Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSVAJANJE U KONGU

MVEP o uhićenim Hrvatima: Sutra prvo ročište, službeniku MVEP-a nije dopušteno posjetiti djecu

Congolese city Goma tightens its belt after fighting cuts supply routes, in Goma
Foto: ARLETTE BASHIZI/REUTERS
09.01.2023.
u 12:31

Tijekom svog boravka u Republici Zambiji, službenik veleposlanstva pokušao je posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena, navode iz MVEP-a

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasio se priopćenjem u kojem navode da će se sutra u zambijskom gradu Ndola održati prvo sudsko ročište za osmero hrvatskih državljana. Podsjećamo, oni su privedeni pod sumnjom da dokumenti koji su korišteni u posvajanju djece iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Sukladno dobivenim informacijama, sutra će se na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndola održati prvo sudsko ročište za osmero hrvatskih državljana, koji su u Republici Zambiji uhićeni i pritvoreni zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata korištenih u postupku posvajanja četvero maloljetne djece iz DR Konga.

Službenik veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove, postupajući u okvirima Bečke konvencije o konzularnim odnosima, ponovno je posjetio hrvatske državljane u pritvoru, a sutra će biti prisutan i na sudskom ročištu.

VIDEO: Margareta Mađerić o posvajanju djece iz Konga

Ponavljamo, veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.

Tijekom boravka u Republici Zambiji službenik veleposlanstva pokušao je posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima", navodi se u priopćenju.

VIDEO: Fotografije naših glumaca kako kleče postale su hit na internetu, a zna se i zašto su na koljenima

 

Komentara 77

ME
MediciKM
12:36 09.01.2023.

Trebaju ostati u zatvoru pa neka nauče lekciju da NEMožemo!

ST
stefj
12:38 09.01.2023.

To bi se zvalo nešto kao organizirana trgovina ljudima. Da je ovo isto napravio npr. Thompson, već bi bio razapet u medijima. Sada su odjednom krivi svi, od socijalnih službi, preko sudstva i državnih institucija, samo ne oni koji su kupili djecu...

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:53 09.01.2023.

S obzirom da je među uhićenima djelatnica Ustavnog suda, zanima je istražuje li se njena (moguća) uloga u postupku dobivanja hrvatskih papira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije