Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni poligon

Pogledajte vježbu gađanja samohodne haubice

Vježba najmoćnijeg hrvatskog oružja
Foto: MORH
1/21
23.06.2017.
u 15:31

Osim gađanja provedeno je i tehničko ispitivanje svih sustava - softvera koji je preveden na hrvatski jezik, balističkog računala koji izračunava početne elemente te svih sustava bitnih za preciznost i točnost pogodaka

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja danas je održano tehničko gađanje iz tri samohodne haubice PzH2000.

Osim gađanja provedeno je i tehničko ispitivanje svih sustava - softvera koji je preveden na hrvatski jezik, balističkog računala koji izračunava početne elemente te svih sustava bitnih za preciznost i točnost pogodaka.

Nakon završenog gađanja zapovjednik samohodne haubičke bojne 155 mm bojnik Dražen Musić je rekao kako je pored pobrojanih ispitivanja provjeren i rad same PzH2000 u području paljbenih položaja, uključujući popunu, punjenje i gađanje, te provjera preciznosti pogodaka na području ciljeva.

– Moja ocjena današnjeg gađanja je iznimno visoka i pohvalio bih sve pripadnike Topničko raketne pukovnije u čijem sastavu se nalaze ova sredstva kao i sve koji su pripremali ovo gađanje te pokazali iznimnu motiviranost pri obavljanju zadaće – istaknuo je bojnik Musić.

Projekt opremanja OSRH samohodnim haubicama PzH2000 započeo je sporazumom kojeg su Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane Savezne Republike Njemačke potpisali krajem 2014. godine, a cilj mu je bilo opremanje OSRH s topničkim sustavima 155 mm L52 sa sposobnošću gađanja na efektivnim daljinama od 40 km uz mogućnost korištenja "pametnog streljiva" i istodobnog udara više projektila u isti cilj.

Vježba najmoćnijeg hrvatskog oružja
1/21

Opremanjem Oružanih snaga RH haubicama PzH2000 zadovoljavaju se potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem te se, također, ispunjavaju i preuzeti ciljevi sposobnosti NATO-a, priopćio je MORH.

Predviđena je nabavka šesnaest haubica, od kojih će dvanaest biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača dok će tri biti korištene za pričuvne dijelove. Ukupna vrijednosti ovog oružja je oko 55 milijuna eura.

– Samohodne haubice PzH2000 pridonosit će sposobnosti OSRH za uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu RH, a to su sposobnosti kojima pridonosimo i međunarodnoj sigurnosti te stabilnosti u neposrednom i širem okružju – objavio je MORH. 

Komentara 25

SA
samograd
16:01 23.06.2017.

Pokojni kum Joža šaljiv i pomalo neotesan al pošten i radišan čovjek u ljeto 1991 ,nama nadobudnima koji su tek dobili mađarske kalašnjikove i 150 metaka ,pa smo mislili razbićemo četnike za čas .Djeco moja mi trebamo "topništvo " tadada sam prvi puta čuo tu staru hrvatsku riječ ,ja sam u Rusiji za vrijeme onog rata bio na Švapskim haubicama.Mi ga podbadali "kume jesu li te haubice mogle gađati 5-6km" on pomalo ljut i uzbuđen "da 5-6 km jel vi to mene zaj...te ,mogli smo gađati nebesa" mi umirali od smijeha neznajući da će za koji mjesec srpske haubice pretvoriti naš "Shire" u pepeo.Kuma Jože više nema al bi bio sigurno sretan što imamo Njemačke haubice koje skoro mogu dobaciti ko iz njegovih vremena!!

SI
signum88
16:05 23.06.2017.

Eh s ovim smo za 40 minuta u B. Luci :-)

Avatar Matija22
Matija22
15:56 23.06.2017.

najbolja haubica na svijetu,samo najbolje vojske svijeta poput Hrvatske vojske je imaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije