Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moramo mijenjati zakone da se žene u Hrvatskoj ne bi osjećale zlostavljane i diskriminirane

„Potpuno sam uvjeren da, kada u Hrvatskoj žene uspiju, uspjet će i cijela Hrvatska“, zaključio je Bernardić, pozvavši ostale stranke da slijede SDP-ov put.
24. studenoga 2018. u 14:53 30 komentara 337 prikaza
Forum žena SDP-a
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Na 17. Izbornoj skupštini Foruma žena Socijaldemokratske partije (SDP) u subotu u Zagrebu predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je da moramo mijenjati zakone kako se žene u Hrvatskoj nikada ne bi osjećale zlostavljane i diskriminirane, te podsjetio da je SDP prvi u saborsku proceduru uputio prijedlog ratifikacije Istanbulske konvencije.

Zoran Milanović Vlak za Pantovčakk Milanovićeva zagonetka: kako ne biti kandidat SDP-a, a nemati stranku protiv sebe?

 „Hrvatska će uspjeti tek kada žene u Hrvatskoj uspiju“, naglasio je Bernardić.

„Šest mjeseci nakon ratifikacije Konvencije nema pomaka, nema promjene zakona, mehanizama, nema čak ni osiguranih sredstava u proračunu za 2019. godinu i situacija u Hrvatskoj po tom pitanju danas, na žalost, nije bolja“, ustvrdio je.

Obraćajući se izaslanicama Izborne skupštine Foruma žena SDP-a, Bernardić je poručio da žene u 21. stoljeću moraju imati pravo na izbor i pravo na odlučivanje o svom tijelu i reproduktivnom zdravlju, a ne da, kako je rekao, "kojekakve klerikalne, desničarske, konzervativne, nazadnjačke udruge i pokreti odlučuju o tijelu žena u njihovo ime“.  Dodao je da, iako pobačaj u Hrvatskoj nije zakonom zabranjen, na sve načine se radi na tome da ga se onemogući.

„Okrenuti smo napretku i promijeni svijesti, i naša je odluka da neravnopravnost koju danas imamo u hrvatskom društvu kada je u pitanju broj žena na rukovodećim mjestima, s jedne strane, i manja plaća od muškaraca za isti posao, s druge strane, mijenjamo od vrha, kroz Sabor i politiku. Napredak je naša odluka da omogućimo 50 posto žena naizmjenično na svim listama“, kazao je.

„Potpuno sam uvjeren da, kada u Hrvatskoj žene uspiju, uspjet će i cijela Hrvatska“, zaključio je Bernardić, pozvavši ostale stranke da slijede SDP-ov put.

Ivana Posavec Krivec, Davor Bernardić, Romana Jerković OSOBE OD POVJERENJA Nakon puča isplivali novi Bernardićevi saveznici

 „Ne gledajmo samo naprijed nego budimo uvijek ispred“, poručio je izaslanicama izborne skupštine.

Kandidatkinje za predsjednicu Foruma žena SDP-a Leaković i Sporiš 

 U uvodnom govoru vršiteljica dužnosti Foruma žena SDP-a Karolina Leaković, ujedno i jedna od dviju kandidatkinja za predsjednicu osvrnula se na društvenu klimu u Hrvatskoj, ustvrdivši da Vlada ulaže napore "dodvoriti se konzervativnim, desničarskim udrugama i strankama te Katoličkoj crkvi, kada je riječ o smanjivanju prava žena i standarda za koje smo smatrali da u hrvatskom društvu postoji konsenzus“.

 Najavila je da će o novom Zakonu o pravu na abortus koji se mora donijeti za najkasnije tri mjeseca,Forum žena SDP-a nastaviti govoriti itekako glasno.

 „To je naša obaveza prema ženama u Hrvatskoj danas i sutra. To je naša obaveza spram nasljeđa koje baštinimo, a to je nasljeđe antifašizma, solidarnosti, ravnopravnosti, društva jednakih, a ne jednakijih i nasuprot poretku kojega zagovara i provodi HDZ“, kazala je Leaković. 

 Kako smatra politika HDZ-a "dijeli i vrednuje po nacionalnom, socijalnom, klasnom, obrazovnom, rodnom ključu i daje prava samo nekima, a drugima namjenjuje isključenost, siromaštvo, nezaposlenost, besperspektivnost, strah".

