska vojska na celu sa krsticevicem postaje skladiste njihovih olupina od kamiona i druge beskorisne opreme...ali atapaski moraju slusati plave bluze.....

KA
KaraMarko
01:34 12.04.2018.

Cirkusanti u akciji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije