Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most planira rekonstrukciju: Mijenjaju politiku, Grmoja se povlači

Izborni rezultati protresli su političku scenu zbog čega i Most i Amsterdamska koalicija, koja je za dlaku osvojila mandat, idu u stranačke rekonstrukcije uoči parlamentarnih izbora
12. lipnja 2019. u 22:43 75 komentara 12236 prikaza
Most
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europski izbori temeljito su protresli političku scenu, pa stranke koje nisu osvojile mandat ili one koje su uspjele uloviti mjesto u Parlamentu EU, ali nisu osvojile očekivani broj glasova, idu o opsežne stranačke rekonstrukcije. Tu su operaciju pokrenuli Most i Amsterdamska koalicija, koja je osvojila mandat, ali se nadala većem sinergijskom učinku od osvojenih 5,16 posto glasova. Posebno kada se uzme u obzir da Amsterdamsku koaliciju čini sedam stranaka. Glavni odbor Mosta prije koji dan jednoglasno je usvojio zaključak da je za loš rezultat Mosta odgovoran cijeli Glavni odbor, a posebnu odgovornost preuzeo je politički tajnik te stranke Nikola Grmoja.

Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić i Anto Nobilo Utrka za Pantovčak: Škoro protiv predsjednice, Nobilo protiv Milanovića, Kolakušić protiv svih

Grmoja: Ja sam kriv

Most u listopadu organizira izborni Sabor na kojem će birati nove članove svih stranačkih tijela te proširiti Predsjedništvo i Glavni odbor novim ljudima, ali i uvesti nove funkcije poput glavnog i međunarodnog tajnika stranke. Nikola Grmoja, zbog odgovornosti za gubitak Mosta na euroizborima, neće se ponovno kandidirati za političkog tajnika te stranke.

– Smatram se odgovornim za rezultat Mosta jer sam ja nabijao tempo i intenzitet naše stranačke kampanje i napade na HDZ. Ostat ću predsjednik Kluba Mosta u Saboru, ali za političkog tajnika više se neću kandidirati – otkrio nam je Grmoja.

Most će, nastavio je Grmoja, na izbornom Saboru usvojiti i program te definirati javne politike, a fokus će biti na javnoj upravi, pravosuđu, zelenim temama te poljoprivredi za koje Most ima stručne ljude.

– Most se profilirao kao stranka koja je protiv HDZ-a i to ne treba više naglašavati, treba se usmjeriti na politike Mosta i ono za što se Most zalaže – poručio je Grmoja. Iako se on povlači, najvjerojatniji, gotovo sigurni, ponovni kandidat za predsjednika Mosta bit će Božo Petrov. Grmoja tumači kako je u ovom trenutku najbolje da Petrov ostane predsjednik stranke, koja će biti ojačana novim ljudima.

Neovisni za Hrvatsku Esih ljutita na Bujanca, evo u kojem je stožeru završio: 'Uz određene prijatelje, ne trebaju vam neprijatelji'

– Novi ljudi i nove ideje pomoći će u rekonstrukciji Mosta kako bismo stranku pripremili za parlamentarne izbore – zaključio je Grmoja.

Iako je na EU izborima prošla bolje od Mosta i “za dlaku” dobila taj jedan željeni mandat, i Amsterdamsku koaliciju čekaju velike promjene. Ta se koalicija već sada smanjila jer ju je napustio HSU, a pitanje je i što će na kraju biti s HSS-om, u kojem su veliki pritisci s jedne strane da stranka skrene “udesno” i s druge strane da se vrati pod okrilje SDP-a, s kojima otprije imaju sklopljen i sporazum o zajedničkom izlasku na buduće parlamentarne izbore.

No potpuno je iluzorno očekivati da bi Bernardić taj sporazum poštovao i dao HSS-u šest ulaznih mjesta na izbornim listama kako su se prije dogovorili. Zato naši izvori u Amsterdamskoj koaliciji vjeruju kako će HSS na kraju ostati u Amsterdamskoj koaliciji, biti na čelu lista u određenim izbornim jedinicama i pokušati samostalno izboriti svoje mandate. A upravo je takav scenarij i sam Beljak, doznajemo, iznio prošlog tjedna na sastanku Amsterdamske koalicije u Buzetu, prvom nakon izbora za EU parlament. A na kojemu je dogovoreno i kako će svi zajedno podržati lijevo-liberalnog kandidata za predsjednika države ili će pak imati svog kandidata.

Kolakušić osvojio mandat na Europskim izborima i najavio predsjedničku kandidaturu PODRŠKA S VIŠE STRANA Tko su Kolakušićevi prijatelji? S kim bi mogao ostvariti projekt osvajanja Sabora

Temeljita obnova

Međutim, čak i ako se Amsterdamska (osim HSU-a) i održi na okupu do predsjedničkih, a potom i do parlamentarnih izbora, u toj su koaliciji svjesni da im je svejedno potrebno temeljito rebrendiranje, o čemu će detaljnije razgovarati krajem mjeseca.

Nije isključeno, doznajemo, da će se ići čak i s promjenom imena Amsterdamske koalicije, za koje neki partneri drže da nije baš najbolje pogođeno. Međutim, koje bi novo ime koalicija uzela, tek će se raspravljati. Rebrendiranje bi također uključivalo i dogovor oko nove programske platforme na kojoj će šest stranaka izići na parlamentarne izbore. Cilj i ideja je i da se u prvi plan gurnu novi ljudi, a neki drže i lideri s obzirom na to da na proteklim EU izborima ni Krešo Beljak ni Anka Mrak Taritaš nisu doživjeli uspjeh. Nadalje, u Amsterdamskoj koaliciji ne isključuju opciju da im se u budućnosti priključe još neke manje stranke lijevo-liberalnog centra radi stvaranja platforme koja bi omogućila da se okupe sve stranke lijevog centra.

VIDEO Bulj poklonio mlijeko Vladi:

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • fake:

  Krešo Beljak i Anka Mrak Taritaš????!!!! hahahahahahahahahahahahaha.

 • Wtf:

  Dvaputa ste bili na vlasti, mogli ste čuda napraviti, promijeniti pola države, ali ne vi ste morali biti najveća oporba i dvaput u godinu dana rušiti vlastite vlade. Da mi je znati što je tada bilo u glavama "genijalaca" Petrova ... prikaži još! i Grmoje!? A sad piši propalo.

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Božo Petrov je, onako, baš karizmatičan lik. Nešto poput Bere. Kad čuje njihov govor čovjeku ništa ne preostaje nego slijediti ih. Kakav alkohol, kakvi stimulansi, kad si zaželim podignuti raspoloženje samo pustim njihov govor.