Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ZA ZDRAVSTVO

Kujundžić: Za 750, Hrvat ne može imati uslugu koja se plaća 7.000 eura

Milan Kujundžić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/7
31.07.2017.
u 14:23

Hrvatska unatoč odlasku liječnika i medicinskih sestara za sada nije ugrožena...

Stanje u hrvatskom zdravstvu je prilično teško ali takvo stanje nije od jučer, rekao je danas u Vukovaru ministar zdravstva u Vladi RH Milan Kujundžić poslije potpisivanja Sporazuma o funkcionalnoj integraciji bolnica u Vukovaru i Vinkovcima.

Prema riječima osnovni cilj ovoga ugovora je sačuvati i podići kvalitetu zdravstvene usluge ali i svim pacijentima omogućiti da mogu što bliže obaviti potrebne specijalističke usluge. Dvije bolnice su i do sada imale dobru suradnju koja je sada i formalizirana, a sukladno sporazumu jedna drugu će ispomagati s liječnicima koji im nedostaju i medicinskim sestrama. Upitan kolike će uštede takav način rada donijeti Kujundžić je rekao kako se to trenutno ne zna ali i da te uštede kratkoročno neće biti značajne ali da će kroz rok od pet godina po županiji uštede iznositi i po nekoliko milijuna kuna.

Najavio i da će isplata duga veledrogerijama, za što je rekao da predstavlja veliki problem, biti rješavana sukcesivno kroz mjesečne iznose o čemu je razgovarao i s ministrom financija Zdravkom Marićem. Istakao je i da zdravstvo košta te da ne postoji čarobno rješenje ali i da svi zajedno kao nacija moramo donijeti odluku kako sačuvati sustav i liječnike kako bi i dalje zdravstvena usluga bila dostupna i na visokoj razini.

Kazao je i je teško očekivati da zemlja u kojoj se po glavi stanovnika izdvaja 750 eura ima istu zdravstvenu uslugu gdje ta izdvajanja rastu i do 7.000 eura. Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da Hrvatska „dobije“ Agenciju za lijekove Kujundžić je rekao kako je napravljena dobra aplikacija koja se može vidjeti i na internetu ali i da Hrvatska ispunjava sve uvjete da postane njeno sjedište.

- Hrvatska ima prednost što za sada nema niti jednu agenciju i na osnovu toga može dobiti značajne bodove. Radi se o velikoj i značajnoj agenciji i svi će lobirati da je dobiju. Sigurno je da će je htjeti i velike zemlje i gradovi, a Hrvatska ako ne pokuša ne može niti pobijediti, rekao je Kujundžić.

Ustvrdio je i da Hrvatska unatoč odlasku liječnika i medicinskih sestara za sada nije ugrožena te da stoga niti nema velike potrebe da, kao što je to napravljeno u građevinskom sektoru, zatraži se uvoz liječnika i medicinskih sestara. 

Komentara 38

TT
TTjac
15:09 31.07.2017.

Glupost! Pa ne koristi svaki Hrvat uslugu od 7000 eura svaku godinu. Neki ne koriste nikad, neki jednom u životu. To je osiguranje, a ono se temelji na teoriji vjerojatnosti. Ovakvo banaliziranje problema od strane ministra ukazuje da će problem eskalirati na jesen/zimu.

BL
bljak007
14:46 31.07.2017.

Ma bravo ministre. Samo ste zaboravili reći, da u Evropi oni koji plaćaju 7000 eura zdravstvo, imaju i adekvatna primanja, a i broj zaposlenih u odnosu na broj nezaposlenih je drastično veći, a i država,tako ispada da je jeftinija. I onda je moguće da i toliko više i mogu platiti. i tamo u zdravstvu se ne krade kao kod nas. Znate i sami na koji način se krade u zdravstvubi u ostalim državnim firmama, a i nedodirljivi političari, toliko na pošten i zakonit način ne kradu, ili ako i ukradu onda i krivično odgovaraju.

Avatar Hazl113
Hazl113
14:48 31.07.2017.

Ukinut osnovno zdrastveno osiguranje svima onima koji su radili i rade van RH. Neka ga zatraže od zemlje gdje su ih uplaćivali. Većina tih gastajbajtera vraća se u RH i imaju ista prava kao i mi, a nisu uplaćivali iz svojih plaća ništa u HZZO. Vraćaju se u RH , jer im je tu život jeftiniji. To isto vrijedi i za dijasporu, mahom iz BiH. Zašto bi mi koji godinama odvajamo iz svojih plaća pokrivali njihovo liječenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije