Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šime Strikoman:

Na milenijskim fotografijama snimio sam pola milijuna ljudi

Foto: Šime Strikoman
1/5
04.04.2020.
u 12:31

Umjesto spektakularnog, jubilarnog 20. Vodičkog festivala žudija, koji je davno nadrastao Vodice, i koji se u podne 13. travnja 2020., na Uskrsni ponedjeljak, trebao održati u Zagrebu sa čak 35 skupina iz cijele Hrvatske, Strikoman je pronašao skromniji format

Šimi Strikomanu, akademskom snimatelju, fotografu, redatelju, producentu, jednom riječju svestranom umjetniku, zbog potpune blokade svih događaja i zabrane okupljanja, stali su svi kapitalni projekti. No, nije izgubio borbeni duh i kreativnost, već ih je prilagodio današnjim ograničenjima.

Festival žudija rezerviran do 2054.

Umjesto spektakularnog, jubilarnog 20. Vodičkog festivala žudija, koji je davno nadrastao Vodice, i koji se u podne 13. travnja 2020., na Uskrsni ponedjeljak, trebao održati u Zagrebu sa čak 35 skupina iz cijele Hrvatske, Strikoman je pronašao skromniji format.

– Ne možemo odgoditi Smotru žudija, niti može 20. smotra biti dogodine. Domaćinstva su rezervirana do 2054. godine. Eto, propalo je sve ovo što sam za ovu godinu pripremao i dogovarao sa Zagrebačkom biskupijom i gradonačelnikom, ali ne mogu samo sjediti i čekati da ova nevolja prođe. Na snazi je zabrana kretanja tako da mogu snimati jedino u crkvi u Vodicama, pa ćemo onda u crkvi organizirati Deset dana Uskrsa u Vodicama, a događanja ćemo prenositi na lokalnom portalu info.vodice. Sve će biti minimalistički. U crkvi će biti svećenik, časna sestra, žudija i ja ću snimati, bit ćemo na propisanoj udaljenosti i nećemo kršiti mjere. Uskrs nikome od nas ove godine neće biti onakav kakav želimo i kako smo ga naviknuli slaviti, ali moramo se prilagoditi, zadržati pozitivan stav i vedar duh u teškom vremenu – poručuje Strikoman.

05.01.2020., Vodice - Sime Strikoman snimio je svoju 698. milenijsku fotografiju pod nazivom "Brk za Tijat!", najomiljeniji brod sibenskog akvatorija. Kako su stari brkovi Tijatu stradali od velikih voznji za poklon ce dobiti pravi brk koji je izradio gosp. Sinisa Mikelic iz mjesta Banjola na otoku Rabu. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Povlači paralelu današnje situacije s Domovinskim ratom kada je utemeljio TV Vodice koja je u ono vrijeme emitirala informativni, školski i vjerski program i bila glavni izvor informacija u Općini, ali i iznjedrila i vrsne novinare poput Zoltana Kaboka. Iz njezine produkcije nastao je najpopularnija snimka Domovinskog rata “Oba su pala” Ivice Bilana. I dok priprema uskrsna događanja i njihovo približavanje gledateljima, snimio je i Milenijsku fotografiju - 705. po redu. Na njoj su Šime i supruga Edita. Snimljeni su dronom, pokraj napisanog najaktualnijeg apela diljem svijeta po kojem će se pamtiti 2020. godina – #ostanidoma.

– Nemoguća su vremena. Dani su sivi. Ali ne umire duh. Naša poruka: “Dragi dobri ljudi, ne dopustite da tuga prekrije Hrvatsku. Volimo vas, ostanite doma!” – poručuju supružnici Strikoman.

Traži se 300 brkajlija

Milenijska fotografija, koju je Šime Strikoman brendirao, ove godine također obilježava dvadeset godina postojanja.

– Prvu Milenijsku fotografiju snimio sam 2001. u Vodicama, na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće. Htio sam da u povijesti na fotografiji ostanu zabilježeni Vodičani koji su to doživjeli. Pozvao sam ih neka dođu pozirati i došlo je više od 1000 ljudi! Tada sam mislio kako je to – to, ali nakon što je prva Milenijska fotografija objavljena, dobio sam brojne pozive, o čemu je Igor Mirković snimio emisiju za HTV i lavina se pokrenula – govori Strikoman.

Tijekom 20 godina projekta Milenijske fotografije snimali su u 233 grada i pet država, a pozirala je respektabilna vojska od oko pola milijuna ljudi.

Najviše milenijskih fotografija, njih stotinu, snimljeno je u Zagrebu, zbog čega je, kaže bio istinski potresen gledajući snimke nakon potresa, a na žalost, Šimi Strikomanu je propao ambiciozni plan za Milenijsku fotografiju koju je također ovih dana trebao slikati u Zagrebu, i to, ni manje ni više nego na zagrebačkom rotoru.

I dok čeka bolja vremena, smišlja nove projekte. Bude li sve dobro, u Jastrebarskom bi trebao snimiti milenijsku fotografiju u povodu 150 godina vatrogastva u Republici Hrvatskoj

– Ideja je da napravimo portret Đure Deželića, utemeljitelja hrvatskog vatrogastva, s kacigom na glavi. On je imao brkove, i zato mi za ocrtavanje njegova lika treba 300 brkatih vatrogasaca. Zamislio sam da bi bilo jako dobro da svi imaju brkove, pozvat ću ih da ih puste, imaju vremena – kaže Strikoman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije