Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BERLIN I PARIZ

Najavljuju novi pristup prema Moskvi: Merkel i Macron, po uzoru na Bidena, žele summit s Putinom

Merkel, Putin i Macron razgovaraju u Francuskoj nakon sastanka o budućnosti Ukrajine
Foto: Witt Jacques/ABACA/PIXSELL
1/2
26.06.2021.
u 09:12

Nije dovoljno da se Putin i Biden upuste u dijalog, i EU se mora uključiti, kaže Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel iznenadila je članice Europske unije koje graniče s Rusijom, tri baltičke države i Poljsku, kad je uoči sastanka Europskog vijeća na kojem se raspravlja o Rusiji predložila potpuno novu ideju, dotad neočekivanu u pripremi nacrta zaključaka Europskog vijeća. Uz podršku Francuske, Njemačka predlaže da se ruskog predsjednika Vladimira Putina pozove na poseban summit s liderima EU. Ne zna se još kada bi taj poziv išao, ali to bi bio prvi summit između EU i Rusije još od ilegalne aneksije Krima, zbog kojeg je EU uveo sankcije Rusima, a Rusi uzvratili kontrasankcijama Europljanima.

Na stolu i nove sankcije

Njemačko-francuski prijedlog iznenadio je ponajviše one zemlje članice koje konstantno zastupaju stav da se EU treba oštrije postaviti prema agresivnom ponašanju Putinove Rusije. No, čini se da njemačka ideja ima podršku ne samo Francuske, što je u pravilu ključno za pridobivanje velike većine ostalih država članica u Vijeću EU, nego i podršku Amerike, čiji je šef diplomacije Antony Blinken prekjučer boravio u Berlinu. Ondje je hvalio Njemačku kao najboljeg američkog saveznika u svijetu, a upravo je za vrijeme njegova posjeta poslan njemačko-francuski prijedlog novog nacrta zaključaka o Rusiji.

Merkel, čini se, vjeruje da prošlotjedni susret američkog predsjednika Joea Bidena s Putinom u Ženevi može poslužiti kao obrazac za ponovno pokretanje sastanaka na vrhu između EU i Rusije. Njemačka kancelarka susreće se s Putinom svih ovih godina otkako nema kontakata na vrhu u ime cijele Europske unije. Često s njim razgovara i telefonski.

No, ova njemačka ideja želi da EU kao unija učini korak prema uspostavljanju dijaloga na vrhu u kojem bi s Rusijom razgovarala jednim glasom, ne samo kakofonijom bilateralnih razgovora između nacionalnih vlada. Istovremeno s tom “mrkvom”, njemačko-francuski prijedlog spominje i novu “batinu” u obliku dodatnih ekonomskih sankcija protiv Rusije u slučaju da se nastavi s agresivnošću i prijetnjama.

– Koliko god se sporili, moramo ostaviti otvorenima kanale komunikacije kako bismo mogli jasno izraziti naše stavove i interese te potom vidjeti mogu li se pronaći rješenja – izjavila je kancelarka Merkel u Berlinu, uoči susreta s američkim državnim tajnikom Blinkenom u srijedu.

Sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu počeo je jučer i traje još danas, no jedan naš upućeni izvor prognozira da će rasprava o Rusiji (predviđena za sinoć, u vrijeme večere) vjerojatno u jednom trenutku biti prekinuta i da će biti nastavljena na nekom drugom sastanku kasnije. Upravo s ciljem da se ne stvori dojam da je 27 država članica podijeljeno, neujedinjeno i da nema podrške za njemačko-francusku ideju nuđenja Putinu da dođe na neki budući summit s liderima EU.

– Postoji pritisak da se vrlo brzo dogovori strateški pristup prema Rusiji, utemeljen na pet načela o kojima se govori u nedavnom izvješću Europske komisije na tu temu, ali utemeljen i na novom, pragmatičnijem pristupu dviju najsnažnijih država članica – kaže taj naš izvor uoči početka rasprave na Europskom vijeću.

Dugotrajni apel Pariza

– Mislim da EU mora izravno razgovarati s Rusijom i ruskim predsjednikom. Nije dovoljno da američki predsjednik razgovara s ruskim. Itekako to pozdravljam, ali EU također mora stvoriti forum za dijalog – rekla je Merkel jučer u Bundestagu. Kremlj i Putinova vlada rekli su jučer da pozitivno gledaju na ovaj prijedlog.

Ima i neslaganja sa stavovima njemačke kancelarke.

– Bez pozitivne promjene u ponašanju Rusije, bio bi to vrlo loš signal. To je kao da se pokušavamo angažirati oko medvjeda kako bismo očuvali teglu s medom na sigurnom – komentirao je Gitanas Nauseda, predsjednik Litve.

Francuski predsjednik već nekoliko godina traži snažniji europski angažman i bolji dijalog s Moskvom, iako Pariz često kritizira kršenje političkih prava u Rusiji, uključujući i zatvaranje disidenta Alekseja Navaljnog.

S druge strane, Berlinu je vrlo važan projekt gradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji će energente dopremati iz Rusije u Njemačku, a čijoj je gradnji odnedavno zbog odnosa s Njemačkom svoje protivljenje smanjila Bidenova administracija. 

Komentara 12

SI
sisavac
14:53 26.06.2021.

Pojednostavljeno, nakon bidena putinu se klanja i eu... O čemu mogu razgovarati sa rusibom, ako ne o ekonomiji? Jel vama jasno da su u ovih 7 godina sankcija europljani izgubili gotovo 500 mlrd dolara poslova u rusiji? I da su im se ubacili kinezi i indijci, brazilci, pa čak i japanci? Teško će siemens vratiti tržište u rusiji, osim ako nijemac ne pogne glavu. Shvatili oni da se rus osanostaljuje, da uvoznu robu zamjenjuje domaćom, i da će od masnog kupca i uvoznika postati izvoznik, konkurencija.

SE
Serdar222
13:32 26.06.2021.

EU uz mrkvu sprema i baštinu, zaboravljaju da batina ima dva kraja. Baltičkim patuljcima misle da su važni a nisu i zaboravljaju da nije pametno sr. ti pored velike zvjerke.

MP
miroslav.petkovic.7564
11:04 26.06.2021.

A ca ste mislili ja sam davno pisa o tome.Njemacka gleda svoje interese zasto da ne gleda ih i Amerika..Samo tako njemci Sjeverni tok prolazi Rusi,kupuju milione auta od njemacke i grade tvornice njemacki Automobila ovdje u rusiji. .Tako Francuzi prave biznis sa rusima.Koga briga sta ce rec male zemlje sto se nista ne pitaju..To sto su dali Rusima sankcije dali sebi Rusi se okrenuli svom gospodarstvu farmerstvu.Sad izvoze hranu.zRusija najveca zitarica na planeti 135 miliona tona samo zitarica imali prosle god..Vise zarade od psenice nego od oruzja..Imaju di zasijat i to neke boli..Tako su mislili Englezi glumit silu u Crnom moru neki dan pa kaka nastala da da..Sta kazu domaci Amerikanci na sve to kmecanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije