Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boravišna pristojba

Ministarstvo turizma: Ukidaju se vinjete za nautičare

marine (1)
Dusko Jaramaz/PIXSELL
30.07.2013.
u 11:11

– Razlika je u tome što se nautičarima za plaćeni paušalni iznos boravišne pristojbe izdaje samo potvrda, a ne kao do sada i vinjeta i potvrda – priopćilo je ministarstvo

Zbog izmjena Zakona o boravišnoj pristojbi ukidaju se vinjete za nautičare, priopćilo je Ministarstvo turizma.

– Vlada RH na sjednici prošloga tjedna usvojila je prijedlog uredbe o izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi zbog potrebe usklađenja s novom Uredbom o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih sportu i razonodi u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske koju je predložilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, na osnovi Pomorskog zakonika.

Naime, važećim Zakonom o boravišnoj pristojbi popisano je da nautičar, tj. vlasnik ili korisnik plovila za sebe i sve osobe koje noće na tom plovilu, plaća boravišnu pristojbu u godišnjem paušalnom iznosu. Nautičarima koji su platili boravišnu pristojbu izdavala se vinjeta kao potvrda o plaćenoj boravišnoj pristojbi.

Budući da Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sada na drukčiji način uređuje plaćanje naknada za strane jahte o brodice te više ne izdaje vinjete, bilo je potrebno uskladiti ove odredbe u Zakonu o boravišnoj pristojbi i na temelju toga Zakona donijeti Pravilnik o načinu plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe za nautičare.

Uredbom o izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi koja je objavljena u Narodnim novinama broj 97 od 26. srpnja 2013. godine te Pravilnikom koji će, temeljem ovih izmjena, donijeti ministar turizma i koji će već ovaj tjedan biti objavljen u Narodnim novinama, rješavaju se operativna pitanja vezana za dolazak nautičara u Hrvatsku. U tom smislu, za nautičare se ništa ne mijenja te će oni i dalje na jednom mjestu moći brzo i jednostavno izvršiti svoje obveze.

Razlika je u tome što se nautičarima za plaćeni paušalni iznos boravišne pristojbe izdaje samo potvrda, a ne kao do sada i vinjeta i potvrda. Nautičarima koji paušalni iznos boravišne pristojbe plaćaju drugi put izdaje se potvrda za novo vremensko razdoblje, kao i za svaki sljedeći put – navode u priopćenju.  

>> Nautičari po danu troše 7 do 8 eura manje nego prije pet godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije