Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNO MORE

Rusija pucala prema britanskom vojnom brodu, London: Nisu ispaljeni hici

G7 summit in Cornwall
Phil Noble/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.06.2021.
u 15:10

Zrakoplov Su-24 bacio je četiri bombe u vode u blizini razarača Kraljevske mornarice H.M.S.

Rusija je ispalila hitce upozorenja na razarač britanske kraljevske mornarice nakon što je ušao u ruske vode u Crnom moru.

Zrakoplov Su-24 bacio je četiri bombe u vode u blizini razarača Kraljevske mornarice H.M.S., piše Bloomberg.  

Vojni i granični ophodni brod pucali su prema njemu kako bi ga preusmjerili nakon što je britansko plovilo ušlo u teritorijalne vode Krima i odbilo poslušati radio upozorenja, priopćilo je ministarstvo, prenijela je novinska služba Interfax.

Rusija je pozvala britanskog vojnog atašea u Moskvi u znak protesta zbog incidenta, a britanska vlada još se nije oglasila.

HMS Defender napustio je ruske vode odmah nakon incidenta, a zašao je do tri kilometara u ruske vode, navodi rusko ministarstvo. Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Kimu.

London: Nisu ispaljeni hici, britanski brod bio u ukrajinskim vodama

Na razarač Britanske kraljevske mornarice nisu ispaljeni upozoravajući hici, reklo je britansko ministarstvo obrane u svjetlu ruskih izvješća da su njihove snage bombama i pucnjavom upozorile britanski brod koji je uplovio u ruske vode u Crnome moru.

"Ni jedan metak upozorenja nije ispaljen na HMS Defender", stoji u tvitu. "Brod kraljevske mornarice pošteno prolazi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom."

'Nije reagirao na upozorenje'

Rusija je 2014. anektirala Krim što su zapadne zemlje osudile i još poluotok smatraju ukrajinskim teritorijem.

"Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za uporabu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje", navodi se.

Britanski brod u utorak je napustio ukrajinsku luku Odessa gdje su dužnosnici potpisali sporazume o provedbi britanskog programa pomoći Ukrajini u izgradnji mornarice. Sporazum uključuje obnovu postojećih brodova i isporuku novih.

Komentara 52

SI
sisavac
14:16 23.06.2021.

sad znate zašto su se američki brodovi okrenuli i nisu ušli u crno more prije mjesec i pol. ovaj sporazum ukrajinaca i britanaca... pa mogao je novinar reći da se radi o tome da će britanci prodati ukrajincima par brodova koje izbacuju iz službe, da će pomoći ukrajincima oko modernizacije jednog vojnog brodogradilišta, a nabava novih brodova nije ugovorena, već je data naznaka volje ukrajine za nabavom novih brodova. btw. sporazum je težak oko 1.5 mlrd dolara. kako ukrajina ostaje bez cca 3 mlrd dolara naknade od transporta ruskog plina kroz ukrajinski teritorij, postavlja se pitanje zašto bi rusija davala novac koji će ovi ulagati u naoružanje. ovo je bilo samo provociranje sa britanske strane, al rusko pucanje u znak upozorenja znači malo veću promjenu ruskog ponašanja u crnom moru. očekivati treba nastavak sage, bit će tu i sudara brodova, ovo ide u smjeru za koji nitko nije mislio da bude. nije oružje proizvedeno da bi propadalo, bit će tu sukoba malo većeg razmjera.

LU
lucio2
01:54 24.06.2021.

Krim ne pripada ruskim nasilnicima, nego Ukrajini!

ST
Startrack
00:58 24.06.2021.

Amerika i Britanija gdje se pojave toje uvjek na poziv doticne zemlje. A Rusi su ko i Srbi svudje nezvani gosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije