Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MORH u 5 država šalje zahtjev za ponudu za nabavu borbenih aviona

Ministarstvo obrane (MORH) će sljedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država - Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16)
13. srpnja 2017. u 16:38 45 komentara 4661 prikaza
Mig 21
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo obrane (MORH) će sljedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država - Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16), s ciljem donošenja odluke do kraja ove godine, izvijestio je MORH u priopćenju o službenom posjetu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića SAD-u gdje je o tome izvijestio i američkog ministra obrane Jamesa Mattisa.

Krstičević i Mattis Ministar u SAD-u Krstičević: Korak smo bliže kupnji američkih zrakoplova

Tijekom službenog posjeta SAD-u, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je jedan od ciljeva službenog posjeta u SAD upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te da za taj korak želimo razumijevanje i potporu SAD-a, navodi MORH u priopćenju te prenosi Krstičevićeve riječi: "Upoznao sam ministra Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova. Moja zadaća kao ministra je obnavljanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom, naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane".

Mig 21
1 / 4

Ponudu šaljemo sljedeći tjedan

MORH će formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona poslati sljedeći tjedan, a postupak će se "voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku". Po primitku ponuda, navodi MORH, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

Gripen MORH Hrvatska kreće u nabavu borbenih zrakoplova: F-16 Barak ili Gripen?

"U nabavi aviona Hrvatska želi surađivati s državom, a ne samo s tvrtkom, jer se ipak radi o važnoj, višegodišnjoj suradnji i razvoju strateškog partnerstva. Kod cijene vodit će se računa o ukupnoj cijena paketa, ali i o modalitetima otplate. Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarske suradnje s državom od koje kupujemo avion, te će ugovor morati sadržavati i elemente investiranja u hrvatsko gospodarstvo", stoji u priopćenju.

Mig 21
1 / 9

Projekt cijele Vlade

MORH ističe da će projekt nabave zrakoplova biti projekt cijele Vlade te će uključivati Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, kao i ostale relevantne državne institucije.  Zbog složenosti projekta nabave aviona, dodaju iz MORH-a, intenzivno se proučavalo iskustva drugih država, članica NATO-a, i onih koje su bile suočene s problemom zamjene ili modernizacije borbene eskadrile, kao što su npr. Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka.

"Ovisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uvjetom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine", stoji u MORH-ovom priopćenju.

Damir Krstičević u Bruxellesu Krstičević: Hrvatska ostaje na istom broju vojnika u Afganistanu Vježba najmoćnijeg hrvatskog oružja Vojni poligon Pogledajte vježbu gađanja samohodne haubice ODUSTALI SU Krstičević: Više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Avatar vkv353
  vkv353:

  samo ne gripene i šveđane kada su brodske rakete trebali modernizirati koje su oni proizveli nisu htjeli znači da se njih kao poslovne partnere ne može osloniti f-16 i ako je stari avion kada se sa posljednom Tehnologijom modernizira biti ... prikaži još!ti će bolji od gripena i f-16 su dokazale u ratovima da je dobar avion.

 • Avatar Hrvat300
  Hrvat300:

  Novo je novo,a stare krntije su stare krntije ma koliko se puta nadograđivale.To uvijek treba imati u vidu.

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Osobno nisam za Gripen (avion je vrhunski) zbog Švedske neutralnosti i avion je novi. Ako se zakuha na Balkanu isti bi nam uveli embargo. Radije F16 jer ako zakuha možemo na crnom tržištu nabavit 50_60 da svaki pilot ima svoj aparat.