Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEROR U DŽAMIJI

VIDEO Moćan govor novozelandske premijerke: On je terorist i publicitet neće dobiti

Jacinda Ardern
Foto: Reuters/Pixsell
19.03.2019.
u 12:37

U prvom obraćanju parlamentu još od petka, novozelandska premijerka Jacinda Ardern odala je počast muslimanskoj zajednici, ali je i obećala da terorist neće dobit pozornost koju traži.

Al Salam Alaikum, započela je premijerka Jacinda Ardern svoj govor u novozelandskom parlamentu. 

– Neka mir bude s vama, ali neka bude i nad svima nama – nastavila je.

U govoru koji je trajao malo više od dvije i pol minute premijerka je spomenula da će 15. ožujka biti obilježavan kao dan kolektivnog sjećanja.

VIDEO Pogledajte dramatični govor premijerke Ardern

– To mirno poslijepodne u petak postalo je jedan od naših najcrnjih dana – rekla je i dodala da su žrtve bile Novozelanđani s kojima se cijeli Novi Zeland poistovjećuje. 

– I zato što su dijelom nas, mi, kao nacija, oplakujemo ih – nastavila je. – Kao nacija ostajemo oprezni. Iako trenutačno ne postoji određena opasnost, i dalje smo budni... 

Neuobičajeno europskoj praksi premijerka je pozvala da se njegovo ime nigdje ne navodi pa ga mnogi mediji nazivaju samo teroristom.

– Puno toga htio je postići svojim napadom, između ostaloga, postati poznat i ozloglašen – rekla je premijerka.

– On je terorist. On je kriminalac. On je ekstremist. Stoga će on, kad ja budem govorila, biti bezimen – zaključila je premijerka.

U skladu s ovim vrlo moćnim i emotivnim govorom, niz je novozelandskih kompanija povuklo u utorak oglase s društvenih mreža nakon prijenosa uživo smrtonosnih napada na džamije u Christchurchu na Facebooku i objave napadačeva rasističkog manifesta na Twitteru.

VIDEO Što se dogodilo na Novom Zelandu

– Westpac NZ suspendirao je do daljnjeg oglašavanje na društvenim mrežama, uključujući Facebook. Razgovarat ćemo s društvenim medijima o objavi štetnih sadržaja – objavila je australska banka na Twitteru.

U ponedjeljak su Udruga oglašivača Novog Zelanda (ANZA) i Vijeće za komercijalne komunikacije objavili priopćenje u kojem potiču svoje članove da dobro razmisle gdje će utrošiti novac za oglašavanje.

– Događaji u Christchurchu otvaraju pitanje – ako vlasnici stranica mogu ciljati potrošače oglasima u mikrosekundama, zašto se ista tehnologija ne može primijeniti kako bi se spriječio prijenos uživo takve vrste sadržaja – stoji u priopćenju.

"Tražimo od vlasnika Facebooka i drugih platformi da odmah poduzmu korake kako bi učinkovito smanjili sadržaje ispunjene mržnjom prije nego što se dogodi još jedna tragedija koja će se prenositi uživo putem interneta”, dodaje se.

Facebook je u nedjelju priopćio da su u prva 24 sata nakon napada uklonili 1,5 milijuna snimaka, od kojih je 1,2 milijuna blokirano pri samom postavljanju.

Glavni novozelandski cenzor David Shanks u ponedjeljak je službeno svrstao 17-minutni video u kategoriju neprimjerenog sadržaja, što znači da je u Novom Zelandu protuzakonito gledati ga, dijeliti i posjedovati.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je u utorak novinarima da je napadač imao "niz razloga” za teroristički čin, a jedan od njih bilo je "privlačenje pozornosti javnosti".

"Upravo mu to apsolutno možemo uskratiti. Mogu vam garantirati da nećete čuti da izgovaram njegovo ime”, rekla je premijerka.

Australac Brenton Tarrant optužen je za ubojstvo 50 ljudi i ozljeđivanje još 50 u napadu koji se dogodio u petak.

Trideset žrtava i dalje je na liječenju u bolnici u Christchurchu, pri čemu je devet njih još u kritičnom stanju.

Dvadesetosmogodišnji Tarrant ostat će u pritvoru do 5. travnja, a u policiji navode da će protiv njega podići dodatne optužbe. Rekao je da će se sam braniti.

Ključne riječi

Komentara 24

5S
505.scrtom
12:37 19.03.2019.

O čemu ona to, meni se čini da je on dobio već pozornost od nekoliko milijardi nemuslimana koji moraju redovno gledati kako im se crkve dižu u zrak.Svima je bilo jasno da će se prije ili kasnije dogoditi suprotno.

AL
alphazulu99
12:38 19.03.2019.

Pomislio sam da pisu o liku koji je rekao: "selam alejkum, majnejm iz Ranko".

Avatar Caroline
Caroline
12:54 19.03.2019.

Nakon terorističkih napada u Madridu, Londonu, Parizu, Briselu, Nici, Manchesteru, Barceloni, Munchenu, Strasbourgu....još uvijek čekamo moćan govor nekog predstavnika te 99% miroljubive muslimanske većine u EU koji bi pokazao da oni ne razmišljaju kao onaj 1% koji u ime Alaha provode terorističke akcije protiv građana EU zemalja koje su im otvorile svoja vrata i pružile novi dom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije