Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SUSTAV

Kujundžić najavio promjenu sustava koncesije: 'Ordinacije će biti u rukama onih koji u njima rade'

Milan Kujundžić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
26.08.2017.
u 21:13

Zakon je u pripremi i trebao bi biti prihvaćen u naredna tri mjeseca, a prilikom njegove pripreme razgovaralo se sa svim dionicima, koji, kazao je, u načelu pozdravljaju najavljene promjene.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u subotu promjenu sustava koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u instituciju ordinacije po uzoru na modele koje imaju druge zapadnoeuropske zemlje, a od novog sustava koristi će, tvrdi, imati i liječnici i pacijenti.

"Ordinacije će biti u rukama onih koji u njima rade i koji ih stvaraju, i koji će se boriti za njih i za svoje pacijente do zadnjega dana i pri tome će imati interes i pacijenti i liječnici”, rekao je Kujundžić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je kako slične modele već imaju Austrija, Njemačka i Švicarska."Koncesija će se u formalnom smislu ukinuti, preformulirati, ali će svi liječnici koji žele raditi kvalitetno i dobro, koji mogu imati visoki broj pacijenata itekako imati motiva ostati u svojoj Hrvatskoj", poručio je ministar, napomenuvši da će liječnici i dalje dobivati sredstva od HZZO-a.

"Naravno da će dobivati (sredstva); osnovni smisao je da će, da bi imali ordinaciju, morati imati ugovor s HZZO-om. Ali to je zapravo jedan logičan slijed između liječnika, odnosno, ordinacije s jedne strane, i osiguravajućega društva", pojasnio je.

Sustav koncesija, kako je rekao, bio je jedna "prijelazna, nespretna formulacija", koja će biti riješena s promjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer "koncesionari su zapravo za plaže, rude, vode, šume, a ne za ordinacije".

Zakon je u pripremi i trebao bi biti prihvaćen u naredna tri mjeseca, a prilikom njegove pripreme razgovaralo se sa svim dionicima, koji, kazao je, u načelu pozdravljaju najavljene promjene.

Pacijentima će ostati sva prava, a liječnici će moći, za razliku od dosadašnjeg sustava, prilikom odlaska u mirovinu prodati ordinacije.

"To je normalno pravilo u svijetu normalnoga rada. Smisao je da se liječnik do zadnjega dana bori za ordinaciju i za pacijente i da će, ovisno o tome, kad ide u mirovinu moći dobiti i veću vrijednost", ocijenio je Kujundžić, istaknuvši kako je ključni cilj ove vlade čuvanje pacijenata, ali i osigurati im vrhunsku zdravstvenu zaštitu gdje god se u Hrvatskoj nalazili.

Upravo iz tog razloga, ministarstvo je osiguralo 187 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava za specijalizacije za 273 mladih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za manje razvijene županije i otoke, a dosad je, kako je rekao, odabrano 197 kandidata koji počinju sa specijalizacijama.

"Sretni smo da su se javili kandidati, da će pedijatrija, ginekologija, obiteljska medicina i radiologija diljem Hrvatske u depriviranim područjima biti popunjena; da će s jedne strane mladi ljudi, liječnici, dobiti specijalizacije, a s druge strane Hrvati, neovisno gdje žive, imat će visoko kvalitetnu zdravstvenu zaštitu", kazao je ministar.

Istaknuo je kako je Vlada svjesna da se time problem neće u potpunosti riješiti, te je stoga već sada pokrenuta nova faza dobivanja novih sredstava i otvaranja novih specijalizacija, koja bi trebala biti realizirana u narednim mjesecima.

"Bruxelles razumije argumente, razumije kada su projekti zasnovani na činjenicama i vjerujemo da ćemo i to uspjeti dobiti", ocijenio je.

Nakon završene javne rasprave o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i uoči početka pregovora o kolektivnim ugovorima sljedeći tjedan, Kujundžić je također istaknuo da je vlada apsolutno otvorena za dijalog, te kao vjeruje da će obje strane imati razumijevanja za hrvatsku realnost u smislu materijalnih mogućnosti, ali i, s druge strane, za "realnost potreba liječnika i želje hrvatskog naroda da hrvatski liječnici i sestre, kao i svi drugi mladi ljudi, ostanu u Hrvatskoj i imaju interesa ostati u Hrvatskoj".

"Vjerujem da će u tom smislu dijalog biti obostrano pošten, korektan, otvoren, s razumijevanjem", poručio je.

Komentara 1

RI
rimac444
21:24 26.08.2017.

Kuundžiću učini ono što si obećao što i sam znaš kao i svi koji su upoznali bolničko liečenje da polovica liječnika na državnoj sisi ne radi ništai. Izbaci parazite a nagradi ono što valja i riješio si problem ogromnih gubitaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije