Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Kremlj se oglasio o incidentu iznad Crnog mora; Rusi gađali grad na istoku, koristili bijeli fosfor?

Russian President Vladimir Putin visits aviation plant in Ulan-Ude
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/5
15.03.2023.
u 21:13

Kremlj je ponovno progovorio o svojim uvjetima za "mirno rješenje" u Ukrajini - ponavljajući rečenicu koja se već nekoliko puta čuli. Moskva kaže da Kijev mora uzeti u obzir "nove realnosti" situacije ako želi da dođe do kraja sukoba, prema glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu.

Ruske snage su postigle "marginalne" uspjehe u nekoliko dijelova Ukrajine prema najnovijoj analizi Instituta za proučavanje rata (ISW). "Budućnost Ukrajine ovisi o ishodu borbi na istoku zemlje, uključujući i u oko Bahmuta", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Uništeni rudarski grad postao je glavni cilj ruskih snaga, a višemjesečne borbe za Bahmut pretvorile su se u najkrvaviju pješadijsku bitku u Europi od Drugog svjetskog rata.

Tijek događaja: 

21:10 - Moskva je Washingtonu poručila da se drži podalje od njenog zračnog prostora nakon što su ruski borbeni zrakoplovi presreli američki dron koji je potom pao u Crno more, što je bio prvi izravni sukob između supersila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu. Kremlj i Washington se međusobno optužuju za incident koji se zbio u utorak u međunarodnom zračnom prostoru u blizini teritorija za koji Rusija tvrdi da ga je anektirala od Ukrajine dok i dalje traju sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga na istoku Ukrajine. 

"Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je najnovija potvrda da izravno sudjeluju u tim aktivnostima - u ratu", rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

Američki državni tajnik Antony Blinken je u srijedu na tiskovnoj konferenciji tijekom službenog posjeta Etiopiji incident opisao kao "nepromišljen" i "opasan". Odbio je govoriti o namjerama ili motivaciji koja stoji iza incidenta.

Čini se da Washington želi smiriti situaciju. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je govoreći za američki televizijski kanal MSNBC izjavio da je incident vjerojatno bio nenamjerni čin Rusije.

Američka vojska je rekla da su se dva ruska borbena zrakoplova Su-27 približila jednoj od njenih bespilotnih letjelica MQ-9 Reaper na izvidničkoj misiji iznad međunarodnih voda. Zrakoplovi su ometali dron i polijevali ga gorivom prije nego što mu je jedan odrezao elisu, nakon čega je pao u more.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je rekao da su američki dužnosnici ruskom veleposlaniku Anatoliju Antonovu rekli da Moskva mora biti pažljiva: "Njihova poruka je glasila: 'Nemojte ovo ponovo učiniti'".

Sudara nije bilo, prema ruskim tvrdnjama. Letjelica je pala u more nakon što je poduzela "oštre manevre" leteći "namjerno i provokativno" u blizinu ruskog zračnog prostora. Moskva je podigla svoje lovce kako bi je identificirali.

"Neprihvatljiva aktivnost američke vojske blizu naših granica je razlog za zabrinutost", kazao je u priopćenju veleposlanik Antonov. Optužio je Washington da koristi dronove kako bi prikupio obavještajne podatke koje bi vlada u Kijevu mogla iskoristiti protiv Rusije. "Prestanite letjeti blizu ruskih granica", poručio je Washingtonu.

Kijev je rekao da incident pokazuje da je Moskva spremna proširiti područje sukoba tako da u njega uvuče druge države. Rusija povećava ozbiljnost situacije dok se suočava sa "stanjem strateškog poraza" u Ukrajini, rekao je Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti. SAD je Ukrajinu dosad podržao vojnom pomoći u vrijednosti od više desetaka milijardi dolara, no tvrdi da njegovi vojnici nisu izravno uključeni u rat, koji Moskva prikazuje kao sukob protiv ukupne moći zapada.


21:06 - U sjeni današnje ruske agresije na Ukrajinu nadvija se osebujno tumačenje povijesti koje je iznio Putin u znamenitim kremaljskim govorima. Nema dvojbe da je (zlo)poraba povijesti imala nezanemariv udio u legitimiranju ruskog ekspanzionizma. Očigledna je činjenica svakom upućenijem promatraču da se Putinov režim osovio na sovjetskom kadru oblikovanom u hladnoratovskim vremenima.

>> OPŠIRNIJE


21:04 - U Rusiji će 1. travnja započeti nova regrutacija ugovornih vojnika, navodi na Telegramu Radio Sloboda te ističe kako su pojedini regionalni mediji objavili kako je, prema planovima Ministarstva obrane, postrojbe potrebno popuniti s 400 tisuća ljudi. Stanovnici Voronješke oblasti ponovno su u utorak počeli dobivati ​​pozive za vojnu registraciju i novačenje, kao što je to bilo u rujnu prošle godine nakon takozvane "djelomične mobilizacije" koju je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin. Regionalne vlasti tvrde da se to radi "isključivo radi ažuriranja podataka o vojnim registrima".

>> OPŠIRNIJE


21:02 - Ruski hakeri pripremaju novi val računalnih napada protiv Ukrajine, uključujući prijetnju u obliku ransomwarea (ucjenjivačkog softvera) za organizacije koje održavaju ukrajinske linije opskrbe, stoji u izvješću koji je Microsoft objavio u srijedu. Izvješće, koje je izradio tim za sigurnosna istraživanja i analizu tehnološkog diva Microsofta, ističe niz novih otkrića o tome kako su ruski hakeri djelovali tijekom sukoba u Ukrajini i uključuje predviđanja budućeg djelovanja.

>> OPŠIRNIJE


13:15 - Američki dužnosnici potvrdili su da američka bespilotna letjelica koju je pogodio ruski borbeni zrakoplov nije izvučena iz Crnog mora. Propeler drona je pogođen, zbog čega se srušio u ocean. 

Ruski veleposlanik u SAD-u jučer je pozvan zbog nesreće. Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je za CNN da su dužnosnici dali oštro upozorenje veleposlaniku. Rekli su mu da Moskva mora biti opreznija kada leti u međunarodnom zračnom prostoru u blizini američkih posjeda, rekao je Kirby.


12:10 - Kremlj je u srijedu priopćio da su odnosi sa Sjedinjenim Državama u "žalosnom stanju" i na najnižoj razini, nakon što je Washington optužio Rusiju da je srušila jednu od njegovih izviđačkih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora.

Reuters izvještava da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao medijima da nije bilo kontakta na visokoj razini s Washingtonom u vezi s incidentom, ali je rekao da Rusija nikada neće odbiti uključiti se u konstruktivan dijalog.


11:07 - Ruska protuzračna obrana oborila je tri projektila iznad ruskog grada Belgoroda na granici s Ukrajinom, priopćile su u srijedu vlasti. Krhotine su pogodile naseljeno područje, objavio je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov u utorak navečer.  Jedna djevojka lakše je ozlijeđena od razbijenog stakla i oštećeno je nekoliko kuća. Gladkov nije govorio o porijeklu raketa. 

Gladkov i vlasti regija Brjansk i Kursk koje se nalaze blizu granice, više puta su se žalili na granatiranje s ukrajinske strane. Gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov rekao je da je stanovnicima oštećenih kuća savjetovano da odsjednu u hotelu.

Popravak oko 11 kuća trebao bi započeti u srijedu.

"Uglavnom su oštećeni prozori i krovovi, a ima i štete na automobilima", napisao je Demidov.


10:00 - S ruskih položaja jučer je ispaljeno streljivo s bijelim fosforom, javljaju novinari AFP-a s mjesta događaja. Dva projektila ispaljena su u razmaku od pet minuta na nenaseljeno područje u blizini grada Chasiv Yar u istočnoj Ukrajini, rekli su. Svjedoci su čuli zviždanje projektila i vidjeli eksplozije izazvane municijom koja je ispuštala male goruće kuglice bijelog fosfora. Novinari AFP-a rekli su da su najbliže kuće oko 200 metara udaljene od vanjskog ruba pogođenog područja.

Ukrajina je opetovano optuživala Rusiju za korištenje oružja s bijelim fosforom, uključujući da su ga koristili i protiv civila. Moskva je to kategorički demantirala.


8:41 - Ruski dužnosnici podvrgnuti su "sve strožim ograničenjima putovanja u inozemstvo" od invazije na Ukrajinu, prema britanskoj obavještajnoj službi. Oni koji su najbliži centru moći pod strožim su ograničenjima, a dužnosnicima Kremlja zabranjena su sva međunarodna putovanja u slobodno vrijeme."Mjere su vjerojatno osmišljene kako bi spriječile bijeg ili prebjeg dužnosnika koji su sve nezadovoljniji", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Pojavila su se brojna izvješća o napetostima unutar Kremlja i nezadovoljstvu među dužnosnicima o tome kako se vodi rat u Ukrajini. Ministarstvo obrane priopćilo je da su ograničenja putovanja prvotno pooštrena nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., ali su mjere dodatno proširene.

"Postoji realna mogućnost da će se, kako se sekuritizacija ruske države nastavlja, ograničenja putovanja postrožiti za sve veći broj zaposlenika u javnom sektoru", dodaje se u ažuriranju.


8:12 - Rusija je pozvala SAD da prekine 'neprijateljske letove', nakon sudara ruskog borbenog zrakoplova s američkim dronom MQ-9 Reaper za koji je Pentagon rekao da je obavljao rutinski let, javlja AFP .

Nakon incidenta s američkim dronom iznad Crnog mora, ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov nazvao je neprihvatljivim američke vojne aktivnosti u neposrednoj blizini ruskih granica.

"Zabrinuti smo zbog neprihvatljive aktivnosti američke vojske u neposrednoj blizini naših granica. Dobro nam je poznata svrha korištenja takvih bespilotnih izvidničkih i udarnih vozila. Što rade tisućama kilometara od SAD-a? Odgovor je očigledan: oni prikupljaju obavještajne informacije koje kijevski režim kasnije koristi za napad na naše oružane snage i teritorij.

Postavimo si jedno retoričko pitanje: da se, primjerice, ruski udarni dron pojavi u blizini New Yorka ili San Francisca, kakva bi bila reakcija američkog zrakoplovstva i mornarice? Siguran sam da bi akcije američke vojske bile beskompromisne prirode, ne dopuštajući "proboj" svog zračnog ili pomorskog prostora.

Pretpostavljamo da će se Sjedinjene Države suzdržati od daljnjih nagađanja u medijskom prostoru i prestati letjeti u blizini ruskih granica", javlja Guardian.


7:24 - Rusko ministarstvo industrije i trgovine pripremilo je popis specijalizacija za koje se može dobiti odgoda služenja vojnog roka, Putin je najavio strategiju, ali nije precizirao specijalnosti koje će biti oslobođene. Ovaj potez ruskog vodstva "sugerira da Kremlj daje prednost korištenju kvalificiranih radnika u proizvodnji ruskog oružja umjesto da se kvalificirani vojnici bore u ruskoj vojsci", stoji u izvješću američkog Instituta za proučavanje rata.

Vijest dolazi dok Rusi ostvaruju napredak u Bahmutu. Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke skupine Wagner, tvrdi da su njegove trupe preuzele kontrolu nad industrijskom zonom, tvornicom AZOM, u Bahmutu ranije 14. ožujka. Ukrajina je naglasila svoju predanost obrani Bahmuta nakon što se predsjednik Volodimir Zelenski sastao s najvišim generalima 14. ožujka. Ukrajinski vrhovni zapovjednik Valerii Zalužni rekao je da je grad od "izuzetne strateške važnosti za odvraćanje neprijatelja". Ukrajina se suočava s velikim gubicima u obrani grada, a brojčano nadjačani ukrajinski borci opisuju to kao očajnički izazov za preživljavanje.


7:17 - Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov rekao je da informacije koje je objavio Washington Post o nedostatku stručnog vojnog osoblja zbog gubitaka na frontu i sumnjama anonimnih ukrajinskih dužnosnika u vezi sa "spremnošću Kijeva za dugo očekivanu proljetnu ofenzivu" nisu istinite.

“Pažljivo smo čitali te novine prije 24. veljače, kada su nam svi jednoglasno rekli da će biti problema, da nećemo moći izdržati”, rekao je Danilov. “Mogu reći da ništa od toga nije istina.” Danilov je dodao da je situacija prilično teška s obzirom na to da Ukrajina više od godinu dana odbija napade veće zemlje, ali ništa ne čudi. "Znali smo da će nam biti teško", rekao je. “Zahvalni smo našim partnerima na potpori, ali nije ugodna stvar potkopavati situaciju u našoj zemlji davanjem informacija koje nisu istinite.” 


7:12 - Moskva vidi izgred u kojem su sudjelovali ruski borbeni zrakoplov Su-27 i bespilotna letjelica američke vojske iznad Crnog mora kao provokaciju, objavila je u utorak ruska državna novinska agencija RIA, citirajući Anatolija Antonova, ruskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama.

Američka vojna bespilotna letjelica MQ-9 srušila se u utorak u Crno more nakon što je ruski mlažnjak Su-27 udario u njezin propeler, priopćio je Pentagon, što je prvi takav izgred od ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana.

Rusija je zanijekala da je uspostavljen bilo kakav kontakt i kaže da se dron srušio nakon "oštrog manevriranja". Antonov je rekao da je njegov sastanak u State Departmentu bio "konstruktivan" i da nije pokrenuto pitanje mogućih "posljedica" za Moskvu zbog izgreda, izvijestila je RIA. "Što se nas tiče, ne želimo nikakvu konfrontaciju između Sjedinjenih Država i Rusije. Mi smo za izgradnju pragmatičnih odnosa za dobrobit ruskog i američkog naroda", citirao je Antonov.

Ključne riječi

Komentara 52

Avatar zapadna turska
zapadna turska
08:37 15.03.2023.

da, rušenje USA izviđačkog drona u međunardnim vodama je teška ruska provokacija. srećom pa je NATO smiren i ne dolijeva ulje na vatru, ali jasno pokazuje na što su rusi spremni i na što zapad mora biti spreman kad su rusi u pitanju!

SR
sršen
07:32 15.03.2023.

Prvi čovjek Rosnjefta Igor Sečin pokrivat će, kaže, sve troškove wagnerovaca. On je po moći drugi čovjek Rusije, odmah iza Putina (i nije mu konkurencija nego prijatelj). Znate li tko je u Rosnjeftu odmah iza Sečina? Hrvat podrijetlom iz Sinjaa - Željko Runje. Inače, Runje je rođak Zorana Milanovića. Primio je i njega i Sečina 2014. u Banskim dvorima - što je početak snažnog ruskog utjecaja u RH. Znate li koga gorljivo Milanović podupire u ovom ratu u Europi? Samo pitam.

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
08:55 15.03.2023.

"Ruska Federacija je prošli mjesec okupirala dodatnih 0,04% teritorija Ukrajine u mjesec dana u sklopu svoje nove ofenzive" - Business Insider....toliko o 2.vojnoj sili svijeta koja je u tih mjesec dana izgubila stotine komada teške vojne tehnike i ogroman broj vojnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije