Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijednost 3,5 milijuna kuna

Klaićeva bolnica bogatija za dva najmodernija rendgenska uređaja

26.07.2017.
u 12:45

Uređaj za operacijske sale ( C-Luk) koristit će oko 2000 pacijenata godišnje, a digitalnu dijaskopiju isto toliko, uz dodatnih 5000 pacijenata, kazao je ravnatelj bolnice Zoran Bahtijarević

Zavod za dječju radiologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb od danas je bogatiji za dva nova najmodernija digitalna rendgenska uređaja, vrijedna 3,5 milijuna kuna, koja će uz veću kvalitetu dijagnostičkih pretraga ubrzati protok pacijenata i smanjiti liste čekanja.

Dva nova rendgenska uređaja, C-Luk i digitalna dijaskopija, omogućit će vrhunsku slikovnu dijagnostiku uz do 60 posto niže doze zračenja u odnosu na dosadašnje uređaje, te osigurati veću kvalitetu i sigurnost provedenih dijagnostičkih pretraga, kazao je pročelnik Zavoda za dječju radiologiju Goran Roić.

Digitalna rendgenska dijaskopija je uređaj koji služi za kontrastne pretrage, odnosno prati prolazak kontrastnog sredstva kroz ciljani dio tijela, te tako omogućava točno postavljanje dijagnoze i planiranje daljeg liječenja. C-luk je digitalni rendgenski uređaj koji se koristi tijekom operativnih zahvata, najčešće traumatoloških, ortopedskih i neurokirurških, a ujedno je neophodan  za normalno funkcioniranje hitne službe.

Uređaj za operacijske sale ( C-Luk) koristit će oko 2000 pacijenata godišnje, a digitalnu dijaskopiju isto toliko, uz dodatnih 5000 pacijenata, kazao je ravnatelj bolnice Zoran Bahtijarević, naglasivši da  kroz dječju radiologiju godišnje prođe oko 25.000 pacijenata.

"Time će se smanjiti pritisak na ostale snimaone, ubrzati protok pacijenata i smanjiti liste čekanja", poručio je Bahtijarević i zahvalio Ministarstvu zdravstva i Vladi koji su financirali nabavu uređaja s 2,875 milijuna kuna, dok je preostalih 574.000 kuna osigurala Klinika.

Dječja bolnica za tri godine u Sveučilišnoj bolnici Blato

Početku rada novih uređaja nazočio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je najavio mogućnost da se već za tri godine dječja bolnica preseli u Sveučilišnu bolnicu Blato.

"Ispregovarali smo s premijerom i gradonačelnikom Zagreba i sada ulazimo u tehničku fazu, kada će se osnovati povjerenstvo od članova koje će predložiti Vlada i Grad Zagreb kako bi se financijsko-tehnički krenulo u dokumentaciju, a time i izgradnju dječje bolnice", kazao je Kujundžić.

Izgradnju, koja bi koštala oko 130 milijuna eura, financirali bi Zagreb i država uz participaciju europskih fondova, dodao je i poručio da će Vlada ustrajati na tom projektu. "Vlada će ustrajati, a nadam se i uspjeti etapno preseliti Merkur, Vinogradsku, Draškovićevu, Petrovu i Klaićevu u Blato", rekao je.

Kujundžić se osvrnuo na početak liječenja prvog djeteta koje boluje od visokorizičnog neuroblastoma lijekom Dinutuximab beta Aperion, naglasivši da Povjerenstvo HZZO-a nastavlja s radom i prosuđivanjem opravdanosti indiciranja tog lijeka kod bolesne djece. "Novci su osigurani i terapija će biti uključena kod djece koja budu ispunjavala kriterije", kazao je.

Bahtijarević je najavio da se za nekoliko dana očekuje početak liječenja drugog djeteta oboljelog od visokorizičnog neuroblastoma , a potom i trećega.

Komentara 3

TO
toljaga22
14:31 26.07.2017.

te su pretrage zastarjele

Avatar davcro
davcro
16:22 26.07.2017.

fali mr uređaja

HE
helidon
18:15 26.07.2017.

Opet u Zagrebu. Uopće nismo centralizirani u Vukovar Vinkovce i Brod zadnji puta što je donirano to je bilo 2 palete gipsa za kirurgiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije