Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte vježbu gađanja samohodne haubice

Osim gađanja provedeno je i tehničko ispitivanje svih sustava - softvera koji je preveden na hrvatski jezik, balističkog računala koji izračunava početne elemente te svih sustava bitnih za preciznost i točnost pogodaka
23. lipnja 2017. u 15:31 25 komentara 12133 prikaza
Vježba najmoćnijeg hrvatskog oružja
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/21

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja danas je održano tehničko gađanje iz tri samohodne haubice PzH2000.

Obalni ophodni brod Obalne straže RH ratna mornarica EKSKLUZIVNO Prve fotografije novog broda Obalne straže

Osim gađanja provedeno je i tehničko ispitivanje svih sustava - softvera koji je preveden na hrvatski jezik, balističkog računala koji izračunava početne elemente te svih sustava bitnih za preciznost i točnost pogodaka.

Nakon završenog gađanja zapovjednik samohodne haubičke bojne 155 mm bojnik Dražen Musić je rekao kako je pored pobrojanih ispitivanja provjeren i rad same PzH2000 u području paljbenih položaja, uključujući popunu, punjenje i gađanje, te provjera preciznosti pogodaka na području ciljeva.

– Moja ocjena današnjeg gađanja je iznimno visoka i pohvalio bih sve pripadnike Topničko raketne pukovnije u čijem sastavu se nalaze ova sredstva kao i sve koji su pripremali ovo gađanje te pokazali iznimnu motiviranost pri obavljanju zadaće – istaknuo je bojnik Musić.

Projekt opremanja OSRH samohodnim haubicama PzH2000 započeo je sporazumom kojeg su Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane Savezne Republike Njemačke potpisali krajem 2014. godine, a cilj mu je bilo opremanje OSRH s topničkim sustavima 155 mm L52 sa sposobnošću gađanja na efektivnim daljinama od 40 km uz mogućnost korištenja "pametnog streljiva" i istodobnog udara više projektila u isti cilj.

Vježba najmoćnijeg hrvatskog oružja
1 / 21
Vježba najmoćnijeg hrvatskog oružja

Opremanjem Oružanih snaga RH haubicama PzH2000 zadovoljavaju se potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem te se, također, ispunjavaju i preuzeti ciljevi sposobnosti NATO-a, priopćio je MORH.

Predviđena je nabavka šesnaest haubica, od kojih će dvanaest biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača dok će tri biti korištene za pričuvne dijelove. Ukupna vrijednosti ovog oružja je oko 55 milijuna eura.

– Samohodne haubice PzH2000 pridonosit će sposobnosti OSRH za uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu RH, a to su sposobnosti kojima pridonosimo i međunarodnoj sigurnosti te stabilnosti u neposrednom i širem okružju – objavio je MORH. 

Migovi Davor Ivanković Trebamo 'pravu' eskadrilu, sporedno je Gripen ili F-16 vojnici POŽEGA Na vjernost domovini obvezalo se 397 novih dragovoljnih ročnika U Brodosplitu porinut brod 'Novogradnja 540', obalni ophodni brod 'Novogradnja 540' Nakon 16 godina porinut hrvatski vojni brod
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • samograd:

  Pokojni kum Joža šaljiv i pomalo neotesan al pošten i radišan čovjek u ljeto 1991 ,nama nadobudnima koji su tek dobili mađarske kalašnjikove i 150 metaka ,pa smo mislili razbićemo četnike za čas .Djeco moja mi trebamo "topništvo " tada ... prikaži još!da sam prvi puta čuo tu staru hrvatsku riječ ,ja sam u Rusiji za vrijeme onog rata bio na Švapskim haubicama.Mi ga podbadali "kume jesu li te haubice mogle gađati 5-6km" on pomalo ljut i uzbuđen "da 5-6 km jel vi to mene zaj...te ,mogli smo gađati nebesa" mi umirali od smijeha neznajući da će za koji mjesec srpske haubice pretvoriti naš "Shire" u pepeo.Kuma Jože više nema al bi bio sigurno sretan što imamo Njemačke haubice koje skoro mogu dobaciti ko iz njegovih vremena!!

 • signum88:

  Eh s ovim smo za 40 minuta u B. Luci :-)

 • Avatar Matija22
  Matija22:

  najbolja haubica na svijetu,samo najbolje vojske svijeta poput Hrvatske vojske je imaju