 „U Hrvatskoj žene danas zarađuju manje, rade više i dulje, a naše su mirovine sramotno niske, dovoljne tek za životarenje. Kada dignemo glas, poput saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić i progovorimo o nasilju u zdravstvenom sustavu, o iskustvima žena u hrvatskim bolnicama, kaže nam se da lažemo. I ona i brojne druge žene koje su progovorile - o lošem zdravstvu, o rodno uvjetovanom nasilju, o niskim plaćama, o teškim uvjetima rada u trgovinama, o seksualnom uznemiravanju, govoru mržnje na društvenim mrežama, o psihološkom nasilju, o diskriminaciji zbog etničke pripadnosti, invaliditeta, seksualne orijentacije, o siromaštvu, neimaštini. Kada se žene odvaže progovoriti o svemu tome - kad se odvaže, uznemire se oni na pozicijama moći", rekla je Leaković.

Istina o Istanbulskoj predala potpise u Sabor Ima ovlasti Istina o Istanbulskoj traži od predsjednice da im pomogne otkazati Istanbulsku konvenciju

  Njezina protukandidatkinja Maja Sporiš, članica Savjeta SDP-a za socijalnu politiku na početku Izborne skupštine posebno je istaknula zip-sustav pri kreiranju izbornih lista, što smatra nužnim da zaživi, jer SDP nikada u parlamentu nije imao manji broj zastupnica.

 S obzirom na nizak rejting stranke bitnim je naznačila rad na terenu i u lokalnoj zajednici, čega, po njezinoj ocjeni do sada nije bilo dovoljno. Unatoč slabom rejtingu, ustvrdila je da je „teško SDP baciti na koljena te da ona vjeruje u stranku“.

  Bude li izabrana za predsjednicu jamči, kazala je, jako puno terenskog rada i rada sa ženama jer samo tako mogu biti vidljive, što će se onda odraziti i na rejtingu stranke.

 Na neslužbene informacije po kojima je kandidatkinja koju favorizira Bernardić, Sporiš je kazala kako „reći nekoj ženi da je nečija, znači da ste je obezvrijedili, sve ono što je radila i što jest“.

Milan Bandić i Davor Bernardić Operacija Peščenica Kako je Bandić nagovorio SDP-ovce da glasaju za Bernardića

 „Nema ovdje protežea, svatko glasa po svojoj savjesti i teško je ovdje utjecati na nekoga“, ustvrdila je Sporiš.

 Nakon uvodnog dijela Izborne skupštine, predstavnice Foruma žena SDP-a s predsjednikom Bernardićem, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u nedjelju, 25. studenoga, u zrak su pustile crne balone. 

 U poslijepodnevnim satima, nakon rasprave, predviđeni su izbori za predsjednicu Foruma žena.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • koraknaprijed:

  Ja predlažem istu ali PUNO JAČU stvar o kojoj malo tko govori,zaštita muškaraca od nasilnih i provokativnih žena!

 • dalibor.hren:

  Predsjednica Foruma žena SDP -a je Davor Bernardić!

 • Avatar moderatorVLjednoumnakomunjara
  moderatorVLjednoumnakomunjara:

  Je, je uz npr Vesnu Pusić nam je procvjetala diplomacija, a uz Mrak Taritaš je narasla cijena četki za wc do neba. Vidim i demografske mjere briljiraju pod Murganićkom, a pravosuđe je svima uzor u svijetu sa sutkinjom Šupe i ... prikaži još! presudom Horvatinčiću, dok nam Ustavni sud ubija engleski sa onom "pipl mast trast as"! ...koga vi zahebavate sa tim kretenskim feminizmom? . Na vodećim pozicijama treba biti onaj koji je sposoban zbog znanja, a ne zbog spola, poznanstva i ostalih ovih lijevoliberalnih ,a ustvari komunističkih prosera....Ovaj današnji feminizam je zloćudni tumor društva....pogledajte rasprave po zemljama zapadne Europe, i SAD-u, Kanadi i Austealiji....pogledajte i na YouTube-u kako smiješni ispadaju ti zagovornici tog retardiranog feminizma.....nasmijat će te se do suza.