Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kujundžić: Specijalizanti će morati vratiti do 230.000 kn

Pravilnik o specijalizaciji liječnika protuustavan, ali ništa se ne mijenja
08. rujna 2017. u 21:12 8 komentara 3959 prikaza
Liječnici na prosvjedu ‘Zadržimo liječnike u Hrvatskoj’ ispred zgrade Ministarstva zdravstva
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Moj dug od 600 tisuća kuna i dalje raste, sad je negdje oko 1,5 milijun kuna i više zapravo i ne brojim. Meni samo kamate rastu, moja je mjesečna plaća kamata. Svatko tumači svoje, a u pitanju je moj, život mojeg djeteta i moje obitelji – komentira nam dr. Tatjana Kandučar odluku Ustavnog suda kojom se poništavaju pojedini članci Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Izmjene tog pravilnika bile su predmet rasprave, javnih sukoba pa čak i protesta pred Ministarstvom zdravstva. Nadležni je ministar prof. dr. sc. Milan Kujundžić potom “prelomio” pa donio svoju izmjenu kojom su liječnici, u slučaju da napuste svoju ustanovu, dužni vratiti oko 230 tisuća kuna.

Milan Kujundžić MJERE ZA ZDRAVSTVO Kujundžić: Za 750, Hrvat ne može imati uslugu koja se plaća 7.000 eura

Nepovoljni ugovori - na sud

No, njegov prethodnik dr. Dario Nakić svojim je pak izmjenama istog pravilnika mladim liječnicima bio dao “slobodne ruke”. Konkretno, Nakićevim izmjenama ugovori o specijalizaciji bili su uglavnom lišeni ikakvih sankcija ako liječnik odluči otići prijevremeno iz ustanove koja financira njegovu specijalizaciju pa su potpisivani takvi aneksi, ali ne u svim bolnicama. Dio ravnatelja odbio je specijalizantima dati takve anekse, Hrvatska liječnička komora pokrenula je protiv njih postupak, a Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) pak podnijela je prijedlog za ocjenu ustavnosti.

Dr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL Dr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a: Odluka Ustavnog suda nedvosmisleno kaže da je članak koji je regulirao retrogradnu primjenu protuustavan

– Mi smo se usprotivili upravo zato što smo smatrali da je potpisivanje takvih aneksa protuustavno što je Sud sada i potvrdio. Ustavni sud rekao je da se ta pitanja ne mogu regulirati pravilnikom, nego zakonom, a to smo u UPUZ-u govorili otpočetka. Odluka Ustavnog suda nedvosmisleno kaže da je članak koji je regulirao retrogradnu primjenu protuustavan – komentira dr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a.

Aktualni pravilnik na snazi je do kraja godine, svi potpisani ugovori, ma koliko bili različiti, i dalje vrijede, a s 1. siječnja iduće godine specijalizacija mora biti riješena zakonom. Konkretno, to će pitanje biti dio novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je u pripremi, a to potvrđuje i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Opća bolnica Zadar 'Strop se raspadao' Slovenac pobjegao iz zadarske bolnice šokiran lošim uvjetima

– Ustavni sud zaključio je da određeni članci pravilnika nisu u skladu sa zakonom. To ništa ne mijenja, osim što će ih se uskladiti sa zakonom koji je u pripremi i sve što je u novom pravilniku bit će i u zakonu. Dakle, maksimalni iznos, ako se specijalizant ne vrati u bolnicu, bit će i tada oko 230 tisuća kuna – komentira ministar Kujundžić dodajući da su svi oni koji su trenutačno na sudu, oni koji imaju nepovoljne ugovore, pitanje za – sud.

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva | Autor : Ivica Galović/PIXSELL Foto: Ivica Galović/PIXSELL Prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva: Ustavni sud je zaključio da određeni članci nisu u skladu sa zakonom. To ništa ne mijenja, osim što će ih se uskladiti

Dijalog, a ne tužbe

Na sudu su upravo 33 specijalizanta pulske bolnice koji nisu dobili aneks ugovora i koji su se pozivali na ovaj pravilnik. Što će biti s takvim slučajevima, odlučivat će se očito pojedinačno sudskim presudama koje su već sada različitih rješenja.

– Odluka Ustavnog suda pravno je ispravna, pravedna i rekla bih, pod navodnicima, došla je prekasno. Dokazuje zakonitost postupanja uprave pulske bolnice. Protiv mene se kao ravnateljice još uvijek vodi proces pred Časnim sudom HLK, ne znam u kojoj je fazi i vezan je upravo za to. Ovo je izuzetno bitna tema hrvatskog zdravstvenog sustava i, ako postoji problem ugovora između specijalizanata i uprava bolnica, onda se to rješava dijalogom, a ne tužbama – govori doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica bolnice u Puli. Iz Hrvatske liječničke komore odgovorili su nam da je Ustavni sud ukinuo sve odredbe pravilnika koje su na bilo koji način definirale ovlast ministru da propisuje obveze sklapanja ugovora o međusobnim pravima i obvezama specijalizanta i matične zdravstvene ustanove, a ne samo članka navedenog pravilnika na temelju kojeg su ravnatelji bili obvezni potpisati anekse ugovora o specijalizaciji. Predsjednik HLK dr. sc. Trpimir Goluža nada se da će Ministarstvo sada pronaći volju da iznađe kvalitetno, cjelovito i održivo rješenje.

Dr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL Dr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK: Držimo da je rješenje ovog kroničnog problema žurno donošenje zakonskog okvira

Milan Kujundžić OŽIVLJAVANJE BLATA Kujundžić: Država treba platiti dug zdravstvu Vrijednost 3,5 milijuna kuna Klaićeva bolnica bogatija za dva najmodernija rendgenska uređaja Milan Kujundžić NOVI SUSTAV Kujundžić najavio promjenu sustava koncesije: 'Ordinacije će biti u rukama onih koji u njima rade'
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar southman
  southman:

  Znači oni bi htjeli da im država plati specijalizaciju i nakon njenog završetka da lijepo odu van bez odštete !? Lijepo nema što, Pa neka onda sami plate specijalizaciju !!

 • Deleted user:

  Obećao im da neće morati plaćati što bi bilo normalno jer se školuju, a sada šipak, zdravstvo još lošije, ali zato plaćaju svim svojima u službama i subvencioniraju sve i svašta, odite van iz ove kaljuže.

 • renatahodak:

  kako ne kuzite, ne bune se oni da vrata ze skolovanje, to je svega oko 20k po godini i s time niko nema problema, vec ne zele vracat svoje place iz tog vremena, koje budimo realni fakat jesu zaradili.... aj ... prikaži još! vi kad date otkaz u nekoj firmi a imali ste na neodređeno ugovor vratite place kao kaznu sto odlazite...