Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNA EVIDENCIJA

MORH poslao važnu obavijest, po zakonu se svi pozvani moraju odazvati

hrvatska vojska
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
26.02.2020.
u 09:04

Na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su se odazvati i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) poziva sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2002. i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se radi uvođenja u vojnu evidenciju jave u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta, priopćeno je u utorak iz MORH-a.

Riječ je o zakonskoj obvezi redovitog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju.

Upis u vojnu evidenciju obvezan je, naime, sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su se odazvati i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, a uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

hrvatska vojska
1/21

Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvane osobe obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu te OIB.

Svi pozvani, bez obzira na to jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, dužni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane osobno ili preko roditelja ili članova uže obitelji, priopćili su iz MORH-a.

Ključne riječi

Komentara 59

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:02 26.02.2020.

Javni poziv je za sve hrvatske građane gdje god živjeli. To znači da svatko tko posjeduje hrvatsku putovnicu ili osobnu iskaznicu se treba javiti u nadležni ured za obranu u svojoj lokalnoj zajednici. Ne možeš više biti državljaninom Republike Hrvatske a da se nisi niti odazvao upisu u vojnu evidenciju. To znači da će prilikom ulaska u zemlju moći biti ustanovljena provjera upisa čim se za to informatički poveže državna vojna evidencija sa sustavima granične kontrole sa svim zakonskim posljedicama po vojnog obveznika koji se nije upisao. Pa trideset godina je prošlo a još tisuće i tisuće njih izbjegava obveze prema Republici Hrvatskoj. Prava i zaštita države su im draga ali da se niti ne javi e to je previše. Posebno me zanima što će se sa svima onima u Srbiji i u BiH koji imaju uredne hrvatske dokumente, to znači i državljanstvo i glasačko pravo, a ne poštuju minimalne obaveze prijave.

UU
uhljeb u holdingu
10:31 26.02.2020.

Najpametniji bili Hrvati, domoljubi sa dvije putovnice u džepu. Devedesetih svi redom pobjegli u Njemačku a drugi im branili sela i sad se ti drugi nazivaju agresori na BiH, a ovi nakon rata došli s krunicom u Zagreb i donjeli nekulturu, kriminal, korupciju i sva zla neviđena.

MA
MAX127
10:02 26.02.2020.

Uh koliko ce sad skocit broj transrodnih zena..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije