Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krstičević: Više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka

Krstičević je istaknuo kako je fokus sada na tome da se, kroz ove pozitivne trendove, pomlade hrvatske oružane snage.
17. lipnja 2017. u 22:55 19 komentara 2327 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Prisegu na vjernost domovini u Središtu za temeljnu obuku u Požegi dao je danas 19. naraštaj ročnika - na dragovoljnom vojnom osposobljavanju na svečanosti u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske (HV) i u prisutnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i general pukovnika Mirka Šundova, načelnika glavnoga stožera oružanih snaga Republike Hrvatske te izaslanika hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović.

vojnici POŽEGA Na vjernost domovini obvezalo se 397 novih dragovoljnih ročnika

Drugi je to ovogodišnji naraštaj ročnika u sklopu kojega je prisegu dalo 397 ročnika, a među njima su i 94 žene, što je tek 25 posto od ukupnoga broja ročnika. Među mladićima ove godine znatan je porast interesa za dragovoljno vojno osposobljavanje, tako da se na jesen očekuje i treća ovogodišnja generacija ročnika u Požegi. Zbog tih pozitivnih trendova zadovoljan je i ministar obrane Damir Krstičević.

"Planiramo u rujnu imati treći naraštaj ročnika jer velik broj mladih osoba želi biti u pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Vojni poziv je težak, ali častan. Kada vidimo ove mlade ljude uvjeren sam u sjajnu budućnost Hrvatske vojske", izjavio je Krstičević novinarima nakon svečane prisege ročnika. 

Novinari su ministra pitali i o rokovima kada bi se trebalo uvesti najavljeno uvođenja najavljivanog obaveznog služenja vojnog roka u Hrvatskoj, a Krstičević je istaknuo kako je fokus sada na tome da se, kroz ove pozitivne trendove, pomlade hrvatske oružane snage.

"Mladi donose novo iskustvo, novu energiju, novu sposobnost. To nam je danas potrebno u Hrvatskoj", rekao je. Što se pak tiče temeljnoga vojnog osposobljavanja, ministar je izjavio da "više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići".

Krstičević je potvrdio da je već počelo razmještanje postrojbi Hrvatske vojske na nove lokacije.

"Već u subotu povratak Hrvatske vojske u Vukovar počinje povratom promocije polaznika svih vojnih škola u ovaj grad, a do kraja godine u Vukovar bi trebala stići i jedna postrojba HV-a", rekao je . Ministar je najavio da će se postrojba Hrvatske vojske vratiti u Sinj 21. srpnja, a prema planu u razdoblju od 2018. do 2019. godine u Varaždin bi se trebale vratiti postrojbe Puma, a i u Ploče jedna postrojba.

Dragovoljno vojno osposobljavanje u Hrvatskoj uvedeno je 2008. U prethodnih 18. naraštaja obuku je prošlo 6252 ročnika, među kojima i 647 žena. Obuka ročnika traje 40 radnih dana i provodi se u vojarni 123. brigade u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci. Uspješnim završetkom osposobljavanja ročnici stječu pravo na prijavu za djelatnu vojnu službu u Hrvatskoj vojsci. Tijekom obuke ročnici primaju i mjesečnu naknadu koja od ove godine iznosi 1995 kuna. Na dragovoljno vojno osposobljavanje kandidati mogu biti upućeni najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 29 godina.

Kolinda Grabar-Kitarović DVIJE GODINE MANDATA Na pitanje je li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neovisna građani su podijeljeni Kolinda Grabar-Kitarović KREĆE OD SIJEČNJA 2018. Grabar-Kitarović na licu mjesta vidjela kako će izgledati vojni rok u Švedskoj đakić PREDSJEDNIK HVIDRE Đakić: Oni koji odsluže dobrovoljni vojni rok trebaju imati prednost pri zapošljavanju
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Nemamo vojni rok, ali zato imamo gay pride, te je svijetla budućnost pred nama.

 • Bubalamala:

  Bože tko nam vodi državu ? Svatko radi po svome, čas imamo vojni rok, čas nemamo pa se družimo sa višegradskom skupinom i opet ne pa ćemo sa Ukrajinom ali onda odemo u Rusiju a ni Ameri se ne slažu ... prikaži još! da im mi budemo su kreatori njihove vanjske politike pa šta sad da radimo ..?

 • marijaqwer:

  Kakvo lutanje u odlukama ( sada trbamo vojni rok zbog vanjskih ugroza, sutra ne ,a ništa se nije popravilo ), a od nas traže potporu i povjerenje. Vodili bi državu i narod , a ne znaju bili " piškili ili kakili ".