Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon osude

Može li ratni zločinac Šešelj biti član parlamenta u Srbiji?

14.04.2018.
u 23:34

Mato Palić: Ako u Srbiji vrijedi vladavina prava, po sili zakona Šešelju je prestao zastupnički mandat zbog osude u Haagu.

Može li osuđeni ratni zločinac biti član parlamenta pitanje je koje je podijelilo politiku u Srbiji nakon što je lider srpskih radikala Vojislav Šešelj u Haagu pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog huškačkog protuhrvatskog govora u Hrtkovcima. I Srbija ima, kao i Hrvatska, zakonsku odredbu koja kao jedan od razloga prestanka zastupničkog mandata navodi: “ako je pravomoćnom sudskom odlukom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci”.

Srbijanski političari to različito tumače, vrlo kreativno, pa i karikaturalno. Miljan Karličić iz SPS-a tumači da se zakon o zastupnicima odnosi na presude domaćih sudova, a kad mu je, kako prenose Večernje novosti, uzvraćeno kako Srbija priznaje odluke Haaškog tribunala, ustvrdio je kako je Šešelj odslužio kaznu i kako “nema smisla da ne bude zastupnik”.

Šešelj sam sebi zamjenik!?

Bivši sudac Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević kaže da se sporna odredba odnosi i na odluke međunarodnih sudova pa Šešelju treba prestati mandat, ali za Telegraf.rs zagovarao je “malo kreativnosti” obrazlažući kako nema prepreke da sam Šešelj kao prvi zamjenski kandidat zauzme upražnjeno zastupničko mjesto, zaboravivši da u tom slučaju više nije zastupnik. Za Al Jazeeru je tumačio i kako ne treba odstupiti po istom principu kao što radni odnos ne prestaje zbog osude, već zbog izdržavanja kazne dulje od šest mjeseci.

1/1

Šešeljev zamjenik Nemanja Šarović tumači kako mu se mandat ne može oduzeti jer je on kaznu izdržao i prije nego što je izabran u parlament. I Neđo Jovanović iz Socijalističke partije Srbije za srpski N1 tvrdi kako osuda nema utjecaja na mandat. Vučićev stranački kolega Aleksandar Martinović i predsjednik parlamentarnog odbora koji bi trebao izvijestiti o prestanku mandata za Slobodnu Europu čudio se što je sporno s obzirom na to da je Šešelj kaznu izdržao.

Vladimir Gajić iz Narodne stranke ustvrdio je kako nije bitno treba li izdržavati kaznu ili ne, nego sama osuda. Rezignirano je dodao kako službeno neće biti ništa poduzeto: “Imate građane na koje se zakoni i pravne norme ne odnose”. To sugerira i stav zastupnika vladajuće Srpske napredne stranke Dragana Šormaza koji je uvjeren da Šešelj neće vratiti mandat, “a siguran sam da mi nemamo pravo da mu ga oduzimamo”. Sam Šešelj za Telegraf.rs rekao je kako ima pravo zadržati mandat dodavši kako onima koji misle drugačije baca rukavicu u lice pa “da vidim ‘ko će da mi ga otme, pa da mu j...m majku”.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je parlament da konstatira prestanak Šešeljeva mandata obrazlažući kako građani Srbije ne zaslužuju da ih predstavlja čovjek koji je ”jedan od najvidljivijih glasnogovornika ratnohuškačke politike”. Zastupnici DS-a traže da nadležni reagiraju na njegove prijetnje, izrečene za Blic: “Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenut ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka”, DS napominje kako prijetnje nisu isprazne jer su u prošlosti rezultirale “desecima tisuća prognanih i ubijenih, stotinama tisuća upropaštenih života”. Izostane li reakcija, obrazlažu kako će biti jasno da Šešelja “državni vrh na čelu s Aleksandrom Vučićem podržava i danas, baš kao što ga je podržavao i u vrijeme kada je činio ratne zločine”. Predsjednik beogradske odvjetničke komore Vladimir Gajić decidiran je da Šešelj ne može biti zastupnik.

Srbija je članica UN-a

Naš ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić nema dvojbi.

– Ako u Srbiji vrijedi vladavina prava, po sili zakona Šešelju je prestao zastupnički mandat kad je u Haagu pravomoćno osuđen na kaznu od 10 godina zatvora – rekao je Palić.

Odluka o tomu ima deklaratorni značaj. Složio se da je smisao te odredbe u nedostojnosti obnašanja zastupničke dužnosti zbog teške osude te da je zbog toga i Ustavni sud RH svojedobno ustvrdio kako Branimir Glavaš, tada pravomoćno osuđen za ratni zločin, ne može biti ni nositelj kandidacijske liste, a kamoli kandidat na izbornoj listi imajući u vidu “temeljne vrednote hrvatskog ustavnog poretka”. Srbija je članica UN-a i obvezala se poštovati odluke suda u Haagu, rekao je i dodao kako bi, s obzirom na sve okolnosti, trebala službeno reagirati i RH. 

Komentara 48

Avatar Zeljosav
Zeljosav
09:17 15.04.2018.

Seselj je u parlamentu kao zastupnik hrvatske nacionalne manjine. Kaj se bunite.

DJ
djako951
07:18 15.04.2018.

pa zar nije Glavaš u Saboru kao osuđeni ratni zločinac....? ili se možda varam???????

Avatar zong
zong
10:34 15.04.2018.

A sada kužim zašto sudstvo RH radi onaj show sa Glavašem i ne osuđuju ga! Malo mu sude, kada treba presuda vrate sve na početak i tako u krug... Dokazano je da je ratni zločinac ali se igra tako da mu nebude presude. Tako da sada kao uglađeni i ugledni građanin sjedi u saboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije