Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, ali ne vraća se u Haag! 'To je opet farsa i politika – ružna politika'

Žalbeno vijeće donijelo je odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovječnosti po točkama 1, 10 i 11 iz optužnice, koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine. Time je preinačena prvostupanjska odluka kojom je 2016. godine predsjednik SRS-a oslobođen od svih optužbi Haškog tužiteljstva.
11. travnja 2018. u 17:03 159 komentara 27424 prikaza
Presuda Šešelju
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) koje je naslijedilo predmete Haaškog suda danas je izreklo drugostupanjsku presudu protiv Vojislava Šešelja koji je 2016. oslobođen optužbi za ratni zločin u Hrvatskoj i BiH.

Žalbeno vijeće U srijedu presuda Šešelju, on tvrdi da ga ne zanima i da će je “možda i pročitati”

17.00 sati Hrvati u Vojvodini drže da je proglašenje bivšeg haškog optuženika Vojislava Šešelja odgovornim za progon i deportaciju, ponajprije srijemskih Hrvata, tek mala utjeha za sve ono što je učinjeno pripadnicima hrvatske zajednice 90-ih godina.

Marko Kljajić, bivši svećenik u mjestu Hrtkovci i autor djela "Kako je umirao moj narod", o zločinima nad Hrvatima u Srijemu 90-ih, razočaran je načinom na koji je vođen sudski proces u Den Haagu protiv Šešelja. „Mala satisfakcija i utjeha jeste to što je proglašen odgovornim za zločine nad Hrvatima u Vojvodini. Ali mene kao i svakog normalnog čovjeka bole krvavi tragovi što su ih ostavili četničke vojvode i 'Bijeli orlovi' napose po Srijemu“, naveo je Kljajić.

Dodao je kako ga boli i „nepravedna Haška pravda“ pa ga ni ova posljednja presuda nije iznenadila. „U stvari to je opet farsa, i politika – ružna politika“, zaključio je svećenik Kljajić.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov navodi kako je to prvo službeno priznanje, visoke međunarodne sudske instance zločina nad Hrvatima u Vojvodini.

„Možemo reći da je mali dio pravde ostvaren, kao i zadovoljština kod žrtava. Nećemo govoriti o visini kazne i odgovara li ona težini zločina, ali moramo ustvrditi da je i sud međunarodne zajednice potvrdio ono što predstavnici hrvatske manjine i žrtve govore godinama – da je zločina nad Hrvatima u Vojvodini bilo. I to, ne kao pojedinačnih slučajeva, već kao dio širih politika i aktivnosti u kojima su sudjelovale paravojne jedinice i politički subjekti u Srbiji“, naglasio je Žigmanov.

On očekuje da će se „nakon ovoga priznanja, politike suočavanja s prošlošću nastaviti provoditi“ i da će i drugi zločini nad Hrvatima u Vojvodini tijekom devedesetih biti procesuirani, a izvršitelji kažnjeni.

16.00 sati  U prvim naslovima na vijest iz Den Haaga elektronički srpski mediji navode da je Šešelj proglašen krivim, ali i da je kaznu već odslužio pošto je u pritvoru haškog suda proveo 11 i pol godina. "Deset godina zatvora za Šešelja, kazna odslužena", navodi Radio-televizija Srbije i konstatira kako je MICT "djelomice prihvatio zahtjev tužiteljstva i osudilo Vojsilava Šešelja na 10 godina zatvora".

Gotovo istovjetne ocjene i naslovi su na B92 i na internetskim stranicama listova Politike, Večernjih novosti, Blica i Kurira. 

Regionalna televizija N1 na internetskoj stranici u naslovu je istaknula i dio obrazloženja presude: "Haag osudio Šešelja zbog Hrtkovaca, kazna već odslužena”.

14.33 sati – Šešelj je proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora, no ne vraća se u zatvor jer mu je Žalbeno vijeće u izdržavanje kazne uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru gdje je bio od 2003. do 2014. godine. Sve druge točke žalbe Žalbeno vijeće je odbilo te je ovom presudom žalbeni postupak završen.

14.32 sati – Žalbeno vijeće, primivši na znanje odgovarajuće pismene strane u postupku, kao i argumente koje je optužba iznijela, prihvaća prvi i drugi žalbeni postupak i ukida oslobađajuću presudu za poticanje progona, deportacije, prisilno premještanje kao zločine protiv čovječnosti te proglašava Šešelja krivim i izriče mu presudu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje prava na sigurnost.

14.23 sati – Pretresno vijeće pogriješilo je kada nije proglasilo Šešelja odgovornim za kaznena djela na osnovi njegova govora. Šešeljeve izjave u kojima se koriste pogrdni epiteti huškačke su prirode. Žalbeno vijeće smatra da je Pretresno vijeće pogriješilo jer su huškačke izjave mogle navesti druge da počine zločine – rekao je sudac Meron.

14.20 sati – Optužba nije dokazala da je Pretresno vijeće pogrešno ocijenilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat. Žalbeno vijeće odbacuje argumentaciju optužbe za koju se Šešelj tereti za udruživanje u zločinački pothvat.

14.15 sati – Žalbeno vijeće je zaključilo da Raspravno vijeće nije moglo zaključiti da nije bilo rasprostranjenog ili sustavnog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH. Nijedan razuman sudac ne bi mogao zaključiti da nije bilo takvog napada, rekao je sudac Theodore Meron

14.05. sati – Sudac je počeo s čitanjem onoga za što se Vojislav Šešelj tereti. Kao što se i očekivalo, Šešelj se nije pojavio na izricanju presude.

Međunarodni sud u Haagu tada je zaključio kako Šešelj nije kriv za mučenje, protjerivanje, nečovječna djela, ubojstvo, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje i pljačku imovine.

Haaško tužiteljstvo žalilo se na tu odluku pa se danas očekuje pravomoćna presuda. Šešelj se na izricanju presude neće pojaviti, a u Srbiji je komentirao kako će 'presudu možda i pročitati'.

Vojislav Šešelj Žalbena rasprava Šešelja poslati na robiju Vojislav Šešelj Srpski radikal Šešelj rekao da ima pametnija posla od procesa u Haagu i najavio novu knjigu Vojislav Šešelj JOZO PAVKOVIĆ Agresori na slobodi, žrtve u Haagu. Sud ispravlja nepravdu
NA INSTAGRAMU
Sat vremena prije nego što je Seve potvrdila da ima koronu Igor je objavio ovo
Reakcija iz Novalje:
Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću
 • Avatar southman
  southman:

  Šešelj jedini čovjek na svijetu koji je pojeo rak !

 • adler77:

  Sprdnja od suda, ovi su gori nego naši

 • NasaSenkica:

  Sto se sad svi cudite...servi nisu imali manolica, mesica, pusica, paragu i ostale sto su lobirali za osudu Hrvata u bih, Proklet je onaj narod koji ima takove izdajnike u svom korpusu jer proizilazi da i mi ostali nismo puno ... prikaži još! bolji od onih koji su isli u Hag svjedocili protiv onih koji su ih branili.