Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštar prosvjed

Rusija optužila Britaniju da laže u vezi incidenta na Crnom moru

Russian President Putin meets with representatives of social organizations
Sergei Ilyin/Newscom/PIXSELL
24.06.2021.
u 14:49

Rusija je pozvala britansku veleposlanicu u Moskvi na razgovor kako bi joj formalno izrazila protest jer je, kako tvrdi, britanski ratni brod povrijedio ruske teritorijalne vode, koje Britanija i većina svijeta smatraju ukrajinskim.

Rusija je u četvrtak optužila Veliku Britaniju da otvoreno laže o incidentu u Crnom moru kada su po tvrdnjama Moskve ruske snage ispalile hice upozorenja i bacile bombe blizu britanskog razarača kod obala Krima, koji je Rusija anektirala. Rusija je pozvala britansku veleposlanicu u Moskvi na razgovor kako bi joj formalno izrazila protest jer je, kako tvrdi, britanski ratni brod povrijedio ruske teritorijalne vode, koje Britanija i većina svijeta smatraju ukrajinskim.

Britanija je kazala da Rusija širi netočne informacije i osporava njezinu verziju događaja. Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor veleposlanicu Deborah Bronnert kako bi joj izrazilo "oštar prosvjed", a glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova optužila je London za "bestidne laži".

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je novinarima tijekom posjeta Singapuru: "Nije pucano na HMS Deender".

"Brod Kraljevske mornarice bio je u nedužnom prolazu kroz ukrajinske teritorijalne vode. Postupali smo u skladu s međunarodnim pravom i ruska ocjena je očekivano netočna". Po međunarodnom pravu mora, pravo na nedužni prolazak omogućuje brodovima da prolaze kroz teritorijalne vode druge države pod uvjetom da to ne dovodi u pitanje njezinu sigurnost.

Rusija je anektirala Krim 2014. i smatra područja oko njegovih obala svojim vodama. Zapad to ne priznaje. Crno more, koje Rusija koristi za projekciju svoje moći na Mediteranu, stoljećima je u središtu nadmetanja za utjecaj Rusije, Turske, Francuske, Britanije i SAD-a.

Crnomorski spor

Tijekom rata u Gruziji 2008., Rusija je bila ljuta zbog američkih ratnih brodova u Crnom moru, a u travnju SAD je otkazao slanje dvaju ratnih brodova u to područje.

I ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden priznaju da su odnosi između dviju zemalja, bivših hladnoratovskih neprijatelja, pali na niske grane zbog sporova oko špijuniranja, hakiranja, miješanja u izbore, Ukrajine, Bjelorusije i ljudskih prava. Odnosi između Londona i Moskve na ledu su od 2018. kada je nervnim otrovom novičokom otrovan dvostruki agent Sergej Skripalj, krtica koja je izdala stotine ruskih agenata britanskom MI6-u.

Rusija tvrdi da je britanski brod ušao tri kilometra u ruske vode kod rta Fiolenta, kod Sevastopolja, sjedišta ruske Crnomorske flote. BBC je objavio snimku s broda na kojoj se vidi kako ruski časnik upozorava da će pucati ako britanski brod ne promijeni smjer. Rusija je objavila snimke ruskog bombardera SU-24 koji je letio blizu britanskog broda. 

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar Naravno
Naravno
22:04 24.06.2021.

Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je snimak incidenta sa britanskim razaračem „Defender“ koji je nezakonito ušao u ruske vode u Crnom moru. Na snimku se čuje da su ruski graničari više puta zahtevali od stranog vojnog broda da napusti njihovee teritorijalne vode, a pošto se britanski razarač oglušio ispalili su hice upozorenja.

Avatar todorke
todorke
20:45 24.06.2021.

SUROVA PRETNJA IZ RUSIJE: Ukoliko se ponovi incident sa britanskim brodom “HMS Defender” – Taj brod više nigde neće ploviti

MP
miroslav.petkovic.7564
15:22 24.06.2021.

Slusam ovdje na TV u Moskvi kazu mala Engleska jos glumi silu uz pomoc Amerike. Hvala Rusima sto nisu pucali na brod bilo je dvjesto vojnika..Rusi suvpustili Video i vidi se kako je brod okrenuo drugom rutom. Nadljetalo ga dvadeset aviona...Dosli se englezi igrat zmurke sa Rusima u C moru..Pa nije to Libija ili Argentina ,Odnjeli Argentincin otok Malvine, na njihovin vratin..Koliko je to tisuca km daleko od Engleske..A carska Rusija je dobila Krim u ratu sa Turcin. A jadni Ukranci mogli su imat cjelovitu zemlju da nisu rusili legalnu izabranu vlast..I sad dovode rusima takve na njihove granice..Bolje je englezin da ne cackaju mecku jako lose ce proc..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije