Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Model reintegracije hrvatskog Podunavlja primjenjiv je na Ukrajinu i Gruziju'

"Imali smo dva rješenja: vojno i diplomatsko... Rješenje koje se oslanja na pritisak i diplomaciju rezultirao je reintegracijom našeg teritorija", istaknuo je Plenković
16. veljače 2019. u 21:12 11 komentara 584 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Tobias Hase/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Premijer Andrej Plenković ponovio je danas da bi iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 1998. moglo koristiti Ukrajini i Gruziji koje su u ratovima s Rusijom ostale bez dijelova svoga teritorija.

Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica gradi novi imidž: distancirala se od desnice i priznala pogrešku

Slične izjave izazivale su u prošlosti oštre reakcije Moskve koja smatra da "paralelne strukture domaće proizvodnje" idu na ruku kijevskoj "ratnoj kampanji", umjesto poziva na obnovu dijaloga s Moskvom kroz proces iz Minska. Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Münchenu, Plenković je rekao da se iskustvo Ukrajine i Gruzije može usporediti s Hrvatskom, čiji su dijelovi teritorija bili okupirani od 1990. do 1998.

"Imali smo dva rješenja: vojno i diplomatsko... Rješenje koje se oslanja na pritisak i diplomaciju rezultirao je reintegracijom našeg teritorija", istaknuo je Plenković. Po njegovim riječima, taj bi se model mogao primijeniti na Ukrajinu i Gruziju koje bi bolje prošle da su bile članice EU-a i NATO-a.

Andrej Plenković Najbliži ljudi Plenkovićeve nove nade: Ovo je HDZ-ov tim za europske izbore

"Ukrajina i Gruzija nisu ni u EU-u ni u NATO-u i to komplicira situaciju. Da su bile, situacija bi bila puno drugačija", Plenković, bivši šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom.

Ukrajinsko ministarstvo za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe nedavno je objavilo da hrvatski model razmatra radi reintegracije Donbasa na istoku zemlje koji od 2014. kontroliraju proruski pobunjenici koje podupire Moskva. Gruzija, koja je s Rusijom ratovala 2008., ostala je bez odmetnutih pokrajina Abhazije i Istočne Osetije koje vojno i gospodarski ovise o Moskvi. 

Mirna reintegracija značila je povratak istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak zemlje. Nakon što je 1996. uvedena UN-ova prijelazna uprava, ta su područja u siječnju 1998. konačno vraćena u sastav Hrvatske.

VIDEO Izjava Plenkovića nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a:

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • pax5:

    Ovaj će i tamo izazvati "diplomatski rat"...bar da šuti...

  • oliver00:

    Balavac se ponovo udebljao...Jebem ti karakter !!

  • oliver00:

    Budala se igra Rusima...Mozak kao kod Grobljanke..!!