Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokolj u Novom Zelandu

Ovo su žrtve krvnika: Dječačića koji je počeo bježati pokosio rafalom

Napad na Novom Zelandu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
17.03.2019.
u 20:55

Broj ubijenih nakon pohoda terorista Brentona Tarranta na džamije u Christchurchu porastao je na 50 – najmlađa žrtva imala je samo tri, a najstarija 77 godina

“Zdravo, brate, trebaš li pomoć?”, bile su zadnje riječi prve identificirane žrtve, 71-godišnjeg Daouda Nabija, koji se obratio svom krvniku Brentonu Tarrantu, i ne sluteći njegove monstruozne namjere. Daoud Nabi, rođen u Afganistanu, s obitelji se preselio na Novi Zeland 1980-ih, kada su bježali od rata u vrijeme sovjetske invazije. Bio je inženjer koji je volio stare automobile, a u mirovini je bio predsjednik lokalne afganistanske udruge na Novom Zelandu. Svi su ga cijenili i poštovali jer je svakom pomagao.

Sudbina je odlučila

Svaki muslimanski migrant koji je došao prvo je otišao u džamiju gdje bi ga dočekao upravo Nabi koji bi im pomogao. Čim je terorist Tarrant počeo pucati, on se bacio ispred drugih ljudi da bi ih zaštitio od napadača. Njegova supruga rekla je i kako je Nabi redovno išao u džamiju te je pomogao u njezinoj gradnji. Kada joj je sin rekao za pucnjavu, pokušala ga je nazvati, ali nije joj se javljao.

“Bilo da ste porijeklom iz Palestine, Iraka ili Sirije, on je bio prva osoba koja bi vam pružila ruku”, rekao je njegov sin Omar.

Tragedija je snažno potresla Novi Zeland, zemlju s pet milijuna stanovnika među kojima je jedan posto muslimana koji su poznati kao mirni građani, tradicionalno gostoljubivi i neskloni kriminalu. Novozelanđani su u nedjelju odavali počast svojim sugrađanima, žrtvama pokolja u dvjema džamijama u Christchurchu. Broj žrtava je s 49 porastao na 50 nakon pronalaska još jednog tijela.

VIDEO Detalji terorističkog napada u džamijama:

Žrtve dolaze iz raznih muslimanskih zemalja. Među njima su četiri Egipćanina, Saudijac, Indonežanin, četiri Jordanca i šest Pakistanaca. Svaka žrtva za sobom ostavlja tužnu priču. 14-godišnji Sayyad Milne htio je biti nogometaš, a u džamiji Al Noor bio je sa svojom majkom. Tog je dana sudbina odlučila o njegovu životu. Iako je imao trening, odlučio ga je propustiti i otići s majkom u džamiju gdje ga je dočekao krvnik i prekinuo njegov dječački san.

“Sjećam ga se kao svog dječačića kojeg sam umalo izgubio kada se rodio. Hrabri mali vojnik… Tako je teško shvatiti da ga je ubio netko koga nije bilo briga ni za koga i ni za što”, rekao je njegov otac i dodao kako zna da je njegov sin sada u miru.

Najmlađa žrtva krvnika je Mucad Ibrahim koji je imao samo tri godine i s roditeljima je došao iz Somalije. Njegov brat i otac pravili su se mrtvi kada je krvnik otvorio vatru, no dječaka je obuzeo strah za život pa se ustao i počeo panično bježati. Monstrum Tarrant nije imao milosti ni prema tom malom dječaku, već je u njega ispalio rafal.

Ni četiri mjeseca u miru

U krvavom pohodu poginuli su i Naheem i Talha Rashid. Na snimci se vidi kako je Naheem pokušavao oteti pušku ubojici te je tada ranjen nakon čega je i preminuo. U napadu je ubijen i njegov sin tinejdžer Talha, a još jedan od njegovih sinova je ranjen.

Pakistanka Hosne Ara bila je u ženskom dijeli džamije Al Noor kada je počela pucnjava u kojoj je ubijena. Njezin muž Farid Uddin bio je u invalidskim kolicima i nalazio se u muškom dijelu te je preživio napad.

Khaled Mustafa bio je izbjeglica iz Sirije koji je na Novi Zeland stigao s obitelji krajem 2018. Nisu bili na sigurnom ni puna četiri mjeseca. Pobjegli su od najokrutnijeg rata na Bliskom istoku i došli na kraj svijeta s nadom da će naći mir i spokoj. Nažalost, Mustafa je ubijen, dok je jedan od Mustafinih sinova nestao, a drugi je teško ozlijeđen i operiran je.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern objavila je jučer da je dobila krvnikov e-mail s njegovim manifestom devet minuta prije njegova krvavog pohoda.

 

Komentara 32

DU
Deleted user
21:15 17.03.2019.

Martin William Richard je bio 8-godišnji dječak kojeg su muslimanski teroristi, braća Tsarnaev, ubili express-lonac bombom punjenom čavlima, vijcima, maticama... na Bostonskom maratonu, 15. travnja 2013. Ajmo dalje nabrajati? Ili ne?

Avatar Dixie_land
Dixie_land
21:12 17.03.2019.

Zašto nitko ne priča o spaljivanju crkve i pokolju nad kršćanima u Nigeriji?

Avatar Dixie_land
Dixie_land
21:22 17.03.2019.

Prije par dana spaljena crkva u Nigeriji i ubijeno 120 kršćana. Mediji ni slova o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije